Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ τουρκικών ΝΟΤΑΜ και Navtex

Στην Αγκυρα μάλλον δεν έλαβαν σωστά το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και συνεχίζουν να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία της Ελλάδας σε κάθε ευκαιρία. Η Τουρκία σε αντιNavtex που εξέδωσε χθες το μεσημέρι, αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου που πραγματοποείται σήμερα, ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι σε χώρο… τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες προκειμένου να δείξει προς τα έξω ότι αυτή κάνει «κουμάντο» στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Βέβαια δεν έπραξε κάτι αντίστοιχο για ελληνική Navtex που έχει να κάνει με άσκηση πυρών του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού την ίδια ημέρα ανατολικότερα…

Στο ίδιο πλαίσιο και λόγω της προγραμματισμένης εκτέλεσης πυρών επί στόχου στη θάλασσα στην Ικαρία, επίσης για σήμερα 20 Φεβρουαρίου, η Τουρκία εξέδωσε μία ακόμα Navtex θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο μέχρι και Καστελλόριζο. Παράλληλα η Τουρκία αντιδρώντας σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Αϊ-Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση από τις 20 έως και τις 22 Φεβρουαρίου, προχώρησε στην έκδοση αντιΝΟΤΑΜ στην οποία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης Λήμνου, Αη Στράτη και Λέσβου.

Δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά μια συνεπής συνέχεια της τουρκικής πρακτικής η οποία μπορεί να μηδένισε τις παραβιάσεις στον αέρα αλλά τις συνέχισε και τις αύξησε στη θάλασσα, καταγράφοντας 1.642 παραβιάσεις το 2023. Η αναθεωρητική πρακτική της Τουρκίας συνεχίστηκε όλο το 2023 και στο κομμάτι των ΝΟΤΑΜ (οδηγίες προς ιπταμένους) και των Νavtex (οδηγίες προς ναυτιλλομένους). Είναι ένας ακόμα τρόπος της Αγκυρας να εντυπωθεί στα διεθνή fora και τους Οργανισμούς η τουρκική θέση για το status quo της περιοχής όπως αυτό είναι κατά την άποψή της.

Οι ελληνικές απαντήσεις

Η πρακτική αυτή της Τουρκίας έκανε ακόμα πιο έντονο το αμετακίνητο των θέσεών της ειδικά μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα έπρεπε να έχει εκλείψει. Σε κάθε περίπτωση ευτυχώς η Αθήνα αντιδρά, εκδίδοντας τις απαραίτητες απαντήσεις υπό τη μορφή των αντιΝΟΤΑΜ και αντιNavtex, εξηγώντας πώς έχει η διεθνής νομιμότητα που ορίζεται μέσα από διεθνείς συνθήκες και πρακτικές, τονίζοντας το παράνομο και παράτυπο των τουρκικών αυτών κινήσεων. Το ότι ειδικά στη θάλασσα η Τουρκία δεν έχει ρίξει καθόλου «νερό στο κρασί της» έχει να κάνει με το γεγονός πως το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» όχι απλά συνεχίζει να υπάρχει αλλά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει εντάξει στο όραμά του, που αποκαλεί «Αιώνας της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο του οράματος αυτού η Αγκυρα συνεχίζει και εντείνει το ναυπηγικό της πρόγραμμα. Στις 17 Φεβρουαρίου το τουρκικό υπουργείο Αμυνας γνωστοποίησε πώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό ενός ακόμα μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου από το «Anadolu», που σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες θα έχει το όνομα «Θράκη».

Related posts

Δριμύ «κατηγορώ» για τις υποκλοπές

admin

Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ: Η προκλητικότητα της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα» και σε εργαλειοποίηση

admin

Πυρά κομμάτων κατά Μητσοτάκη για την ακρίβεια – «Προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών»

admin

Ζητούν πυραύλους από την Ελλάδα – Πιέσεις στο παρασκήνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Οι «σίγουροι», οι νέοι και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ

admin

Γιατί η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες» – Τι λέει το υπ. Αμυνας

admin

Ολοι (σχεδόν) φιλούν το χέρι της Εκκλησίας ενόψει των εκλογών

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: Εκνευρισμός για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Όλα τα αποτελέσματα στους Δήμους της χώρας

admin