Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά σε «ανηφορικό» έδαφος το Χρηματιστήριο με «καύσιμα» από Τράπεζα Πειραιώς και ομόλογο

Μία ακόμη επιστροφή στα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη (30/1) το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, σε μία γνώριμη εικόνα κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, καθώς κάθε μία ανοδική διαδέχεται μία πτωτική και τούμπαλιν.


Το πρόσημο άλλαζε συνεχώς μέχρι τις 14:30 και ο Γενικός Δείκτης ανεβοκατέβαινε το «φράγμα» των 1.350 μονάδων. Ωστόσο, στη συνέχεια τον πρώτο λόγο είχαν οι αγοραστές με ξεκάθαρη πρωταγωνίστρια τη μετοχή της

Τράπεζας Πειραιώς

, η οποία έκλεισε πάνω από τα 3,6 ευρώ για πρώτη φορά από το 2021.





Σημειώνεται ότι η τράπεζα βρίσκεται εν αναμονή της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων για το έτος χρήσης 2023 στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.





Ώθηση στην εγχώρια αγορά παρείχε και η άκρως επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο, με το Δημόσιο να αντλεί τελικά 4 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου υπό το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ.


Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο

Γενικός Δείκτης

έκλεισε με κέρδη 4,17 μονάδων ή 0,31% στις 1.355,12 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.358,19 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.346,76 μονάδες. Μειώθηκε με αυτό τον τρόπο ξανά η ψαλίδα από το υψηλό 10ετίας των 1.363 μονάδων, με τις 1.350 μονάδες να αποδεικνύονται ξανά βραχυπρόθεσμο σημείο αντίστασης, παρόλο που ενδοσυνεδριακά διασπάστηκε.





Ο FTSE 25 (υψηλή κεφαλαιοποίηση) ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 3.293,03 μονάδες, ο Mid Cap (μεσαία κεφαλαιοποίηση) κέρδισε 0,10% στις 2.313,26 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,11% στις 1.151,86 μονάδες, προσεγγίζοντας το ρεκόρ των 1.154 μονάδων που έχει να δει από το 2016.





Στις τραπεζικές μετοχές η Πειραιώς ξεχώρισε με το 4,53% στα 3,643 ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Alpha Bank στο 0,88% και τα 1,6015 ευρώ, η Eurobank στο 0,37% και τα 1,745 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα στο 0,29% και τα 6,86 ευρώ.


Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του 2% σημείωσαν η Lamda Development ( 3,24%) και η Aegean ( 2,61%), ενώ άνοδο μεγαλύτερη του 1% κατέγραψαν η ElvalHalcor ( 1,27%), η οποία διεύρυνε το ρεκόρ της, και η ΔΕΗ ( 1,17%). Από την άλλη πλευρά, με ισχυρή πτώση έκλεισαν οι τίτλοι της HELLENiQ ENERGY (-1,48%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,01%). Φρένο στο σερί των ιστορικών υψηλών έβαλε η Titan, η οποία έκλεισε με ήπιες απώλειες.





Στο υπόλοιπο ταμπλό, ξεχώρισαν λόγω των απωλειών τους οι Fourlis, Dimand, Ακρίτας, Intrakat, Revoil, Trade Estates και Space Hellas. Αντίθετη πορεία έκαναν οι ΕΚΤΕΡ, Τεχνική Ολυμπιακή, MIG, Καρέλιας, Ideal, ΕΥΑΘ και Intracom Holdings, με την τελευταία να επανέρχεται στο δρόμο προς τα ρεκόρ μετά το χθεσινό πτωτικό διάλειμμα.





Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 100,2 εκατ. ευρώ, με τα 18,8 εκατ. ευρώ του τζίρου να αφορούν στην Τρ. Πειραιώς, αποδεικνύοντας ότι οι buyers έσπευσαν μαζικά στη μετοχή. Τζίρο 11 εκατ. ευρώ έκανε η Εθνική Τράπεζα. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 91,425 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, πτωτικά 52 και αμετάβλητες παρέμειναν 18 μετοχές.


Με μία συνεδρίαση να απομένει πλέον για να ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος, το Χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο της τάξης του 4,79%, με το January Effect να επιδρά θετικά καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.






Σε Ελ. Βενιζέλος και Fed η προσοχή

Στην ατζέντα της εβδομάδας, την Πέμπτη κλείνει ο «κύκλος» της δημόσιας εγγραφής του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, με το βιβλίο προσφορών να έχει υπερκαλυφθεί κατά αρκετές φορές από τους εγχώριους και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Μάλιστα, η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά από την πρώτη ημέρα των εγγραφών. Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών.





Σε διεθνές επίπεδο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα προβεί την Τετάρτη σε ανακοινώσεις για την πορεία της νομισματικής της πολιτικής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,50% εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.


Περισσότερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς ενδέχεται να δώσει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πολυαναμενόμενη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης της τράπεζας. Μετά τη Fed, έπεται την Πέμπτη η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για τα επιτόκια.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Greek Mafia: Αναζητούν ομογενή από το Ουζμπεκιστάν για τη δολοφονία Σκαφτούρου – Νέο ένταλμα σύλληψης





Εκκλησία: Τα «στρατόπεδα» της Ιεραρχίας για τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών





Ελίζαμπεθ Ελέτσι: Θα σε βρω, δεν θα σε αφήσω, λέει στη γυναίκα που θεωρεί ότι την «κάρφωσε» στην ΑΑΔΕ

















Related posts

Χειμερινές εκπτώσεις: Συμβουλές προς τους καταναλωτές – Τι πρέπει να προσέχουν

admin

Google: O γενικός διευθυντής ανακοίνωσε νέες περικοπές θέσεων εργασίας

admin

Σκρέκας: Στο καλάθι του νοικοκυριού 70 κωδικοί προϊόντων έκαναν σχεδόν το 5% του συνολικού τζίρου των αλυσίδων

admin

Συμβολαιακή γεωργία: Παρατείνεται η υποβολή συμβάσεων

admin

Κωστής Χατζηδάκης: Το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές θα ολοκληρωθεί πάση θυσία

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα taxisnet για την υποβολή τους

admin

Κωστής Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

admin

Αυτό θα είναι το «πακέτο» μέτρων της ΔΕΘ για ανακούφιση της οικονομίας

admin

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

admin