Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση με “βαριά μέσα” – Νέα επίθεση με 150 πυραύλους από Χαμάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:30

Την επιχείρηση “Σιδερένια Ξίφη” ξεκίνησαν οι  ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF, Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) κηρύσσοντας μια κατάσταση συναγερμού πολέμου.  Όπως ανέφεραν, οι IDF θα χρησιμοποιήσουν “βαριά χερσαία μέσα” κατά μαχητών.

“Στόχοι μας είναι να σκοτωθούν όλοι οι τρομοκράτες, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες”, τονίζει η ανακοίνωση του IDF.

Από την πλευρά της η Χαμάς  ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ.Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ένα κτίριο στο Τελ Αβίβ κατέρρευσε από πλήγματα με ρουκέτες και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Προειδοποίησε επίσης όσους ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν μέσα στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας.

Η αντεπίθεση του Ισραήλ

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι οι IDF πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και αργότερα θα συνεχίσουν με “βαριά χερσαία μέσα”.

Ανέφεραν σήμερα ότι σκότωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι οι μάχες μεταξύ Χαμάς και Ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται και ότι αυτή τη στιγμή οι μάχες γίνονται σε 22 τοποθεσίες.

“Δεν υπάρχει κοινότητα στο νότιο Ισραήλ όπου δεν έχουμε δυνάμεις”, ανέφερε ο Χαγκάρι.

“Υπάρχουν κοινότητες που έχουν εκδιωχθεί οι τρομοκράτες, αλλά θέλουμε να ολοκληρώσουμε πρόσθετες σαρώσεις της περιοχής πριν το ανακοινώσουμε”, πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για “καταστάσεις ομηρίας” στους οικισμούς Οφακίμ και Μπέρι. “Υπάρχουν ειδικές δυνάμεις εκεί με ανώτερους διοικητές και διεξάγονται μάχες με πυρά”.

“Βρισκόμαστε σε πόλεμο”, είπε.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν σήμερα τρία κτίρια του “Πύργου της Παλαιστίνης” στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε “δύο πολυόροφα κτίρια” με αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας την “τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς”, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ότι προστατεύει τη στρατιωτική της υποδομή “στην καρδιά του πληθυσμού” του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και “τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή”.

Το Ισραήλ διακόπτει την ηλεκτροδότηση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή για την διακοπή ηλεκτοδρότησης από σήμερα το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας.

“Δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν στο παρελθόν”, προειδοποίησε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Η Λωρίδα της Γάζας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ισραήλ και σε εισαγωγές καυσίμων για την ηλεκτροδότηση του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

Εκατόμβη νεκρών από τις σημερινές εχθροπραξίες 

Μακρά είναι η λίστα των νεκρών από τις σφοδρές συγκρούσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Σε τουλάχιστον 250 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Χαμάς, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αργά σήμερα το βράδυ έκανε λόγο για πάνω από 200 νεκρούς από επιθέσεις “τρομοκρατών που σφάγιασαν αμάχους”

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 1.452 άνθρωποι στο Ισραήλ νοσηλεύονται, εκτός των οποίων 18 σε κρίσιμη κατάσταση.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ αναμένεται να αυξηθεί.

Παλαιστινιακές αρχές υγείας στην Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν στον τελευταίο τους απολογισμό ότι 232 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Γάζα και άλλοι 1.790 τραυματίστηκαν.

Αιχμαλώτους κρατά η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από την Χαμάς και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Isreal airstrikes on Gaza City.#Israel #Palestinian #Gaza #Hamas #طوفان_الأقصى

pic.twitter.com/AxV3EzX1Qt

— Arslan Baloch (@balochi5252) October 7, 2023

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε συγκεκριμένα ότι “ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες” απήχθησαν κατά τη διάρκεια της διείσδυσης ενόπλων της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια σήμερα.

“Υπάρχουν στρατιώτες και πολίτες που έχουν απαχθεί (και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας), δεν μπορώ να δώσω στοιχεία για αυτό αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς και θα πληρώσει το τίμημα”, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού σε δημοσιογράφους.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε πως ο στρατός θα προχωρήσει σε επιστράτευση όσων εφεδρικών δυνάμεων χρειαστούν, ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων και τόνισε πως τόσο Ισραηλινοί στρατιώτες όσο και διοικητές έχουν σκοτωθεί από την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Χαμάς.

Έκανε λόγο για Ισραηλινούς άμαχους πολίτες που δολοφονήθηκαν, και για στρατιώτες και πολίτες που έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι πολέμου και όμηροι.

The Israeli National Security Council has Approved for Ground Operations to begin in the Gaza Strip.

— OSINTdefender (@sentdefender) October 7, 2023

Ο επιχειρησιακός ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας Κασάμ της οργάνωσης, ο Σαλάχ αλ Αρούρι, δήλωσε νωρίτερα ότι η οργάνωση κρατάει αιχμαλώτους αρκετούς Ισραηλινούς ώστε να υποχρεώσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του. Ο αλ Αρούρι δήλωσε επίσης πως η Χαμάς είχε αιχμαλώτισε “ανώτερους αξιωματούχους” του Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι μαχητές εξακολουθούν να ελέγχουν μια μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων και φυλακίων του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, σημειώνει η Haaretz.

Σε ορισμένες περιοχές, οι μαχητές κρατούν ομήρους μέσα στα σπίτια τους και σε άλλα κτίρια, ενώ μπροστά τους λαμβάνουν χώρα σφοδρές ανταλλαγές πυρών.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τον ισραηλινό στρατό. Σε πολλές τοποθεσίες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν ακόμη ανακτήσει τον έλεγχο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως οι μάχες δίνονται σε 22 σημεία αυτήν την ώρα.

Ο στρατός του Ισραήλ τόνισε ότι οι ναυτικές του δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα, δια θαλάσσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 198 άτομα.

Από το πρωί η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση πολέμου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας. 

Η επίθεση σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021. 

Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από διάφορες τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, με την επίθεση να ξεκινά πριν από τις 6.30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Δύο φορές μέσα στο πρωί, οι σειρήνες ήχησαν έως την Ιερουσαλήμ, όπου  δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δύο ρουκέτες να αναχαιτίζονται στον ουρανό. Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν εκεί γύρω στις 9 πμ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).  Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Related posts

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από Σερβία-Κόσοβο να επισπεύσουν την εξομάλυνση των σχέσεών τους

admin

ΗΠΑ: Αναγκαστική προσγείωση για αεροσκάφος της Alaska Airlines

admin

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ζήτησε από το Πεκίνο “να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν”

admin

Ο Όρμπαν ζητά λεφτά και απειλεί να σταματήσει την ένταξή της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin

Το Κίεβο ζητά από την Ευρώπη περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα

admin

ΟΗΕ: Ο λιμός στην Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν αναπόφευκτος, αν δεν αλλάξει τίποτε

admin

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί νέα διαταγή

admin

Παλαιστίνη: Νεαρός Ιορδανός σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

admin

Συρία: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε θέσεις του συριακού στρατού στο Ντέιρ αλ Ζορ

admin