Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Καθώς η Τουρκία εγκρίνει την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία του Όρμπαν παραμένει ως εμπόδιο

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας για να γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ την Τρίτη (23 Ιανουαρίου), αφήνοντας την Ουγγαρία ως το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί στο δρόμο της σκανδιναβικής χώρας προς την πλήρη ένταξη.

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας αργά το βράδυ, μετά από πολύωρες συζητήσεις, με συντριπτική πλειοψηφία με ψήφους 287 κατά 55 κατά και τέσσερις αποχές.

Η ψηφοφορία ακολουθεί το πράσινο φως της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, ανοίγοντας το δρόμο για έγκριση μετά από εικοσάμηνη καθυστέρηση και πίεση από αξιωματούχους και μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Στοκχόλμη υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 σε μια κοινή προσπάθεια με το γείτονά της το Ελσίνκι, εγκαταλείποντας και οι δύο την παραδοσιακή μη στρατιωτική ευθυγράμμιση.

Η αίτηση ένταξης ανέμενε έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, ένα σημαντικό υποχρεωτικό βήμα στη διαδικασία.

Η Άγκυρα καθυστέρησε πρώτα την ψηφοφορία, ζητώντας από τη Σουηδία να σκληρύνει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της και να αναλάβει δράση – συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης – εναντίον υποστηρικτών Κούρδων μαχητών και μελών του δικτύου Γκιουλέν που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν κοινοποιήθηκε πώς ήρθε η σημαντική πρόοδος, καθώς μέχρι πρόσφατα, η Άγκυρα έλεγε ότι δεν θα δεχόταν τη Σουηδία ως μέλος έως ότου οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να τους πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, κάτι που το Κογκρέσο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ακροδεξιό MHP, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί  και το κεμαλικό CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ, ενώ το Εθνικιστικό Καλό Κόμμα (Iyi) της Ακσενέρ και το Ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας το καταψήφισαν.

Όταν ψήφισε υπέρ της προσχώρησης της Φινλανδίας, η συνέλευση τάχθηκε ομόφωνα υπέρ.

Τώρα το Κοινοβούλιο έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης. Το έστειλε στο γραφείο του Τούρκου προέδρου στο Μπεστεπέ της Άγκυρας προς υπογραφή. Στη συνέχεια θα πετάξει στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ – τον θεματοφύλακα του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη της συμμαχίας.

Μόνο τότε οι προσκεκλημένοι μπορούν να γίνουν επίσημα μέλη του ΝΑΤΟ, η ανακοίνωση του οποίου γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα. Εάν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ είχαν το πράσινο φως για την ένταξη, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να τελειώσει σε λίγες μέρες, καθώς είναι κυρίως θέμα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας.

Άγνωστο το χρονοδιάγραμμα για την Ουγγαρία

Ωστόσο, παραμένει αβεβαιότητα ως προς το πότε η Ουγγαρία θα επικυρώσει την προσφορά. Μπλοκάρει την ένταξη της Στοκχόλμης επειδή αμφισβήτησε την ουγγρική κυβέρνηση για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και θεώρησε την ένταξη της στο ΝΑΤΟ ως δεδομένη. 

Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να μεσολαβήσουν στο θέμα και το έχουν επανειλημμένα απορρίψει, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε σε X post ότι κάλεσε τον Σουηδό ομόλογό του “να διαπραγματευτεί”.

“Δεν βλέπω κανένα λόγο να διαπραγματευτώ σε αυτήν την κατάσταση”, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ, ανέφερε το σουηδικό μέσο Expressen, απορρίπτοντας την κίνηση της Ουγγαρίας να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της. Ο υπουργός είπε επίσης ότι το θέμα της επικύρωσης τέθηκε εκ νέου τη Δευτέρα (22 Ιανουαρίου) με τον ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Σουηδίας, όπου “διαβεβαιώθηκε και πάλι ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν με αυτό και ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως υπέρ του να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ”.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε δήλωσή του ότι χαιρετίζει την ψηφοφορία και ότι “υπολογίζει επίσης ότι η Ουγγαρία θα ολοκληρώσει την εθνική της επικύρωση το συντομότερο δυνατό”. “Όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στο Βίλνιους να προσκαλέσουν τη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία μας και η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της”, συνέχισε. “Η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και όλους εμάς πιο ασφαλείς”. Την περασμένη άνοιξη, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα “διαγράψει τις γκρίζες ζώνες, θα ενισχύσει την πολιτική κοινότητα και την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διασφαλίσει την ασφάλεια στη σκανδιναβική περιοχή, την περιοχή της Βαλτικής και την Ευρώπη”.

Μη πεπεισμένοι Σουηδοί

Οι Σουηδοί πολιτικοί συνεχίζουν να κοιτούν με μισό μάτι την πρόσκληση του Βίκτορ Όρμπαν στον πρωθυπουργό της Σουηδίας. “Η Σουηδία έχει κάνει ό,τι έπρεπε στη συμφωνία που υπογράψαμε με την Τουρκία και τη Φινλανδία. Δεν υπάρχει τίποτα νέο για διαπραγμάτευση”, δήλωσε ο ακροδεξιός Σουηδός Δημοκρατικός Άρον Έμιλσον, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του σουηδικού κοινοβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, τα νέα για την πολυαναμενόμενη ψηφοφορία της Τουρκίας έγιναν δεκτά σε όλο το σουηδικό πολιτικό φάσμα, με τον Κρίστερσον να χαίρεται στο X ότι η Σουηδία είναι “ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ”.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης και των σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον έκρινε θετικά την τουρκική απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι προσβλέπει η Τουρκία και η Ουγγαρία να “κάνουν τα τελευταία βήματα που απαιτούνται” για την πλήρη ένταξη. “Τώρα ελπίζουμε ότι και το ουγγρικό κοινοβούλιο θα δράσει γρήγορα. Όλοι επωφελούνται από αυτό. Οικοδομούμε ασφάλεια και σταθερότητα μαζί”,  έγραψε στο X .

Ωστόσο, ο Μπίλστρομ τόνισε ότι παρόλο που είναι “προφανώς καλά νέα”, ο Ερντογάν πρέπει να υπογράψει την απόφαση προτού η Τουρκία επικυρώσει επίσημα την αίτηση. “Φυσικά, δεν έχουμε τελειώσει με τη διαδικασία”, είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Μηνύματα Ερντογάν από κατεχόμενα: Εγκατάλειψη ομοσπονδιακής λύσης, αναγνώριση του ψευδοκράτους το συντομότερο

admin

Φρ. Μπελέρης: Παραμένει στη φυλακή μαζί με τον συνεργάτη του – Αντίδραση του ΥΠΕΞ

admin

Γάζα: Νέα προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

“Δεν είναι πόλεμος, είναι ολοκαύτωμα” – Αποκεφάλισαν και έκαψαν γονείς και μωρά – Απίστευτη θηριωδία από τη Χαμάς

admin

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών υψώνει την ισραηλινή σημαία σε ένδειξη αλληλεγγύης

admin

Η Χεζμπολάχ έπληξε στρατιωτική “βάση” στο βόρειο Ισραήλ

admin

Σουηδία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις λόγω της καταιγίδας Χανς σε Νορβηγία και Σουηδία

admin

Σουηδία: Ο πρωθυπουργός Κρίστερσον “ανήσυχος” μετά τη διαρροή πληροφοριών της αστυνομίας σε συμμορίες

admin

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Οι χουντικοί θα ανταποδώσουν “αμέσως” αν δεχθούν “οποιαδήποτε επίθεση” από τη CEDEAO

admin