Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δείχνει να στοχεύει εκ νέου στην κατάληψη του Κιέβου, λέγοντας ότι το ουκρανικό “καθεστώς πρέπει να πέσει

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κάνουν άλλη μια προσπάθεια να καταλάβουν το Κίεβο, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης της ουκρανικής πρωτεύουσας στις αρχές του πολέμου.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία μέσων ενημέρωσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να “φτάσει στο Κίεβο”, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αργότερα, αν όχι άμεσα.

“Πού να σταματήσουμε; Δεν ξέρω… Θα είναι το Κίεβο; Ναι, πιθανότατα θα πρέπει να είναι το Κίεβο. Αν όχι τώρα, τότε… ίσως σε κάποια άλλη φάση της εξέλιξης αυτής της σύγκρουσης”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού κρατικού πρακτορείου RIA Novosti.

Οι δηλώσεις αυτές υποδηλώνουν ότι, δύο χρόνια μετά τον πόλεμο και μετά τις πρόσφατες νίκες στο μέτωπο, η Μόσχα συνεχίζει να έχει φιλοδοξίες να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία και δεν θα αρκεστεί να καταλάβει μόνο το ένα πέμπτο της χώρας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι εν μέρει κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας αποτελούν πλέον τμήμα της Ρωσίας, ισχυρισμός που απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Ο Μεντβέντεφ, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται στο πλάι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τις τελευταίες δύο δεκαετίες – αν και παρέμεινε σε δεύτερο πλάνο σε όλους τους ρόλους – είναι γνωστός για τις ηχηρές του απόψεις σχετικά με τον πόλεμο.

Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις του δείχνουν ότι στον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν, η κατάληψη του Κιέβου και η καταστροφή της φιλοδυτικής κυβέρνησης υπό τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει βασική ιδεολογική και πολιτική φιλοδοξία.

Στην συνέντευξή του, ο Μεντβέντεφ σχολίασε ότι “αυτό το καθεστώς πρέπει να πέσει, πρέπει να καταστραφεί, δεν πρέπει να παραμείνει σε αυτόν τον κόσμο”.

Το Κίεβο ήταν μια “ρωσική πόλη”, υποστήριξε, προειδοποιώντας ότι στα χέρια της Ουκρανίας αποτελεί “απειλή για την ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

“Μια διεθνής απειλή, επειδή αν και το Κίεβο είναι μια ρωσική πόλη στις ρίζες της, ελέγχεται από μια διεθνή ταξιαρχία αντιπάλων της Ρωσίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ, επαναλαμβάνοντας τον συνεχώς επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό της Μόσχας ότι η Δύση έχει εξαναγκάσει το Κίεβο να πολεμήσει τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τη χώρα.

Η Ρωσία δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί να καταστρέψει τη φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο, της οποίας ηγείται ο Ζελένσκι. Παρ’όλα αυτά, η Μόσχα έχει γενικά μετριάσει αυτή τη ρητορική πρόσφατα, δεδομένου ότι οι δυνάμεις της έχουν εμπλακεί σε έντονες μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, με μικρή διάθεση να ανοίξει και πάλι ένα νέο βόρειο μέτωπο.

Οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας

Στις αρχές του πολέμου, οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας ήρθαν αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, εν μέσω ισχυρής αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων και ισχυρής υποστήριξης από τους δυτικούς συμμάχους της.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ταπεινωτικά κατά την επίθεσή τους στο Κίεβο εν μέσω μεγάλων απωλειών και προβλημάτων ανεφοδιασμού και έκτοτε επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην εδραίωση των εδαφών που κατέχουν στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Οι αναλυτές αναρωτιούνται αν η Ρωσία θα αρκούνταν να κατέχει περίπου το 18% της Ουκρανίας, όπως κάνει σήμερα, χωρίς να κάνει άλλη μια προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο στο μέλλον, δεδομένων των “αυτοκρατορικών φιλοδοξιών” του Πούτιν και της επιθυμίας του να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη.

Οι αναλυτές της ρωσικής πολιτικής και του Πούτιν προειδοποιούν ότι είναι απίθανο οι όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ή η ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση του πολέμου να μετριάσουν αυτές τις φιλοδοξίες.

“Αν το αρχικό σχέδιο εισβολής του Πούτιν είχε πετύχει και τα στρατεύματά του είχαν καταλάβει το Κίεβο σε τρεις ημέρες, όπως ανέμενε, θα είχε καθαιρέσει την ουκρανική κυβέρνηση και θα είχε εγκαταστήσει ένα καθεστώς μαριονέτα που θα προερχόταν από τις φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας”, δήλωσε σε ανάλυση ο Πίτερ Ντίκινσον, συντάκτης του Atlantic Council’s Ukraine Alert.

“Οι άνθρωποι που προτείνουν σήμερα ειρηνευτικά σχέδια μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, αλλά έχουν αυταπάτες αν πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα ικανοποιηθεί με σχετικά μέτρια εδαφικά κέρδη στην ανατολική και νότια Ουκρανία”, πρόσθεσε ο Ντίκινσον.

“Στην πραγματικότητα, οι όποιες παραχωρήσεις θα του ανοίξουν απλώς την αυτοκρατορική του όρεξη και θα του αναδείξουν την αδυναμία της Δύσης. Ο Ρώσος δικτάτορας συγκρίνει ήδη ανοιχτά την εισβολή του με τους αυτοκρατορικούς κατακτητικούς πολέμους του τσάρου Πέτρου του Μεγάλου του 18ου αιώνα. Αν ο Πούτιν ανταμειφθεί για την επιθετικότητά του στην Ουκρανία, αναπόφευκτα θα προχωρήσει περαιτέρω”.

Οι στρατιωτικές φιλοδοξίες και το ηθικό της Ρωσίας έχουν αναμφίβολα ενισχυθεί από την πρόσφατη κατάληψη της πόλης Αβντίιβκα στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η νίκη αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος για τη Ρωσία από την κατάληψη του Μπαχμούτ πριν από εννέα μήνες.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον ΡΠούτιν για την κατάληψη της Αβντίιβκα το περασμένο Σάββατο, με τον πρόεδρο να συγχαίρει τα στρατεύματα για την “απόλυτη επιτυχία” τους και να λέει ότι “πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτήν”.

Η κατάληψη της πόλης, μεγάλο μέρος της οποίας έχει μετατραπεί σε ερείπια, σημαίνει ότι η γραμμή του μετώπου απομακρύνεται περισσότερο από την κοντινή πόλη Ντονέτσκ, προστατεύοντάς την και διευκολύνοντας τις ρωσικές δυνάμεις να προωθηθούν δυτικά.

Αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου τονίζουν ότι η Ρωσία απολαμβάνει την πρόσφατη νίκη της, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν και ο Σοϊγκού “καμαρώνουν για τη ρωσική κατάληψη της Αβντίιβκα”. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή είχε υψηλό κόστος, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η Ρωσία έχασε μεταξύ 16.000 και 47.000 στρατιώτες στη μάχη για την πόλη.

Related posts

Η Χαμάς κατηγορεί τον ΟΗΕ για “συμπαιγνία” με το Ισραήλ στον “αναγκαστικό εκτοπισμό” αμάχων από τη Γάζα

admin

Η Ιταλία σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό έως και 13% της Poste Italiane

admin

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν προσφυγικό καταυλισμό και σκότωσαν τουλάχιστον 50 άτομα, λένε οι Παλαιστίνιοι

admin

Ψήφισμα του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης κατά της φυλάκισης του Φρ. Μπελέρη

admin

Γαλλία: Μειώσεις τιμών σε 2.000 προϊόντα επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση

admin

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών θέλει επέκταση των capital control

admin

Γ. Βίλντερς: O “χρόνος πιέζει” για τη συγκρότηση κυβέρνησης

admin

Το Ισραήλ απέρριψε ως “εξοργιστικό και ψευδή” τον ισχυρισμό της Ιορδανίας ότι ωθεί τους Παλαιστίνιους εκτός της Γάζας

admin

Σουδάν: Έπειτα από επτά μήνες πολέμου, η χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάλυσης

admin