Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα στον Κασσελάκη τα 16 λευκά στην αναβάθμιση Πολάκη

Ουδείς ανέμενε ότι ο δρόμος του Στέφανου Κασσελάκη θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα – φάνηκε εξάλλου από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και καθ’όλη τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας,

Γι’ αυτό και αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με δεδομένες τις επιθέσεις και τα όσα είχαν προηγηθεί μετά την εκλογή του, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο γρήγορα θα βγάλει η εσωκομματική αντιπολίτευση τα ξίφη από τα θηκάρια, όπου τα είχε φυλάξει προσωρινά.

Κατ’ αρχήν, δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέκοπταν συχνά τον νέο τους αρχηγό για να τον χειροκροτήσουν.  Μάλλον, πιο συχνά διέκοπτε ο ίδιος για να… πιει νερό, ίσως με το άγχος του «πρωτάρη» που απευθύνεται σε ένα καχύποπτο έως και – εν μέρει – εχθρικό ακροατήριο.

«Μπουρλότο» στις εσωκομματικές εύθραυστες ισορροπίες

Παρά τις εκκλήσεις Κασσελάκη για ενότητα και «συμπαγές μέτωπο» στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι προτάσεις του για τα πρόσωπα ευθύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν και πέρασαν πλειοψηφικά, «σημαδεύτηκαν» από τα 16 λευκά, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προτίμησε να απέχει από την ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε τον ένθερμο υποστηρικτή του στην «κούρσα» της διαδοχής, Παύλο Πολάκη, στον κομβικό ρόλο του νέου συντονιστή της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου, ενώ για γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρότεινε την Πασοκογενή – που επίσης τον στήριξε πολύ – Θεοδώρα Τζάκρη.

Ωστόσο, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για μήνυμα της εσωκομματικής «Ομπρέλας» προς τον νέο πρόεδρο να μην δώσει τέτοιο σημαντικό ρόλο στον Παύλο Πολάκη. Λεγόταν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα έπαιζε ρόλο διαμεσολαβητή και «πυροσβέστη».

Ο κ. Κασσελάκης, όμως, επέλεξε να μην… πάρει το μήνυμα και να εφαρμόσει στην πράξη τις αποφάσεις που είχε ήδη πάρει – ποιος πρόεδρος, άλλωστε, δεν θέλει δίπλα του και σε ρόλους κλειδιά πρόσωπα της δικής του εμπιστοσύνης, που τον στηρίζουν έμπρακτα;

Μέτρησαν δυνάμεις Αχτσιόγλου – Τσακαλώτος

Έτσι, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ύστερα από εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ενιαία πρόταση του προέδρου «πέρασε» με 28 υπέρ, αλλά και 16 λευκά, αποδεικνύοντας ότι ο αναβρασμός στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί, χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο.

Για την ιστορία, να προσθέσουμε ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος θα είναι ο Νίκος Παππάς, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας.

Θα πρέπει να ειπωθεί, πάντως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι η Έφη Αχτσιόγλου, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέτρησαν τις δυνάμεις τους, οι οποίες, κρίνοντας από τα 16 λευκά, δεν είναι και αμελητέες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λευκό επέλεξαν τα στελέχη της ομάδας «6 συν 6» (Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και άλλοι), που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στελέχη της «Ομπρέλας».

Επιπλέον, «λευκό», κατά πληροφορίες, ψήφισαν ακόμη οι: Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Ψυχογιός, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Έφη Αχτσιόγλου, Κώστας Μπάρκας, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Οσγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

ΝΔ: Πολακισμός με γραβάτα

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πρόσωπα που επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης για τις θέσεις ευθύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά η θέση του υπερσυντονιστή που αναλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης, σχολιάστηκαν αναλόγως από τη Νέα Δημοκρατία.

«Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης έχρισε υπερσυντονιστή των τομεαρχών του κόμματος τον κ. Πολάκη, εξαργυρώνοντας προφανώς τη θερμή υποστήριξή του, αλλά δείχνοντας παράλληλα πώς βλέπει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: τοξικό, διχαστικό, στηριγμένο στα πιο φθαρμένα υλικά του παρελθόντος», σημείωσε δηκτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός.

Και αναφερόμενος στην ομιλία Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό προφανώς βλέπουν και πολλοί βουλευτές που τον άκουγαν σήμερα παγωμένοι και αμήχανοι να επαναλαμβάνει τα ίδια ληγμένα τσιτάτα, με πιο θερμό χειροκροτητή τον Παύλο Πολάκη».

Για να καταλήξει πως «ο ‘πολακισμός’ είναι πλέον η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά με γραβάτα».

Έστειλε και ο Κασσελάκης μηνύματα

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, πέρα από τις υποσχέσεις «θα είμαι στο πλευρό σας» και τις εκκλήσεις «σας θέλω στο πλευρό μου», έστειλε και εκείνος τα δικά του μηνύματα στο εσωκομματικό του ακροατήριο, καθώς την ώρα που μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε σαφείς αιχμές για τα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας του κόμματος.

Με την επισήμανση πως «ο λαός πρέπει να ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ο γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης πατριωτικής Αριστεράς», ο κ. Κασσελάκης υποσχέθηκε πως δεν θα αφήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη «σε χλωρό κλαρί».

Και χρησιμοποιώντας τα λόγια του προκατόχου του, δήλωσε «στερεότυπα τέλος. Τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα, ο κόσμος αλλάζει, όπως έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλάει σε όλους και θα ακούει όλους, αλλά δεν θα υποκύψουμε να είμαστε αρεστοί σε όλους, μπαίνοντας στον πειρασμό να κάνουμε εκπτώσεις στα αδιαπραγμάτευτα, που είναι οι αρχές και οι αξίες μας. Θα απαντήσουμε στα προβλήματα με δομικές και ολοκληρωμένες αλλαγές», ανέφερε.

Για να σημειώσει με νόημα: «Μας λένε: ‘Τα ίδια λέγατε στις εκλογές και κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 20% διαφορά’. Απαντώ ξεκάθαρα: Δεν κέρδισε, εμείς χάσαμε. Και θέλω να δεσμευτώ από αυτό το βήμα ότι όσο είμαι πρόεδρος δε θα επιτρέψω να ξαναβαφτιστεί λάθος η αλήθεια».

Την συγκεκριμένη ατάκα, μάλιστα, την «ανέβασε» και στα social media, με τα οποία τα πάει πολύ καλά, ως γνωστόν, ο κ. Κασσελάκης (σ.σ. προς το παρόν, καλύτερα από ό,τι με τη… Βουλή).

Τι σκέφτηκαν – ή σιγοψιθύρησαν, ενδεχομένως – οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζουμε. Οι χρήστες των social media, πάντως, σχολίασαν ανοιχτά πως η… «μπάλα» της ευθύνης παίρνει πρωτίστως τον Αλέξη Τσίπρα και, δευτερευόντως το επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες, για το σοκ της διαφοράς του 20% από τη ΝΔ.

Εξάλλου, ήταν ξεκάθαρος όταν δεσμεύτηκε πως όσο είναι πρόεδρος δεν θα επιτρέψει «να ξαναβαφτιστεί λάθος η αλήθεια»…

Related posts

Εκλογές 2023: Ποιες είναι οι διαφορές της απλής με την ενισχυμένη αναλογική

admin

Πλεύρης-Μαγιορκίνης: Αντίθετοι με την πολιτική της Σαγκάης – Θα βρεθούν γρήγορα σε αδιέξοδο

admin

Κασσελάκης: Θα δώσω μάχη για τη δικαιοσύνη και ένα καινούριο παραγωγικό μοντέλο

admin

Ευρωβουλή: Ζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

admin

Αθήνα σε Ερντογάν για μετανάστες: «Η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της»

admin

Τζιχάντ Γιαϊτζί: Τις φωτιές στην Τουρκία βάζει η Ελλάδα σε συνεργασία με το ΡΚΚ

admin

Επιχείρηση «κατεβάστε τους τόνους» στον ΣΥΡΙΖΑ – Οι όροι των «Αριστερών» στον Κασσελάκη

admin

Διπλή καμπάνια από το Μέγαρο Μαξίμου για το εκλογικό τεστ του Ιουνίου

admin

Νέο πλάνο στα εξοπλιστικά με αμερικανική σφραγίδα

admin