Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβρη βλέπει αξιωματούχος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει νικήσει τον πληθωρισμό και πιθανότατα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Robert Holzmann.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, συμφωνώντας με τους hawkish συναδέλφους που πιέζουν επίσης για νέα αύξηση του κόστους δανεισμού, ο Αυστριακός κυβερνήτης είπε σε συνέντευξή του ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει από ύφεση και ότι οι σφιχτές αγορές εργασίας σημαίνουν ότι τα εργατικά συνδικάτα μπορεί να επιτύχουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς. Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν στέλνει σαφές μήνυμα όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων.

«Δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει με τον πληθωρισμό», είπε ο Holzmann, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες, για να αξιολογήσει τους κινδύνους για τις τιμές. «Εάν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω ότι υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε με αυξήσεις επιτοκίων χωρίς παύση».

Ο Πορτογάλος Mario Centeno, ένας πιο ήπιος αξιωματούχος, απάντησε ότι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι αρνητικών σημείων απαιτούν προσοχή. Αλλά ο Holzmann πιστεύει ότι αυτή δεν είναι στιγμή για δισταγμό.

«Είναι καλύτερο να επιτύχουμε ένα μέγιστο επιτόκιο γρηγορότερα, κάτι που θα σημαίνει επίσης ότι θα μπορούμε τελικά να αρχίσουμε να μειώνουμε νωρίτερα», είπε. 

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να βρίσκεται «κάπως πίσω» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά τον Σεπτέμβριο, είπε «όταν φτάσουμε στο 4%, τότε θα το συζητήσουμε ξανά».

«Η οικονομία δεν τα πηγαίνει τόσο καλά όσο ελπίζαμε, αλλά την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση δεν είναι τόσο γιγάντια ώστε να πρέπει να μιλήσουμε για πτώση σε ύφεση», είπε ο Holzmann. «Βλέπουμε μια στάσιμη οικονομία».

«Είμαι μεγάλος υπέρμαχος της έναρξης της συζήτησης για τον τερματισμό των επανεπενδύσεων PEPP νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος», είπε ο Holzmann. «Εκτιμώ την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι καιρός να επιταχύνουμε» την ποσοτική σύσφιξη.

Μαίνεται η συζήτηση για τα επιτόκια, σιωπή από Λαγκάρντ

Ενώ η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας παρατήρησε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός παραμένει αήττητος, δεν αναφέρθηκε στις προοπτικές για τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, δίνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για αύξηση του κόστους δανεισμού, εν αναμονή ανακοίνωσης κρίσιμων στοιχείων τις επόμενες ημέρες.

Το ποσοστό του πληθωρισμού θα διαμορφώσει το σκηνικό για την απόφαση της ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, μία απόφαση που έχει το μεγαλύτερο σασπένς από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πριν από ένα χρόνο και περισσότερο. Οι αξιωματούχοι διερωτώνται εάν είναι επιβεβλημένη η πρόσθετη νομισματική σύσφιξη ή εάν οι επιβαρυμένες οικονομικές προοπτικές είναι αρκετά βαριές ώστε να δικαιολογούν μια παύση.

Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο Jackson Hole της Federal Reserve (Fed) θα έχουν ακούσει μόνοι τους το μήνυμα του ίδιου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί περαιτέρω.

Αντίθετα, οικονομολόγοι της Berenberg με επικεφαλής τον Holger Schmieding άλλαξαν την πρόβλεψή τους την Παρασκευή πριν μιλήσει η Λαγκάρντ κι έβλεπαν πιθανότητα 60% για παύση της αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ, από 40% προηγουμένως.

Για όλους τους παρατηρητές, οι αριθμοί για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη θα είναι βασικοί. Η δομική μέτρηση, που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 5,3% αυτόν τον μήνα από 5,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Ένας βασικός λόγος είναι η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που παρατηρείται στις υπηρεσίες από ό,τι στον τομέα της μεταποίησης, που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Γιοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank, επιμένει ότι υπάρχει «κάποιος δρόμος» για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι «πολύ νωρίς» για να σκεφτούμε μια παύση.

Related posts

Τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων σε 22 χρόνια έκανε η RBA

admin

Morgan Stanley: Η Fed θα ρίξει τα επιτόκια τον Ιούνιο

admin

Ξεκινά το «τσεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

admin

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση κερδών στα 622 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας μόνο από… Covid-19

admin

Πιο σίγουρη η ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων

admin

Εκροές $69 δισ. σε ένα τρίμηνο για την Credit Suisse

admin

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Για επιτάχυνση του πληθωρισμού προειδοποιεί ο πρόεδρος της Bundesbank

admin