Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: “Σε περιοριστικά επίπεδα τα επιτόκια εωσότου επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.35

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, από την αγορά εργασίας έως τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, απειλούν με αστάθεια τον πληθωρισμό, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ομιλία της στο οικονομικό Συνέδριο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ την Παρασκευή.

Όπως είπε, “το αν όλες αυτές οι αλλαγές θα αποδειχθούν μόνιμες δεν είναι σαφές προς το παρόν”, για να προσθέσει πως “είναι όμως προφανές ότι ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, οι επιπτώσεις τους ήταν πιο επίμονες από ό,τι αναμέναμε αρχικά”. Σημείωσε ακόμη ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες κινούνται σε ένα νέο και αβέβαιο περιβάλλον που απαιτεί να ξαναγραφτεί το εγχειρίδιο της νομισματικής πολιτικής.

Η κα Λαγκάρντ πρόσθεσε πως πρέπει να κρατήσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα όσο είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο του 2%.

Οφείλουμε, πρόσθεσε, να παραμείνουμε προσηλωμένοι και δεσμευμένοι στους σαφείς μας στόχους.

“Η χάραξη πολιτικής σε μια εποχή αλλαγών και διακοπών απαιτεί ανοιχτό μυαλό και προθυμία να προσαρμόσουμε τα πλαίσιο ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο στις νέες εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών στη βάση της εντολής τους”, είπε η Λαγκάρντ.

“Εφόσον αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και εξίσου ισχυρούς περιορισμούς στην προσφορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Οι αλλαγές μπροστά μας ενδέχεται να διαρκέσουν επί μακρόν”, τόνισε.

Related posts

Κίεβο: Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν προς όλες τις κατευθύνσεις της αντεπίθεσης

admin

Μ.Ουζβάρι: 24 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα σε 10 κράτη-μέλη της ΕΕ για γρήγορη ανταπόκριση στις πυρκαγιές στην Ευρώπη

admin

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες αυξήσεις των επιτοκίων

admin

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι ορκίστηκε για τρίτη θητεία

admin

Σερβία: Θρίαμβος του κόμματος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές

admin

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 26 τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην πόλη Σούμι

admin

Πέθανε η “βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll” Τίνα Τέρνερ

admin

ΗΠΑ: Ένας νεκρός και 14 τραυματίες από πυροβολισμούς στην παρέλαση των νικητών του Super Bowl στο Κάνσας

admin

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Οι Βουλγάρες είναι όλο και πιο πετυχημένες, δηλώνει η υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής

admin