Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυνικός ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν καταρρέει το ΕΣΥ, υπερπροβάλλονται οι ΄΄στραβές΄΄» ενώ οι ελλείψεις στοιχίζουν ζωές

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία των νησιών και γενικότερα της περιφέρειας, αναδεικνύονται πλέον, σχεδόν καθημερινά, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξη, υποστήριξε ότι «η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής».

Ο ίδιος αντιπαρήλθε το γεγονός ότι κάθε μέρα καλείται να απαντήσει σε κάποια καταγγελία που καταδεικνύουν ότι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές περνούν θερινό… Γολγοθά και διερωτήθηκε κυνικά: «Υπάρχει μήπως Εθνικό Σύστημα Υγείας στον κόσμο που να μην έχει προβλήματα;»

Δεν βλέπει κατάρρευση ο Άδωνις

«Τα χιλιάδες περιστατικά που καθημερινά πάνε καλά, δεν πρόκειται να τα ακούσετε, αν όμως συμβεί η παραμικρή στραβή θα σπεύσουν όλοι να κατηγορήσουν το ΕΣΥ. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής», είπε στον Σκάι και συνέχισε:

«Στον Βόλο μια τουρίστρια έπαθε ανακοπή Σάββατο και είναι λογικό να μην υπήρχε γιατρός, διότι έτσι συμβαίνει σε κάθε Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας από την εποχή των αείμνηστων Γεννηματά και Αυγερινού», είπε και απεφάνθη ότι η ηλικιωμένη τουρίστρια δεν πέθανε γιατί δεν υπήρχε γιατρός αλλά γιατί είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Ωστόσο, το ασθενοφόρο έφτασε στα 20 λεπτά από τον Δομοκό, όπως και η νοσηλεύτρια ήταν άρτια εξοπλισμένη. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τη σώσουμε, διότι ήταν βαριάς μορφής η ανακοπή. Επίσης, η έγκυος στην Πρέβεζα είχε συνεχή παρακολούθηση και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κλινική νεογνών στην περιοχή, αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Λάρισας με ασθενοφόρο, συνοδεία ειδικευμένης γυναικολόγου και όχι αγροτικής γιατρού που γράφτηκε ψευδώς. Τέλος, η γιατρός στη Σάμο δεν έπαθε εγκεφαλικό, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι έχουμε τεράστια προβλήματα στο νησί», είπε ο υπουργός.

«Η τουρίστρια έπαθε ανακοπή Σάββατο και είναι λογικό να μην υπήρχε γιατρός, διότι έτσι συμβαίνει σε κάθε Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας από την εποχή των αείμνηστων Γεννηματά και Αυγερινού»

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού γιατρούς»

Νωρίτερα και απαντώντας στις καταγγελίες του δήμου Αλμυρού για την ότι τουρίστρια που πέθανε στην Ανάβρα σε απόσταση αναπνοής από το κλειστό αγροτικό ιατρείο όπου δεν υπήρχε γιατρός, ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ακόμη πιο προκλητικός, λέγοντας ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού ιατρούς».

Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στο Open στην προσπάθειά του να απαντήσει στις καταγγελίες που έκανε στο κανάλι ο Γιάννης Τσαντούρης, αντιδήμαρχος Αλμυρού.

Ο αντιδήμαρχος Αλμυρού επεσήμανε ότι η ανθρώπινη ζωή υποτιμάται όταν οι αρμόδιοι φορείς δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των δομών Υγείας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές και ζήτησε την άμεση και αποκλειστική απασχόληση γιατρού στο στο Αγροτικό Ιατρείο Ανάβρας στον Αλμυρό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην απάντησή του είπε ότι η άτυχη τουρίστρια έπαθε ανακοπή Κυριακή και «τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχουν γιατροί από ιδρύσεως του ΕΣΥ το 1983». «Ηταν πολύ δύσκολη περίπτωση» είπε ο υπουργός Υγείας συνέχισε την προκλητική απάντησή του αναφέροντας, «δεν μπορούμε να έχουμε παντού γιατρούς… κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού ιατρούς».

Μετακινήσεις…

Την ίδια ώρα,  οι γιατροί εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που έρχονται στο… και πέντε – καθώς η τουριστική σεζόν φτάνει στην κορύφωσή της χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις σε νησιά που τους θερινούς μήνες κατακλύζονται από χιλιάδες επισκέπτες.

«Προφανώς το καλοκαίρι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, υπάρχουν μέρη που έχουν 60 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι μπορεί να είναι 5.000 μπορεί και περισσότεροι. Από πρόπερσι έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια μετακινήσεων γιατρών. Κάθε καλοκαίρι, μετακινείται μεγάλος αριθμός, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και στα νησιά μας για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες την περίοδο του θέρους»,  υποστήριξε, ο διοικητής της 2ης υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροΐλος

«Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, γίνεται μια μεγάλη ανακαίνιση πολλών Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα. στην Αίγινα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Ήταν δύσκολο μέσα στον Αύγουστο με όλο τον φόρτο εργασίας. Όλο αυτό το project θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο», τόνισε.

Γύμνια

Για σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία των νησιών και γενικότερα της περιφέρειας, έκανε λόγο ο οποίος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Θεοδόση, σημείωσε ότι οι υγειονομικές μονάδες των νησιών μας και όχι μόνο, βρίσκονται στην ίδια επισφαλή κατάσταση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

«Έχουν καταρρεύσει λειτουργικά, όχι μόνο τα νοσοκομεία των τουριστικών περιοχών της χώρας αλλά και πάρα πολλά περιφερειακά»

«Το πρόβλημα έχει απόλυτα τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Δυστυχώς, αγνόησε παντελώς τις προτάσεις μας που αφορούσαν τόσο τα κίνητρα όσο και την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και γι αυτό οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση. Έχουν καταρρεύσει λειτουργικά, όχι μόνο τα νοσοκομεία των τουριστικών περιοχών της χώρας αλλά και πάρα πολλά περιφερειακά»,  προειδοποιούσε ένα μήνα πριν ο Διευθυντής Νευροχειρουργικής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου (Αθήνα 9,84).

Ο ίδιος είχε κάνει γνωστό ότι «τα οργανικά κενά είναι γύρω στις 6.000 για όλες τις ειδικότητες σε όλη τη χώρα, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Όμως, υπολογίζουμε ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες τα πραγματικά κενά ξεπερνούν τις 8.500».

Καθημερινά αναδεικνύονται οι ελλείψεις

Στη Λέρο όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης έγινε δεκτός με γιουχαΐσματα, Σωματεία Εργαζομένων του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας, σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει σκοπό να ενισχύσει το Νοσοκομείο μας, αλλά και το ΕΣΥ γενικά με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Στηλιτεύουν δε την «πολιτική που αφήνει ένα ολόκληρο νοσοκομείο με ένα παιδίατρο, ένα αναισθησιολόγο ένα ορθοπεδικό, ένα ακτινολόγο, ένα νεφρολόγο, ένα ψυχίατρο( με πάνω από 200 ασθενείς στον ψυχιατρικό τομέα), χωρίς νευρολόγο και με τις άλλες ειδικότητες να υπηρετούν το πολύ δύο γιατροί».

Προειδοποιούν δε ότι «Το νοσοκομείο μας έχει αρκετές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό και μάλιστα με τις αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών λόγω μεταθέσεων συνταξιοδοτήσεων αυτές θα πολλαπλασιαστούν, και αν δεν γίνουν προσλήψεις θα καταρρεύσει εντελώς η λειτουργία της μονάδας».

«Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα προκηρύξει άμεσα θέσεις εργασίας για τις παραπάνω ειδικότητες που λείπουν από το νησί, συν το γεγονός ότι θα συνταξιοδοτηθούν κάποιοι γιατροί. Αν η διαδικασία δεν είναι από τον πίνακα των επικουρικών γιατρών για να προσληφθούν άμεσα, η διαδικασία για να προσληφθεί ένας ιατρός στο ΕΣΥ είναι από 5 μήνες έως έναν χρόνο. Το νοσοκομείο της Λέρου δεν είναι ξεχωριστός οργανισμός από το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρα υπάρχουν αλλά και εκεί υπάρχει υποστελέχωση» είπε στο MEGA, εκπρόσωπος εργαζομένων & μέλος Δ.Σ νοσοκομείου Λέρου, o Τάσος Τσαχουριανίδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέρου, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει πρόβλημα με τα ραντεβού. Από την στιγμή που είναι ένας ο αξονικός τομογράφος στο νησί και θα πρέπει να δουλεύει, με τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται στο μηχάνημα, τα ραντεβού είναι πολύ περισσότερα γιατί εξυπηρετούμε και άλλα νησιά αλλά και πολλούς μετανάστες.

Κατάρρευση

Τη μεγάλη αγωνία τους για τις ελλείψεις, εκφράζουν μεταξύ άλλων και οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου χρειάστηκε να νοσηλευτεί «η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και συνεχών ενεργών εφημεριών».

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου, προειδοποιεί πως «το νοσοκομείο με αυτούς τους ρυθμούς κλείνει» και  τονίζει ότι «επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι όλα τα τμήματα λειτουργούν με το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, ενώ η αναγκαστική υπερεφημέρευση έχει προκαλέσει, σωματική και ψυχική κόπωση».

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στην Τήνο όπου δεν υπάρχει Γενικός Γιατρός, δεν υπάρχει παθολόγος, καρδιολόγος, ακτινοδιαγνώστης και τα περιστατικά εξετάζονται από παιδίατρο.

«Η κανονικότητα του Άδωνι» – Πυρά ΣΥΡΙΖΑ

«Η δραστική αλλαγή πολιτικής για το ΕΣΥ αποδεικνύεται καθημερινά πως είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πρωινή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας.

«Ένα κράτος δε μπορεί να έχει παντού γιατρούς», δήλωσε με κυνισμό ο Υπουργός διάλυσης της Υγείας  με αφορμή τον θάνατο μιας γυναίκας, παραδεχόμενος ότι δε προτίθεται να κάνει τίποτα προκειμένου οι κάτοικοι των ορεινών, των νησιωτικών, των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν ισότιμη μεταχείριση στην υγεία.

Προφανώς για τον Άδωνι Γεωργιάδη οι θάνατοι λίγα μέτρα από περιφερειακά ιατρεία, οι διακομιδές στα νοσοκομεία στις καρότσες αγροτικών, οι εξαντλητικές εφημερίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι μια κανονικότητα με την οποία όχι μόνο έχει συμφιλιωθεί αλλά την υπερασπίζεται κιόλας» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Related posts

Ολυμπιακός – Σαχτάρ: Τεράστια η σημασία αυτού του αγώνα, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

admin

Ο Εντι Ράμα έρχεται στην Αθήνα στις 12 Μαΐου

admin

Στο Μαξίμου ως υποψήφιος πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης

admin

Κασσελάκης: Είμαστε η κυβερνώσα, σύγχρονη πατριωτική αριστερά – Το κάστρο της δεξιάς προπαγάνδας καταρρέει

admin

Δεν θα φορέσει τα χακί τον Νοέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ανάρτηση του Καρόλου στα ελληνικά για την συνάντηση με τον Μητσοτάκη

admin

ΠΑΣΟΚ: Να ανασταλεί η χρηματοδότηση των Σπαρτιατών

admin

Σαμαράς: «Η απώλεια του Μανούσου Βολουδάκη βυθίζει σε απέραντη θλίψη τους πάντες»

admin

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στο «προοδευτικό Κέντρο»

admin