Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Eλλάδα στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα

Η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ και τον γάλλο Σεμπαστιάν Λεκορνί και ιδίως η προσχώρηση της Ελλάδας στη γερμανική πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative είναι αυτά που πρέπει να κρατήσουμε από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που έγινε χθες στις Βρυξέλλες.

Στόχος ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Το ζητούμενο στη συνάντηση με τον Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν η διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο, κάτι που τόνισε ο υπουργός γράφοντας σε σχετική ανάρτησή του: «Στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον τούρκο ομόλογό μου Yasar Guler. Συζητήσαμε για την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν».

Η συνάντηση με τον Λεκορνί ήταν σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα καθώς οι δύο πλευρές επιζητούν περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης. Στόχος της European Sky Shield Initiative είναι οι κοινές προμήθειες, για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Ελλάδα και Τουρκία μάλιστα προσχώρησαν ταυτόχρονα.

Σημαντικό βήμα

Την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας διοργάνωσε ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο με τον Γιασάρ Γκιουλέρ να δηλώνει την ώρα της υπογραφής: «Η πρωτοβουλία αυτή, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και προς την εκπλήρωση των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ, παράλληλα με τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και της ενσωμάτωσης των συμμάχων. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πρωτοβουλία με το ευρύ φάσμα των εθνικών μας δυνατοτήτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία για τον συντονιστικό της ρόλο σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Θα χαρούμε να εργαστούμε μαζί σας σε αυτήν την πρωτοβουλία που υπηρετεί τη συλλογική άμυνα».

Στα της Συνόδου αυτής καθαυτής ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής της Συμμαχίας, υπέγραψε, μαζί με 16 ομολόγους του, την επιστολή πρόθεσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική πρωτοβουλία προμήθειας πυρομαχικών και πυραύλων. Το 2014, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επένδυσαν το 1,47% του συλλογικού τους ΑΕΠ στην άμυνα. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σταθερά για μια δεκαετία και θα φτάσει το 2% το 2024. Η Ελλάδα το 2023 δαπάνησε το 3,1% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Related posts

Συνεχίζει τη συλλογή ακινήτων η οικογένεια Παπαδημούλη – Αγόρασε μονοκατοικία στο Ψυχικό

admin

Μητσοτάκης από Τήνο: Ενότητα και προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος – Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες

admin

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Καλύτερα να αναβιώσει την οικονομία παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία

admin

ΝΔ: Ο Τάσος Τέλλογλου οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα

admin

Γιαννακοπούλου: Η Βουλή θα στείλει σήμερα ηχηρό μήνυμα σεβασμού για ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα

admin

Ακσενέρ: Εχω καταγωγή από τη Δράμα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη

admin

Novartis: Ερχεται η ώρα της Δικαιοσύνης για τη σκευωρία που δημιούργησαν κάποιοι

admin

Επικοινωνία Δένδια με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας – «Εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας»

admin

Yποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία η σύζυγος του Κώστα Κεντέρη

admin