Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Λευκός καπνός”: Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με αντάλλαγμα 50 ομήρους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 08.10

Σε μια άνευ προηγουμένου ψηφοφορία νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε μια συμφωνία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης περίπου 50 ομήρων που βρίσκονται αιχμάλωτοι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσής της στο Ισραήλ 7ης Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από φυλακές του Ισραήλ. 

Η πιθανότερη ημέρα έναρξης της κατάπαυσης του πυρός είναι η Πέμπτη.

Κυβερνητική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν διευκρινίζει πώς ψήφισαν οι υπουργοί. Παρά την προηγούμενη αντίθεσή του στη συμφωνία, το ακροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού ψήφισε υπέρ, με μόνο τα μέλη της υπερεθνικιστικής Otzma Yehudit του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir να ψηφίζουν κατά.

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης που ενημέρωσε δημοσιογράφους την Τρίτη ανέφερε ότι η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση 50 Ισραηλινών πολιτών, κυρίως γυναικών και παιδιών, σε ομάδες των 12-13 ατόμων ανά ημέρα.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε τους συγκεκριμένους όρους της συμφωνίας μετά την ψηφοφορία, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με καμία από τις υπόλοιπες ισραηλινές παραχωρήσεις.

“Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει όλους τους απαχθέντες πίσω στα σπίτια τους. Απόψε, η κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα για το πρώτο στάδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου, βάσει του οποίου τουλάχιστον 50 απαχθέντες –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχει παύσηστις μάχες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση..

“Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον ομάδας 10 απαχθέντων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα παύσης πυρός”, πρόσθεσε.

“Η ισραηλινή κυβέρνηση, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν όλους τους απαχθέντες, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ξανά απειλή για το Κράτος του Ισραήλ”.

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να απελευθερώσει Παλαιστίνιες γυναίκες και ανηλίκους από τη φυλακή και να τους αφήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, κυρίως στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο η Χαμάς ανέφερε τον αριθμό 150, σε μια δήλωσή της με την οποία χαιρετίζεται η “ανθρωπιστική εκεχειρία”.

“Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας διατυπώθηκαν σύμφωνα με το όραμα της αντίστασης και τους καθοριστικούς παράγοντες της που στοχεύουν να υπηρετήσουν τον λαό μας και να ενισχύσουν τη σταθερότητά του απέναντι στην επιθετικότητα”, ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς.

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να επιτρέψει την είσοδο επιπλέον καυσίμων στη Γάζα, καθώς και σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίες δεν έχουν εισέλθει σε μεγάλες ποσότητες στον θύλακα από την έναρξη πολέμου.

Η Χαμάς είπε ότι στο πλαίσιο της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα σταματήσει τις πτήσεις με drone πάνω από τη νότια Γάζα και θα τις πραγματοποιεί μόνο στο βόρειο τμήμα του θύλακα για έξι ώρες την ημέρα, μεταξύ 10 π.μ. – 4 μ.μ.

Η ισλαμιστική οργάνωση διευκρίνισε ότι ενώ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, “τα δάχτυλά μας θα παραμείνουν στη σκανδάλη και οι νικητές μαχητές μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να αποκρούσουν την κατοχή”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, όλες οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας – η IDF, η Shin Bet και η Mossad – εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη συμφωνία. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτή η επικύρωση έπεισε αρκετούς υπουργούς που ταλαντεύονταν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού του κόμματος Εθνική Ενότητα Gideon Sa’ar, να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απελευθέρωσης και άλλων ομήρων μετά την τετραήμερη παύση, τη δέσμευση της Χαμάς να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει ομήρους που κρατούνται από άλλες ισλαμιστικές και ριζοσπαστικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αρνήθηκε σθεναρά την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για φόνο.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Χαμάς θα μπορούσε ενδεχομένως να εντοπίσει ακόμη 30 Ισραηλινές μητέρες και παιδιά πέρα από τους πρώτους 50 ομήρους και ότι η διακοπή των συγκρούσεων θα μπορούσε να παρατείνεται κατά μία ημέρα για κάθε ομάδα ακόμη 10 Ισραηλινών ομήρων που θα εντοπίζονται και θα ελευθερώνονται, ανέφερε ο Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να εντοπίσει αμέσως περίπου 10 παιδιά που αιχμαλωτίστηκαν από το Ισραήλ κατά την επίθεση-σοκ της 7ης Οκτωβρίου.

Η αναπτυσσόμενη συμφωνία για τους ομήρους θα οδηγήσει στην απελευθέρωση 30 παιδιών, οκτώ μητέρων και ακόμη 12 γυναικών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Χαμάς ανέφερε ότι κρατά 210 από τους περίπου 240 ομήρους που απήχθησαν τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων και περίπου 40 παιδιά. Πιστεύεται ότι η Ισλαμική Τζιχάντ κρατά πολλούς από τους υπόλοιπους ομήρους.

Μέρος της συμφωνίας είναι ο Ερυθρός Σταυρός να αποκτήσει πρόσβαση στους απαχθέντες που θα παραμείνουν όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαρμάκων σε αυτούς, δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου την Τρίτη.

Μετά την ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο, οι Ισραηλινοί πολίτες θα έχουν 24 ώρες βάσει νόμου για να υποβάλουν αίτηση κατά οποιασδήποτε από τις προγραμματισμένες απελευθερώσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων, αν και δεν αναμένεται κάποια ανατροπή και ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 ανέφερε ότι το Ισραήλ ζήτησε οι όμηροι που θα απελευθερωθούν να είναι μόνον Ισραηλινοί πολίτες, αφήνοντας φαινομενικά εκτός της συμφωνίας τους αρκετές δεκάδες ξένους εργάτες από χώρες της ανατολικής Ασίας που βρίσκονται μεταξύ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με ομήρους που δεν είναι Ισραηλινοί πολίτες και ότι άλλες κυβερνήσεις ενδέχεται να εργάζονται σε ξεχωριστές συμφωνίες για εκείνους.

Η Χαμάς σημείωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για μια συμφωνία ότι δεν θα απελευθερώσει κανέναν στρατιώτη των IDF.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε πλήρη παύση των επιχειρήσεων των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ στο έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας και τερματισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από το έδαφος της Λωρίδας, εκτός από τον βορρά, όπου θα σταματούν μόνον για έξι ώρες την ημέρα, ανέφεραν πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός Ισραηλινού αξιωματούχου.

Related posts

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ουκρανικά drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Μπέλγκοροντ

admin

Ουκρανία: Γιατρός σκοτώθηκε σε νοσοκομείο της Χερσώνας, στόχος ρωσικού βομβαρδισμού

admin

Οι ΗΠΑ καλούν το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τους Αρμένιους που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι

admin

Ο Λαβρόφ ζήτησε να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί στα Σκόπια

admin

Σερβία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μίλαν Ραντόιτσιτς

admin

ΗΠΑ: Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε τη Χαβάη ο πρόεδρος Μπάιντεν

admin

Ολλανδία: Συμπλοκή ψηφοφόρων για τις τουρκικές εκλογές

admin

OPEC+: Η Σ. Αραβία μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια για τον Ιούλιο

admin