Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Η εντολή έρευνας του ΟΗΕ για την UNRWA είναι “πολύ γενική”, σύμφωνα με το Ισραήλ

Η εντολή έρευνας του ΟΗΕ για τις ενέργειες της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία κατηγορείται ότι βοηθά τη Χαμάς, είναι “πολύ γενική”, σύμφωνα με το Ισραήλ, το οποίο δέχθηκε ωστόσο να συνεργαστεί με τους ερευνητές.

“Η εντολή (έρευνας) ως έχει σήμερα είναι πολύ γενική”, κατήγγειλε η πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη Μεϊράβ Σάχαρ.

“Δεν είναι μια εντολή που επιτρέπει να επαληθευτεί ότι εσείς (η UNRWA) δεν θα αναπτύξετε τρομοκράτες στο μέλλον, ότι δεν θα έχετε υποδομές, εκατοντάδες σήραγγες κάτω από τα σχολεία της UNRWA, κάτω από την κύρια έδρα της”, σημείωσε στο περιθώριο ακρόασης του επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί από το διπλωματικό σώμα στη Γενεύη.

Στις 5 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που επιφορτίστηκε να αξιολογήσει την “ουδετερότητα” της UNRWA και τη λειτουργία της μετά τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων της ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Της επιτροπής αυτής θα ηγηθεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

“Η εντολή πρέπει να είναι πιο συνοπτική, πρέπει να περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες που έχουν επίσης την δυνατότητα επαλήθευσης των διαδικασιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ελέγχου. Αυτό είναι που περιμένουμε από την έρευνα”, υπογράμμισε η Ισραηλινή πρεσβευτής, σημειώνοντας ότι η χώρα της θα δεχθεί να συνεργαστεί στην έρευνα.

H UNRWA βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικής από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 30.000 περιφερειακούς υπαλλήλους της για συμμετοχή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφός του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Σε αντίδραση, γύρω στις 12 χώρες, μεταξύ των οποίων σημαντικοί δωρητές, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την χρηματοδότηση της υπηρεσίας, πράγμα που, όπως ανακοίνωσε η ίδια, εγκυμονεί τον κίνδυνο να υποχρεωθεί να σταματήσει τις δραστηριότητές της “ως τα τέλη Φεβρουαρίου”.

Σκοπός της επιτροπής αξιολόγησης είναι “να διαπιστωθεί αν η υπηρεσία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει την ουδετερότητά της και να απαντήσει στις κατηγορίες για σοβαρές καταχρήσεις, όπου αυτό απαιτείται”.

Αυτή θα πρέπει να υποβάλει στον Αντόνιο Γκουτέρες ως τα τέλη Μαρτίου ενδιάμεση έκθεση και στη συνέχεια ως τα τέλη Απριλίου τελική έκθεση, η οποία θα πρέπει κυρίως, αν είναι απαραίτητο, να κάνει συστάσεις για να “βελτιωθούν και να ενισχυθούν” οι υφιστάμενοι μηχανισμοί.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ζελένσκι και Ερντογάν

admin

Βουλγαρία: Οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν 180.000 απόπειρες μεταναστών να μπουν παράνομα στη χώρα το 2023

admin

ΗΠΑ: Η στάση της Ρωσίας στο ζήτημα των συνομιλιών για τα πυρηνικά μπορεί να αλλάξει

admin

Reuters: Συμφωνία Ισραήλ και Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας για εκεχειρία

admin

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νταρμανέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει την απέλαση 39 Ρώσων ισλαμιστών

admin

Eli Lilly: Άλμα κερδοφορίας υπό την εκρηκτική ζήτηση για το φάρμακο απώλειας βάρους

admin

Πολωνία: Προσπάθεια “επηρεασμού” των κινητοποιήσεων των αγροτών από “την κατασκοπεία της Ρωσίας”

admin

Μπανγκλαντές: Εκλογές χωρίς αντιπολίτευση

admin

Ιράν: Στηρίζει την έκκληση του Ιράκ για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφός του

admin