Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η BP σταματά τις διελεύσεις πετρελαιοφόρων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας

Η BP Plc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων των μαχητών Χούθι κατά εμπορικών πλοίων, αποφάσισε να σταματήσει τις διελεύσεις των πετρελαιοφόρων της μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

“Εν μέσω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφάλειας για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω αυτής”, ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι μεγαλύτερες εταιρείες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες ότι θα αναστείλουν προσωρινά τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω του συγκεκριμένου θαλάσσιου διαδρόμου, ως απόρροια του κύματος επιθέσεων. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενοπλοίων δήλωσαν επίσης ότι επέμειναν σε ρήτρες που τους δίνουν το δικαίωμα να αποφύγουν την περιοχή.

Η είδηση οδήγησε σε άνοδο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent, γεγονός που αποτελεί ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη διατάραξης των ροών αργού.

Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου και ως εκ τούτου αναγκάζονται να διανύσουν μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή, γύρω από την Αφρική. Το γεγονός αυτό επιμηκύνει τα ταξίδια κατά χιλιάδες ναυτικά μίλια, προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις των φορτίων και συνεπάγεται αυξημένο κόστος καυσίμων, ενώ εντείνει τη ζήτηση διαθέσιμων πλοίων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αναγκάσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να καταστρώσουν επειγόντως ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας του διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω της οποία διακινείται περίπου το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Related posts

ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζορτζ Σάντος για την εξαπάτηση των υποστηρικτών του και του Κογκρέσου

admin

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Μπάιντεν, αλλά χωρίς πυραύλους ATACMS

admin

Αυστραλία: Κατέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος η κεντρική τράπεζα

admin

2ο Διεθνές Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

admin

Ryanair: Νέο ρεκόρ στην επιβατική κίνηση τον Αύγουστο, με ετήσια άνοδο 12%

admin

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του κοντά στην Αβντιίβκα, σύμφωνα με το Κίεβο

admin

Γάζα: Φόβοι για την τύχη των αμάχων παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

admin

Ζελένσκι: Οι εξαγωγές μέσω του εναλλακτικού διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας έχουν φθάσει τους 12 εκατ. τόνους

admin

ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι έφτασε ο Τραμπ, όπου θα του απαγγελθούν σήμερα κατηγορίες

admin