Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια στάση στη Λάρνακα με νόημα

Μία στάση «για λίγο» αλλά με μεγάλη διπλωματική σημασία έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με αιχμή τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Το αεροσκάφος του Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Λάρνακα, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ να έχει σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην ατζέντα της συζήτησης ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στο «X».

Η παρουσία Μπλίνκεν στην Κύπρο αναδεικνύει τον ρόλο που θέλει να χτίσει η Λευκωσία στη διεθνή διπλωματία, ως παράγοντας σταθερότητας, δεσμευμένη στη Δύση και με διάθεση για έντονη παρουσία στην περιοχή, προσανατολισμένη σε λύσεις. Ρόλος που της δίνει τη δυνατότητα να χτίσει και στο αφήγημά της για το Κυπριακό, ενισχύοντας τη διεθνή της εικόνα, ενώ η κατοχική πλευρά επιμένει στην αδιαλλαξία. Μία Κυπριακή Δημοκρατία με αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχει περάσει τα «τεστ» των ΗΠΑ και της ΕΕ θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερους συμμάχους ώστε να πιέσει για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Απαντώντας σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Μπλίνκεν ο Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι έδωσε στον αμερικανό ΥΠΕΞ και συγκεκριμένο έγγραφο με το σχέδιο που περιγράφει την κυπριακή πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα. Αμερικανός ΥΠΕΞ και κύπριος πρόεδρος συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία, με τον τελευταίο να σημειώνει τις εξαιρετικές σχέσεις της Λευκωσίας με όλα τα γειτονικά κράτη και να ευχαριστεί για τον ρόλο της Κύπρου στην απομάκρυνση πληθυσμού από την περιοχή.

Related posts

Ακύρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

admin

Μητσοτάκης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Αδιανόητο να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πρόεδρο – Ποιος μπορεί να ψηφίσει, πώς και πού

admin

Βουλή: Παφίλης και Καραθανασόπουλος οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ

admin

Μητσοτάκης: Ο πήχης της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Τι ζήτησε από τους βουλευτές

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Για πρώτη φορά ανησυχώ με την Τουρκία – Φοβάμαι την περίοδο της ακυβερνησίας

admin

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στον Ερντογάν

admin

Στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό – Πότε οι εργαζόμενοι θα δουν τις αυξήσεις

admin