Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόουμαν (Fed): Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον αύξηση των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός

Η Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μισέλ Μπόουμαν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πιθανό τα επιτόκια να χρειαστεί να αυξηθούν για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, αντί για τις μειώσεις που έχουν υποδείξει οι συνάδελφοί της, κάτι που αναμένει και η αγορά.

Σημειώνοντας μια σειρά από πιθανούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, η Μπόουμαν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην χαλαρώσουν την πολιτική πολύ γρήγορα.

“Αν και δεν είναι το βασικό μου outlook, συνεχίζω να βλέπω τον κίνδυνο ότι σε μια μελλοντική συνεδρίαση μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια σε περίπτωση που η πρόοδος στον πληθωρισμό σταματήσει ή ακόμη και αντιστραφεί”, δήλωσε. “Η μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθωρισμού, απαιτώντας περαιτέρω μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% μακροπρόθεσμα”.

Ως μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών, η Μπόουμαν είναι μόνιμο μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων. Από την ανάληψη των καθηκόντων της στα τέλη του 2018, οι δημόσιες ομιλίες της την έχουν τοποθετήσει στην πιο “γερακίσια” πλευρά της FOMC, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υπέρ μιας πιο επιθετικής στάσης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η Μπόουμαν δήλωσε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα παραμένει ότι “τελικά θα καταστεί σκόπιμο να μειωθούν” τα επιτόκια, αν και σημείωσε ότι “δεν είμαστε ακόμη στο σημείο” της μείωσης, καθώς “συνεχίζω να βλέπω μια σειρά από ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό”.

Ζυγίζοντας τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, είπε ότι οι βελτιώσεις από την πλευρά της προσφοράς που βοήθησαν στη μείωση των αριθμών φέτος μπορεί να μην έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στο μέλλον. Επιπλέον, ανέφερε τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα δημοσιονομικά κίνητρα ως άλλους ανοδικούς κινδύνους, μαζί με τις επίμονα υψηλότερες τιμές των κατοικιών και τη στενότητα της αγοράς εργασίας.

Related posts

Το 52% των πολιτών της Γερμανίας τάσσεται κατά της προμήθειας πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία

admin

Αρχηγός ΠΝ Τουρκίας: Αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

admin

ΗΠΑ: Το Ιράν κατέβαλε τη “μέγιστη δυνατή προσπάθεια” για την εκτόξευση 150 βαλλιστικών πυραύλων

admin

Αιφνίδια επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ουκρανία σε ένδειξη υποστήριξης στην ουκρανική αντεπίθεση

admin

Προειδοποίηση OHE για το Κλίμα: Μένουν δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη

admin

Ισημερινός: Ο πρώην αντιπρόεδρος Γκλας διακομίζεται από τη φυλακή σε νοσοκομείο

admin

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί να διεξαχθούν “έγκαιρες” και “δίκαιες” εκλογές στο Πακιστάν

admin

Μπουρκίνα Φάσο: Πέντε νεκροί σε επίθεση “τρομοκρατών”

admin

Η Νότια Αφρική θα προεδρεύσει διαδικτυακής συνόδου των BRICS για τη Γάζα, με τη συμμετοχή του Πούτιν

admin