Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις προτού το ράλι βαφτιστεί “ανάκαμψη”

Οι τουρκικές μετοχές κατέγραψαν ράλι φέτος. Διόρθωση: Οι τουρκικές μετοχές ήταν ευρέως αναμενόμενο να σημειώσουν ράλι φέτος. Οι αποτιμήσεις ξεκίνησαν τόσο χαμηλά που αφθονούσε η αισιοδοξία ότι επρόκειτο να βελτιωθεί η χάραξη της οικονομικής πολιτικής μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία τον Μάιο, που κόντεψε να ξεκινήσει ένα ράλι.

Χτυπημένη από χρόνια ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών, η οικονομία της Τουρκίας είχε πληγεί από υψηλό πληθωρισμό καθώς η αξία της λίρας έπεσε κατακόρυφα.

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 85,5% (τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία, καθώς ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της ENAG έχουν… πολύ χειρότερη άποψη) το 2022 και εξακολουθεί να είναι πάνω από το 60% τώρα, ενώ η λίρα έχει πέσει έρμαιο ανελέητου ξεπουλήματος, με την αξία της να φτάνει από 2,17 TL στο δολάριο, σε περίπου 29 TL αυτήν την εβδομάδα.

Όμως με την πολιτική των επιτοκίων να επιστρέφει στην ορθολογικότητα μετά τις εκλογές του Μαΐου και την αισιοδοξία να επιστρέφει μετά την οικονομική επανεξέταση του Ερντογάν, ξεκίνησε μια ανάκαμψη στο χρηματιστήριο στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Ο δείκτης Bist 100 ενιχύθηκε κατά 38% φέτος. Αυτό, όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, καθιστά το χρηματιστήριο της Τουρκίας ένα από τα χρηματιστήρια με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Όμως για να διαρκέσει το ράλι – και η συνεπακόλουθη ανάπτυξη- απαιτείται ακόμη πολύ πιο θεμελιώδης βελτίωση. Μέχρι να εξημερωθεί ο πληθωρισμός και να σταθεροποιηθεί το νόμισμα, οι αγορές μετοχών της χώρας θα παραμείνουν απρόβλεπτες. 

Οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να διστάζουν όταν τους ζητηθεί να δεσμεύσουν μεγάλα ποσά κεφαλαίων στις εταιρείες της χώρας. Και παρόλο που η αισιοδοξία γύρω από τον νέο κύκλο πολιτικής έχει δελεάσει ορισμένους, δεν είναι σαφές πόσο από αυτήν την αποκατασταθείσα εμπιστοσύνη θα εξαργυρωθεί μακροπρόθεσμα. 

Με ορισμένα μέτρα, στην πραγματικότητα, το ράλι θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικό και πως οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει το γεγονός ότι η πρώιμη αισιοδοξία για επιστροφή του καθεστώτος Ερντογάν σε ορθολογικές πολιτικές θα διαρκέσει.

Πρέπει να ελπίζουν ότι η χώρα θα παραμείνει στην ίδια πορεία και θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της να αποκαταστήσει την οικονομική υγεία.

Related posts

Αυστρία: “Βολές” κατά Νεχάμερ για τη δήλωσή του περί φτώχειας και παιδικής πείνας

admin

Πέθανε η “βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll” Τίνα Τέρνερ

admin

Το Βερολίνο μελετά λεπτομερέστερα την πώληση μονάδας αεριοστροβίλων της MAN στην Κίνα

admin

Goldman Sachs: Η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες το 2024

admin

Μιανμάρ: Στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των εκτοπισμένων

admin

Εξαρθρώθηκε βαλκανικό καρτέλ ναρκωτικών – Επιχείρηση της Europol σε 7 χώρες

admin

Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση 10 ως 15 ομήρων – Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν τα τούνελ της Χαμάς

admin

Αξιωματούχος Ισραήλ: Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα δύο φορτηγών καυσίμων ημερησίως

admin

Ουρουγουάη: Ο πρώην πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου

admin