Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν και κατάσχεσαν πλοίο ισραηλινών συμφερόντων

Δυνάμεις καταδρομών της επίλεκτης ιρανικής παραστρατιωτικής ομάδας Φρουροί της Επανάστασης έκαναν σήμερα επιδρομή με ελικόπτερο σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κοντά στα στενά του Ορμούζ και το κατέλαβαν, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν επιβεβαίωσε το γεγονός, μετά από ερώτημα που έθεσε το πρακτορείο αφού είδε βίντεο που δείχνει τους καταδρομείς να επιτίθενται στο πλοίο – επίθεση που στρατιωτικός αξιωματούχος της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν και συνέδεσε με την ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Associated Press.

Η επίθεση είχε αναφερθεί και νωρίτερα από το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του βρετανικού στρατού, με ανακοίνωσή της που ανέφερε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον Κόλπο του Ομάν, ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με το βρετανικό κέντρο, το πλοίο “κατασχέθηκε από τις περιφερειακές αρχές” στον Κόλπο του Ομάν.

Το πλοίο που εμπλέκεται είναι πιθανότατα το υπό πορτογαλική σημαία MSC Aries, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συμφερόντων της ναυτιλιακής Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο.  Η Zodiac Maritime είναι εταιρεία του ομίλου Zodiac του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Έγιαλ Όφερ. Το MSC Aries εντοπίστηκε τελευταία φορά να πλέει στα ανοιχτά του Ντουμπάι με κατεύθυνση προς τα στενά του Ορμούζ την Παρασκευή. Το πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα δεδομένα παρακολούθησης, κάτι που είναι συνηθισμένο για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ που κινούνταν στην περιοχή.

Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στα στενά του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Η Φουτζάιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής όπου τα πλοία μπορούν να παραλαμβάνουν φορτία ή να αλλάζουν πληρώματα. Από το 2019, ανοιχτά της Φουτζέιρα έχουν σημειωθεί επίσης πλήθος εκρήξεις και πειρατείες δια αέρος για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν ως υπεύθυνο το Ιράν. 

Related posts

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά την παροχή νερού στη νότια Γάζα

admin

Ανησυχητικό δημοσίευμα για τον βασιλιά Κάρολο: “Πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, έχει δύο χρόνια ζωής”

admin

Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ και Σεντζέν στο έλεος ισχυρών βροχοπτώσεων

admin

Διάγγελμα Νετανιάχου: Προετοιμαζόμαστε για τη χερσαία εισβολή – Συστήνουμε στους πολίτες να φέρουν όπλα

admin

Η Αίγυπτος υπέγραψε 7 μνημόνια συνεργασίας με διεθνείς εταιρείες για πράσινο υδρογόνο – Ύψους 40 δισ. δολαρίων

admin

The Times: Ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία σχεδιάζει να μπλοκάρει νέα έργα στη Βόρεια Θάλασσα

admin

Ζελένσκι: “Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο, αλλά κυριαρχεί”

admin

Τουρκία: Επανεκλογή Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

admin

Ο Έλον Μασκ μηνύει τη δικηγορική εταιρεία που ανέλαβε το Twitter στη δίκη για την εξαγορά του

admin