Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Για μία ιστορική απόφαση έκανε λόγο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία δήλωσε “έχουμε παραδώσει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ”.

“Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους” ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. “Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών”.

Τι προβλέπει το Σύμφωνο

Η νέα νομοθεσία για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ καθορίζει τον τρόπο κοινής διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης μεταξύ των κρατών μελών και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων.

Οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και την ταυτοποίηση αυτών που φτάνουν.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς.

Καθορίζονται επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Αντίδραση από την Πολωνία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί έναν μηχανισμό μετεγκατάστασης μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την έγκριση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δ. Καιρίδης: Τομή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Τομή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού χαρακτηρίζει την ψήφιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε σε δήλωσή του στο --ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

“Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τριών ετών, υπερψηφίστηκε σήμερα το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή και ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια κοινή, και γι’ αυτό περισσότερο αποτελεσματική, διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων του καιρού μας”, επισημαίνει ο υπουργός συμπληρώνοντας παράλληλα:

“Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε αυτή την προσπάθεια και σήμερα χαιρετίζουμε τη θετική της κατάληξη. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική μέρα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε ένα κρίσιμο ζήτημα γύρω από το οποίο κάποιοι προτιμούσαν τον διχασμό παρά τη συναίνεση. Σήμερα αποδείξαμε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν ενωμένοι να τα καταφέρουν καλύτερα”

- thetoc.gr

Related posts

Salesforce: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο και αναβάθμισε το outlook – Ράλι 6% η μετοχή

admin

Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, κατάφερε το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς;

admin

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Τριάντα οκτώ νεκροί ανασύρθηκαν μετά από ναυάγιο στα ανοικτά του Τζιμπουτί

admin

Πέδρο Νούνο Σάντος: Ο πρώην υπουργός Υποδομών του Κόστα μπήκε στην κούσρα για τη διαδοχή του

admin

Η Νότια Αφρική προσέφυγε στη Χάγη κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων

admin

Συνάντηση της Τζ. Μελόνι με τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι

admin

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης εισαγγελέως που άσκησε δίωξη στον Τραμπ

admin

Περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι μετακινήθηκαν προς τη νότια Γάζα τις τελευταίες τρεις ημέρες

admin

Ο Ιρανός πρόεδρος συζήτησε την κατάσταση στην Γάζα με τον πρόεδρο της Αλγερίας

admin