Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισράηλ: Σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του ισραηλινού στρατού για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα, με βασικό στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργανώσης Χαμάς και των ηγετών της, και τη διαμόρφωση ενός νέου status quo στην περιοχή. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Πίτερ Λέρνερ σε ενημέρωση δημοσιογράφων διεθνών μέσων, όπου τόνισε ότι οι στρατιωτικές δύναμεις είναι έτοιμες και αναμένεται η “πολιτική απόφαση” για τη χερσαία επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Λέρνερ, οι IDF έχουν συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τη Γαζα και ήδη οι αξιωματικοί και ο στρατός ενημερώνονται για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν στο έδαφος της Γάζας.

Τόνισε ότι στόχος είναι να εξαλειφθεί εκ βάθρων η Χαμάς, οι ηγέτες, οι υποδομές της και οι οργανισμοί μέσω των οποίων λειτουργεί, αν και παραδέχθηκε ότι η χερσαία επίθεση αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον ισραηλινό στρατό.

Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια επιχείρηση που θα διεξαχθεί σε αστικό περιβάλλον, κάτω από το οποίο εκτείνεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων στοών που δίνει στους τρομοκράτες τη δυνατότητα επίθεσης από εκατοντάδες σημεία. Παράλληλα, τόνισε ότι οι τρομοκράτες της οργάνωσης επιτίθεται από μεγάλο αριθμό σημείων, ταράτσες κατοικιών, από περιβόλους σχολείων και άλλων δημόσιων υποδομών, ενώ τόνισε ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος των ελεύθερων σκοπευτών, που λόγω του αστικού περιβάλλοντος είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να εξοντωθούν.

Ωστόσο, ο Πίτερ Λέρνερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι IDF μπορούν αν εξαλείψουν τη Χαμάς και να κάνουν τους ηγέτες της να πληρώσουν για την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του Ισραήλ πριν από 10 ημέρες, πληττοντας τουλάχιστον 30 κοινότητες, δολοφονώντας, αποκεφαλίζοντας, βιάζοντας και παίρνοντας ομήρους αθώους πολίτες.

Όπως τόνισε, ο σχεδιασμός των IDF κινείται σε τρεις βασικούς αξονες:

– στην εξάλειψη όλων των μελών της Χαμάς επί παλαιστινιακού εδάφους και η διασφάλιση της ασφάλειας των κοινοτήτων και των πολιτών του Ισραήλ,

– στην ανακατασκευή και η ενίσχυση του φράχτη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα,

– στην εκκένωση των αμάχων που βρίσκονται στη Γάζα προς τον νότο, ώστε να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Όσον αφορά την εκκένωση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε ότι η Χαμάς προσπαθεί να αποτρέψει την εκκένωση των αμάχων, ενώ πρόσθεσε ότι εξαπέλυσε ακόμη και επίθεση σε ένα κομβόι αυτοκινήτων που εγκατέλειπε την περιοχή μέσω ενός εκ των δύο ασφαλών διαδρόμων εκκένωσης που έχουν χαραχθεί. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Χαμάς προσπάθησε να αποδώσει το χτύπημα αυτό στο Ισραήλ.

Επανέλαβε ότι στόχος να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί η Γάζα ως βάση για τις επιθέσεις της και να εξαλειφθεί η Χαμάς ως κυβερνητική οργάνωση.

Αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος αποτελεί μια αποτυχία των υπηρεσιών Πληροφοριών της, καθώς δεν μπόρεσε να την αποτρέψει.

Σημείωσε επίσης ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς δείχνει μια εξέλιξη της οργάνωσης, καθώς διεξήγαγε μια συντονισμένη και πειθαρχημένη ευρεία επίθεση σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

“Ξέρουμε τον οπλισμό τους, τις τακτικές τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέραμε τι σχεδιάζουν, ώστε να το αποτρέψουμε”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των ομήρων που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα είναι 199 και είναι διαφόρων εθνικοτήτων. Σύμφωνα με τον Λέρνερ, οι όμηροι αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα των σχεδιασμών του στρατού, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες επισημαίνοντας ότι δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που γίνονται αυτήν τη στιγμή.

Όσον αφορά το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε ότι από την πλευρά του ισραηλινού στρατού επί του παρόντος δίνεται έμφαση στην εκκένωση των αμάχων προς τον νότο όπου μπορούν να βρουν φαγητό, νερό και ασφάλεια.

Ερωτηθείς για το πόσοι Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τη Γάζα, ανέφερε ότι υπολογίζεται πως περισσότεροι από 600.000 έχουν ήδη φύγει, ενώ κατά ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, όπως είπε, προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο άτομα.

Προειδοποίηση προς τη Χεζμπολάχ

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού και στην αυξανόμενη ένταση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο και τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Όπως τόνισε, το Ισραήλ έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τον Λίβανο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις προσπάθειες εισβολής από ομάδες της στο Ισραήλ. 

“Έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας, έχουμε εμποδίσει την εισβολή και έχουμε πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τις επιθέσεις αυτές τις υποστηρίζει παρασκηνιακά το Ιράν. 

Προειδοποίησε, πάντως, τη Χεζμπολάχ να μην συνεχίσει τις επιθέσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δει την “απάντηση” του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς και να λογικευτεί.

Related posts

Disney: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα προσαρμοσμένα κέρδη, αλλά όχι και τα έσοδα

admin

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί

admin

Η Ρωσία αποκλείει την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

admin

Ρωσία: Μαχητικό SU-34 συνετρίβη στην περιοχή του Μπριάνσκ

admin

Η Gazprom θα στείλει 41,3 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σήμερα

admin

Σερβία: Κατέθεσε στην αστυνομία ο υπαίτιος για τα αιματηρά επεισόδια στο Κόσοβο Μ. Ραντόιτσιτς

admin

Ρωσία: Παραμένει στην ατζέντα η πρόταση για δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία

admin

Βασιλιάς Αμπντάλα: Οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα

admin

Η Νορβηγία αποδεσμεύει βοήθεια 13 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

admin