Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κέρδη $121,3 δισ. ανακοίνωσε για το 2023 η Saudi Aramco

H κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco ανακοίνωσε κέρδη 121,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μειωμένα κατά 25% έναντι του πρηγούμενου έτους όταν τα κέρδη είχαν βρεθεί στα 161,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Η μείωση από έτος σε έτος μπορεί να αποδοθεί στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και τους όγκους πωλήσεων, καθώς και στα μειωμένα περιθώρια διύλισης και χημικών προϊόντων, που εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των δικαιωμάτων παραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους και τους χαμηλότερους φόρους εισοδήματος”, ανακοίνωσε η Aramco. 

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα συνολικά έσοδά της  μειώθηκαν επίσης κατά 17% στα 440,88 δισεκατομμύρια δολάρια, από 535,19 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Τα φετινά κέρδη εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάντως το δεύτερο υψηλότερο καθαρό εισόδημα της Aramco στην ιστορία της. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν επίσης στα 101,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, έναντι 148,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

“Η ανθεκτικότητα και η ευελιξία μας συνέβαλαν σε υγιείς ταμειακές ροές και υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, παρά τις αντιξόοτητες της οικονομικής συγκυρίας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.

Πώληση μετοχών

Μέρος των υψηλών κερδών της χρονιάς  προέρχεται από τη μεταβίβαση ενός πρόσθετου 8% των μετοχών της Aramco, αξίας 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προς στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF). 

Κατόπιν αυτύο ο Yasir Al-Rumayyan είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aramco και Διοικητής του PIF.

Η μεταβίβαση μετοχών από την κυβέρνηση του Ριάντ προς το PIF είναι μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές που έχουν γίνει με μετοχές της Aramco από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο και θα επιτρέψει στο PIF να επωφελείται από τα μερίσματα της Aramco. 

Το PIF κατείχε ήδη το 4% της Aramco και ελέγχει τη Sanabil, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών επενδύσεων, η οποία κατέχει επίσης το 4% της Aramco.

Η Aramco είπε ότι το μέρισμα που θα μοιράσει το 2023 ανέρχεται σε 97,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 30% από το 2022. 

Eπενδύσεις σε φυσικό αέριο και Κίνα

Η Aramco σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις της στο φυσικό αέριο και έχει στόχο να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 60% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

Η ναυαρχίδα της επένδυσής της είναι το έργο Jaffoura – το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή – που εκτιμάται ότι περιέχει με περίπου 200 τρισεκατομμύρια τυπικά κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Συν τοις άλλοις ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νάσερ δήλωσε την Κυριακή ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας εξετάζει περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κίνα, όπου όπως ανέφερε  η ζήτηση πετρελαίου είναι ισχυρή και αυξάνεται.

Η Aramco ενδέχεται να συνεργαστεί με τη MidOcean Energy -στην οποία συμφώνησε πέρυσι να αναλάβει ένα στρατηγικό μειοψηφικό μερίδιο- για να επενδύσει σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου σε γεωγραφικές περιοχές  της Ασίας, πέρα από την Αυστραλία, πρόσθεσε ο Nasser.

Related posts

Γαλλία: Κρίσιμη μέρα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναμένονται μέτρα

admin

Πολωνία: Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ο στρατός δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για πύραυλο που κατευθυνόταν ενδεχομένως προς τη χώρα

admin

Ιράκ: Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ ζητεί να “κλείσει” η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

admin

Τουρκία: Χειρότερος των προσδοκιών ο πληθωρισμός – Ξεπέρασε το 58% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

admin

Γάζα: Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για να συζητήσει για πιθανή ανακωχή

admin

Τουρκία: Διέψευσε τις προσδοκίες με αύξηση επιτοκίων 250 μονάδων βάσης στο 17,5%

admin

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σε πόλη κοντά στο Μπαχμούτ-Δύο νεκροί, 10 τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά

admin

Ο Μπορέλ θέλει να χρησιμοποιηθεί το 90% των εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αγορά όπλων για την Ουκρανία

admin

Λέιν (ΕΚΤ): Δεν βλέπει τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης στην Ευρωζώνη

admin