Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 60 μέτρα στη μάχη για την αναχαίτιση της υπογεννητικότητας

Με 60 πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί για την ισότητα, το Δημογραφικό, τη στήριξη των νέων οικογενειών και την ενεργή γήρανση και με μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, προσπαθεί η κυβέρνηση να… αναχαιτίσει τη συνεχή μείωση των γεννήσεων και να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Με έμφαση στις νέες οικογένειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε χθες μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2024 – Εθνική προτεραιότητα» τα βήματα και τις προτεραιότητες για το Δημογραφικό, ένα πρόβλημα οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν αφορά μόνο το πόσα παιδιά κάνουμε στη χώρα αλλά επηρεάζει και την ηλικιακή διαστρωμάτωση ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποίησαν η Next is Now και η DomeConsulting, πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και θα συμβεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση «είναι ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε έναν πληθυσμό ο οποίος γερνάει». Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με σταθερό έλλειμμα γεννήσεων έναντι θανάτων, οδεύοντας σε ένα δημογραφικό… αδιέξοδο, με την αναζήτηση άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων να κρίνεται πια επιτακτική.

Στο επίκεντρο των μέτρων θα βρεθεί η νέα οικογένεια. «Θα εστίαζα ιδιαίτερα στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί και θέλουν να πάνε στο δεύτερο, σε αυτές που έχουν δύο παιδιά και θέλουν να πάνε στο τρίτο ή σε αυτές που έχουν τρία παιδιά και θέλουν να πάνε στο τέταρτο. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε τις πολιτικές μας. Και νομίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα. Να δώσουμε, παραδείγματος χάρη, περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που παρέχουν παροχές υποστήριξης των οικογενειών στους εργαζομένους τους», τόνισε, προσθέτοντας πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αντίθετα πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών το οποίο η κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή για να πετύχει – στο μέτρο του δυνατού – την αντιστροφή των αρνητικών δεικτών.

Στη… φαρέτρα της η κυβέρνηση έχει προσθέσει εκτός από μέτρα επιδοματικής πολιτικής και περισσότερα φορολογικά κίνητρα, στοχευμένα στις οικογένειες με παιδιά, προγράμματα στέγασης αλλά και πολιτικές στήριξης στην εργαζόμενη μητέρα, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και η διεύρυνση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου.

Θέσεις εργασίας

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στην άλλη όψη του Δημογραφικού που δεν είναι άλλη από την ενεργή γήρανση, προτάσσοντας τη μεταρρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους – εφόσον, βέβαια, το επιθυμούν – να εργάζονται, χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη, με μια μικρή φορολογική επιβάρυνση αναλόγως του χρόνου εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης στοχεύει στην αποκέντρωση, στηρίζοντας την ελληνική περιφέρεια και δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, «όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο από ό,τι είναι στην Αθήνα. Με τα ίδια χρήματα έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στα χέρια του Πρωθυπουργού το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με υπουργεία και φορείς.

Το Σχέδιο θα στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες – στήριξη της οικογένειας, ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, διαχείριση της γήρανσης, διασφάλιση της ποιότητας ζωής και προώθηση της ανάπτυξης – που καλύπτουν τον άνθρωπο σε όλο το φάσμα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του, από τη γέννηση μέχρι τη γήρανσή του. Μέτρα όπως η δυνατότητα τηλεργασίας σε νέους γονείς, η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους αλλά και δράσεις για την ουσιαστική οικονομική ένταξη και επιχειρηματικότητα νόμιμων μεταναστών θα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης.

Related posts

Η Ελλάδα τρέμει την ακρίβεια – Διάχυτος φόβος για τον χειμώνα

admin

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο παρά πέντε της ευρωκάλπης

admin

Από τους ανοικτούς διαύλους στις σχέσεις εμπιστοσύνης

admin

Παρόντες στο Ζάππειο οι δύο πρώην, αλλά σιωπηλοί

admin

Απαιτείται συμφωνία λογικής και ψυχραιμίας

admin

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές

admin

Εστρωσαν το χαλί για Μητσοτάκη και Ερντογάν

admin

Επιστολική ψήφος κι από την Παπούα Νέα Γουινέα

admin

Προετοιμασίες πολέμου στις Βρυξέλλες

admin