Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η πώληση του 20% της Αριάδνη Interconnection

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διάθεση 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection, της θυγατρικής κατά 100% σήμερα του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), στο οποίο θα αποκτήσουν πρόσβαση και τα τέσσερα υποψήφια επενδυτικά σχήματα τα οποία πήραν το «πράσινο φως» από τη ΡΑΑΕΥ, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, εξάλλου, ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να ολοκληρωθεί η μετοχική σύνθεση της θυγατρικής εταιρίας ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, που ανέλαβε φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του -.gr, υπάρχει καταρχάς συμφωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποτελέσουν τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρίας ελέγχοντας αθροιστικά το 51%, με τον ΑΔΜΗΕ να διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό. Στις αρχές Δεκεμβρίου, επίσης, υπογράφηκε MOU και με τον ενεργειακό όμιλο TAQA του Αμπού Ντάμπι, που ενδιαφέρεται να εισέλθει ως μέτοχος μειοψηφίας στην Great Sea. Στους «μνηστήρες» συγκαταλέγεται και το Aluma Infrastructure Fund από το Ισραήλ, με τον ΑΔΜΗΕ να εμφανίζεται ανοιχτός στην είσοδο και άλλων μετόχων.

Για το 20% της ΑΡΙΑΔΝΗ υποψήφιοι είναι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Ιταλικός αντίστοιχος Διαχειριστής TERNA SpA, η σύμπραξη Macquarie Super Core Infrastructure Fund με την Phaethon Holdings, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και η StateGrid International Development Belgium, θυγατρική της κινέζικης StateGrid, που ελέγχει σήμερα το 24% του ΑΔΜΗΕ. Η StateGrid Belgium αρχικά φερόταν να συμπράττει με τον βελγικό Διαχειριστή ELIA, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσέρχεται αυτόνομα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση και οι τέσσερις υποψήφιοι θα αποκτήσουν από τις αρχές του νέου έτους πρόσβαση στο VDR, ώστε να διαμορφώσουν το τίμημα τους εξετάζοντας τα στοιχεία του έργου, το Business Plan και τη Συμφωνία Μετόχων. Στόχος είναι οι οικονομικές προσφορές να κατατεθούν τον Μάρτιο του 2024.

Να σημειωθεί ότι ο νέος μέτοχος θα είναι παθητικός, χωρίς δικαίωμα ψήφου και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΡΙΑΔΝΗ. Για το σκοπό αυτό έγιναν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρίας, που ζήτησε η ΡΑΑΕΥ.

Το μεγάλο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική προβλέπεται να ηλεκτριστεί στα τέλη του 2024, με την εμπορική λειτουργία του να τοποθετείται στα μέσα του 2025. Ήδη, λειτουργεί το μικρό καλώδιο που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο, οδηγώντας έτσι στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού, που θα ολοκληρωθεί με το μεγάλο καλώδιο.

Related posts

Epsilon Net: Κέρδη 11,15 εκατ. στο εξάμηνο μετά την αναθεώρηση

admin

ΑΝΕΚ: Εκπτωση 50% στους νέους φοιτητές Κρήτης, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων

admin

Αναβάθμιση της Mytilineos από S&P, ένα σκαλί πριν το investment grade

admin

«Καταπέλτης» ο ορκωτός για την Avramar

admin

Αύξηση κερδών 62,25% στο εξάμηνο για την Ευρώπη Ασφαλιστική

admin

Μοτοδυναμική: Δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη

admin

Νέες επενδύσεις στα logistics από τον όμιλο Orphee Beinoglou

admin

Eurolife FFH: Ολοκλήρωσε και φέτος εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ασφαλιστικά στελέχη

admin

Κέρδη άνω των €22 εκατ. μοίρασε σε μία εβδομάδα το Πάμε Στοίχημα

admin