Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός πιθανώς θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενδέχεται να εμφανίσει άνοδο τους επόμενους μήνες, αλλά η διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα τρέχοντα επίπεδα για καιρό θα αρκέσει για να οδηγήσει πίσω στο στόχο του 2%, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση των Financial Times, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι “πιθανώς θα υπάρξει μια αναζωπύρωση με υψηλότερες μετρήσεις καθώς προχωράμε και θα πρέπει να το περιμένουμε αυτό”, εξηγώντας ότι “ακόμα και αν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σταθερές, θα χάσουμε το φαινόμενο βάσης από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο”.

Δηλαδή τη σύγκριση με το προηγούμενο έτος όταν ο ρυθμός του πληθωρισμού είχε αρχίσει ήδη να υποχωρεί, κυρίως βάσει της ισχυρής πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Ακόμα και έτσι όμως, η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι πιθανώς δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις επιτοκίων.

“Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο (ύψους επιτοκίων) το οποίο πιστεύουμε ότι εάν διατηρηθεί αρκετά – και αυτό αρκετά δεν θα είναι ασήμαντο – θα μας οδηγήσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%”, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διέκοψε τον περασμένο μήνα το σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων, με τους επενδυτές να αναμένουν πλέον ότι η επόμενη κίνηση της τράπεζας θα είναι να τα μειώσει, ίσως και από τον Απρίλιο.

Από την πλευρά της πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να επιμένουν, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν αισθάνεται άνετα με την απουσία συμφωνίας για ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο (σύμφωνο σταθερότητας) των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως ο περιορισμός των προϋπολογισμών συνιστά αναγκαιότητα για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός και ότι οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέα σύσφιξη για να αντισταθμίσει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Related posts

Οι ΗΠΑ καλούν το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τους Αρμένιους που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία σε χαρακώματα και Κογκρέσο

admin

Ζελένσκι: Η καταστροφή του φράγματος δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες μας

admin

Αλί Σαμπαντζί: Επτά ώρες χειρουργική επέμβαση για να σωθεί η ζωή του – Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του

admin

Η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία πλησιάζει πιο κοντά

admin

Drone κατερρίφθη πάνω από τη Μόσχα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης

admin

Ο Πατρούσεφ (στενός σύμμαχος του Πούτιν) δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

admin

ΗΠΑ: Αύξηση 1,9% στις ενάρξεις κατοικιών τον Οκτώβριο, άνοδος 1,1% στις οικοδομικές άδειες

admin

Η SpaceX του Μασκ κατασκευάζει νέο κατασκοπευτικό σύστημα για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

admin