Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η Κομισιόν στο ελληνικό αίτημα για εκταμίευση €3,64 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της Ελλάδας για εκτιαμίευση των 3,64 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα, 1,69 δισ. ευρώ προορίζονται για επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ για δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις, βάσει της επίτευξης των 39 ορόσημων και τριών στόχων που επιλέχθηκαν στο αρμόδιο Συμβούλιο για την τρίτη δόση των επιχορηγήσεων.

Στις 22 Νοεμβρίου, επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα υπέβαλε επίσης αίτημα πληρωμής δανείων σχετικά με την επίτευξη ενός στόχου.

Οι πόροι που θα αντληθούν αφορούν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της καθιέρωσης ενός πολυεπίπεδου συστήματος διακυβέρνησης που θα εξορθολογίσει την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, και για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

Υπάρχουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που αναμένονται – σημειώνεται – για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τα αιτήματα αυτά καλύπτουν επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, την έναρξη έργων που σχετίζονται με την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την υιοθέτηση υποδομών οπτικών ινών στα κτίρια.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων σε τέσσερις θεματικές συνιστώσες. Το αναθεωρημένο σχέδιο, μόλις εγκριθεί, θα ανέλθει σε 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ειδήσεις σήμερα:Το παρασκήνιο του βρετανικού unfair: Η ενόχληση Μητσοτάκη, το τηλεφώνημα και η έκτακτη σύσκεψη«Με €5.000 τον μήνα κάνω και εγώ τον επαναστάτη» – Οργή μετά την ανάρτηση της Ακρίτα με τη βουλευτική της αποζημίωσηO Γκόρντον Ράμσεϊ αποκάλυψε το πιάτο που δεν παραγγέλνει ποτέ σε ένα εστιατόριο

Related posts

POS: Πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε ταξί, λαϊκές και επιχειρήσεις

admin

Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

admin

Νέα μέτρα – Επίδομα 534 ευρώ: Η λίστα με τους ΚΑΔ που δικαιούνται αναστολές συμβάσεων τον Ιανουάριο

admin

Ξεκινά το πρόγραμμα για τη δημιουργία 120 χώρων φροντίδας βρεφών σε επιχειρήσεις

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ανοδικό μομέντουμ και σε εορταστικό mood

admin

Καλάθι των νονών: Με λαμπάδες, αυγά και 10 κατηγορίες παιχνιδιών από 41 επιχειρήσεις η πρεμιέρα του σήμερα

admin

Ράλι στις ασιατικές χρηματαγορές: «Αλμα» 6% για Hang Seng και 3% για Nikkei

admin

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται την 28η Οκτωβρίου

admin

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος – Όλες οι φορολογικές αλλαγές

admin