Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο – «Ανάχωμα» στις πιέσεις η Εθνική Τράπεζα

Έναρξη εβδομάδας με επιφυλακτικές κινήσεις στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

και τον

Γενικό Δείκτη

 να σημειώνει καθ’όλη τη συνεδρίαση μικρές απώλειες δίχως να αγγίζει τελικώς τις 1.300 μονάδες. Το επενδυτικό κοινό μετριάζει τις κινήσεις τους καθώς αισίως οδεύουμε στο κλείσιμο μιας κατα τα άλλα ισχυρής χρονιάς για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Μάλιστα, «χλιαρό» είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω και της στάσης των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της αμερικανικής Federal Reserve, που κάνουν τους επενδυτές να εκτιμούν ότι ίσως δεν δούμε μείωση επιτοκίων τον προσεχή Μάρτιο.

Ειδικότερα στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.287,22 μονάδες, με τον τζίρο πέριξ των 92 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,25% για τον FTSE 25 στις 3.112,84 μονάδες. Αντίδραση για τις τραπεζικές μετοχές με τον τραπεζικό δείκτη να ανακάμπτει κατά 1,24% στις 1.073,25 μονάδες.

Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις κορυφαίες επιλογές της για το 2024, μαζί με την αγορά της Τουρκίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας για την περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης (ΕΜΕΑ), καθώς η βρετανική τράπεζα HSBC τοποθετεί την ελληνική αγορά μετοχών στις κορυφαίες επιλογές της για το ερχόμενο έτος. Η χώρα μας αποτελεί κορυφαία αγορά για τη βρετανική τράπεζα με σύσταση overweight και εκτιμά ότι οι αποδόσεις της θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις των λοιπών αναδυόμενων αγορών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βρετανικής τράπεζας, οι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν καταλυτικά στις αποδόσεις των αναδυόμενων αγορών σε όλον τον κόσμο είναι η σχέση με τον δείκτη της Κίνας FTSE China, η πορεία του πετρελαίου brent, οι μεταβολές του δείκτη S&P 500 και η μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ. Η HSBC υπολογίζει ότι η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζει πολύ υψηλή αρνητική συσχέτιση σε σχέση με την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ και θετική συσχέτιση της τάξης του 0,41 σε σχέση με τον δείκτη S&P 500.

Στο μέτωπο της οικονομίας, υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το αναμενόμενο συνεχίζει να παράγει ο κρατικός προϋπολογισμός αφού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Νοέμβριο καταγράφεται «ταμειακό» πρωτογενές πλεόνασμα 5,854 δισ. ευρώ (υψηλότερο κατά 2,1 δισ. ευρώ έναντι των 3,771 δισ. που προϋπολόγιζε η κυβέρνηση για το ενδεκάμηνο) αλλά και υπέρβαση 173 εκατομμυρίων στο σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς ανήλθαν στα 5,266 δισ. ευρώ.

Η εικόνα των μετοχών
Στις τραπεζικές μετοχές, άνοδο κατέγραψε η ΕΤΕ στο 2,38% και τα 6,378 ευρώ, η Alpha Bank στο 0,81%, η Πειραιώς στο 0,56% και τα 3,246 ευρώ και η Eurobank στο 0,62% και τα 1,6135 ευρώ.

Ράλι 6,21% σημειώνει η ΑΒΑΞ στα 1,848 ευρώ, ακολουθεί η Intrakat στο 2,63% και την Intracom 0,16%, με τις δύο πρώτες σε ιστορικά υψηλά, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,53% και τα 13,26 ευρώ, ΑΔΜΗΕ 0,46%, ΕΥΔΑΠ 0,51%0,82%, ΟΤΕ 0,62%, ΕΛΠΕ 0,42%.

Πτωτικά κινήθηκαν η Μυτιληναίος στο -1,42% και τα 36,18 ευρώ, η Aegean με απώλειες 3,3% στα 11,12 ευρώ, στο -3,5% η Ελλάκτωρ, στο -2,04% η Lamda, απώλειες 2,31% για τη ΜΟΗ λόγω και του μερίσματος στα 24,48 ευρώ, ενώ στο κόκκινο έκλεισε και η Jumbo στο -2,28%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:

Έρχονται 10 ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Ιδού το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠαιδείαςΤραγωδία με νεκρό 29χρονο αστυνομικό σε καταδίωξη – Δείτε την κατεστραμμένη μηχανήΤα μοιραία ελληνικά λάθη που οδήγησαν στην ντροπιαστική ήττα από τους Τούρκους το 1897

Related posts

Μείωση ενοικίων: Κρυφά οφέλη στους ενοικιαστές

admin

Glou: Η άνοδος, η πτώση και οι βίλες στην Καστέλα (pics)

admin

Τα κρυμμένα ταξιδιωτικά διαμάντια της Ελλάδας από τον φωτογράφο που έχει κάνει τη Φύση ιδεολογία

admin

Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων: Πώς θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin

Ryan Breslow: Οι 700 υπάλληλοι, ο διαλογιστής billionaire και το πείραμα με την τετραήμερη εργασία (pics)

admin

Δεκαετία υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων προβλέπει ο Γκίκας Χαρδούβελης

admin

Επιδοτήσεις – Αντικατάσταση συσκευών: Πώς υπολογίζεται το εισοδηματικό κριτήριο

admin

Fast track ξεμπλοκάρισμα επικουρικών έως τον Φεβρουάριο

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για όσους ζουν στο εξωτερικό – Τι πρέπει να προσέξουν

admin