Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία είναι απολύτως κατανοητή

Το Κρεμλίνο ανέφερε τη Δευτέρα ότι η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι απολύτως κατανοητή και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά υποστήριξε ότι το Κίεβο απέκλεισε τις συνομιλίες λόγω της λανθασμένης άποψης ότι η Δύση μπορεί να νικήσει τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το θάρρος της “λευκής σημαίας”για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ρωσία από τη μεριά της αποκαλεί τον πόλεμο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” με σκοπό να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια. Το Κίεβο και η Δύση το αποκαλούν ως βίαιο, αποικιοκρατικού τύπου, κατακτητικό πόλεμο.

“Είναι απολύτως κατανοητό ότι ο Πάπας μίλησε υπέρ των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επανειλημμένα μιλήσει για την προθυμία της Ρωσίας για  διαπραγματεύσεις, αλλά η Ουκρανία έχει απορρίψει τέτοιες προτάσεις. “Δυστυχώς, τόσο οι δηλώσεις του Πάπα όσο και οι επανειλημμένες δηλώσεις άλλων μερών, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας, έχουν λάβει πρόσφατα σκληρές αρνήσεις”, υποστήριξε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η κατάσταση στο μέτωπο δείχνει ότι οι ελπίδες της Δύσης να επιφέρει μια “στρατηγική ήττα” στη Ρωσία ήταν λανθασμένες. “Αυτή είναι το βαθύτερο λάθος και η πορεία των γεγονότων, κυρίως στο πεδίο της μάχης, είναι η πιο σαφής απόδειξη αυτού”, δήλωσε.

Η Ουκρανία απέρριψε την Κυριακή την έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει ότι ο Ποντίφικας επιδίδεται σε “εικονική διαμεσολάβηση” και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να λέει ότι το Κίεβο δεν θα συνθηκολογήσει ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Διαπραγματεύσεις;

Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι λίγο αφότου έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, η Μόσχα και το Κίεβο σχεδόν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, αλλά η συμφωνία τορπιλίστηκε από τη Βρετανία.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία να “παγώσει” ο πόλεμος απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ έπ[ειτα από επαφές μεταξύ μεσαζόντων.

Καθώς η Δύση παλεύει με το πώς να στηρίξει την Ουκρανία και την προοπτική μιας απότομης στροφής στην πολιτική των ΗΠΑ αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Πούτιν έχει ουσιαστικά προσφερθεί να παγώσει το πεδίο της μάχης κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για συνομιλίες ήταν ένα αίτημα προς τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να εγκαταλείψουν τη φιλοδοξία τους να νικήσουν τη Ρωσία και να αναγνωρίσουν το λάθος της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. “Όπως το βλέπω εγώ, ο Πάπας ζητά από τη Δύση να αφήσει στην άκρη τις φιλοδοξίες της και να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος”, ανέφερε στο πρακτορείο ANSA η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα το 2022 που αποκλείει τις συνομιλίες με τον Πούτιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν θα προσκληθεί στην πρώτη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία.

Related posts

Ουκρανία: Ανακοίνωσε πως κατέστρεψε 18 UAVs της Ρωσίας

admin

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως η επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς είναι “πιο κοντά από ποτέ”

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με Κάμερον για Υεμένη και Γάζα

admin

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Οριακό προβάδισμα Μπάιντεν έναντι Τραμπ

admin

Ουγγαρία: Το κόμμα του Ορμπάν μποϊκόταρε συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

ΕΕ: Αντιδράσεις για την πρόσληψη Αμερικανίδας σε υψηλόβαθμη θέση στην Κομισιόν – Τι απαντά η Επιτροπή

admin

Οι ΗΠΑ θα δώσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACAMS στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι

admin

Ρωσία: Η Αμερικανίδα πρέσβειρα επισκέφθηκε τον φυλακισμένο δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς

admin

Η Πολωνία εκτελεί μόνο παραδόσεις όπλων που είχαν “συμφωνηθεί προηγουμένως” με το Κίεβο

admin