Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη γυναίκα γραμματέας στη ΝΔ

Οσοι είχαν κλείσει τα αφτιά τους στα πολλά σενάρια και στοιχημάτιζαν ότι η Μαρία Συρεγγέλα θα είναι η επόμενη γραμματέας της ΝΔ δικαιώθηκαν. Σας είχα γράψει εγκαίρως, άλλωστε, ότι η βουλευτής Δυτικού Τομέα ήταν το επικρατέστερο πρόσωπο εξαρχής από αυτά που τέθηκαν υπόψη στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έκανε, προφανώς, την τελική επιλογή. Η περίπτωσή της έχει τέσσερα ατού που ήταν «αχτύπητα» από τον «ανταγωνισμό». Το πρώτο είναι το προφανές: είναι γυναίκα. Κι ο Μητσοτάκης, όπως σας είχα εγκαίρως γράψει, δεν είχε κρύψει την επιθυμία του να είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα προτείνει γυναίκα για την απολύτως ανδροκρατούμενη ως σήμερα, εδώ και πέντε δεκαετίες (!) δηλαδή, θέση του κομματικού γραμματέα. Από τη στιγμή δε που έκανε τη σκέψη του γνωστή δεν υπήρχε περίπτωση να την πάρει πίσω. Και δικαίως.

Ηπια, έμπιστη, κομματική

Τα άλλα τρία ατού είναι κομματικά. Η Συρεγγέλα προέρχεται από τα σπάργανα της ΝΔ. Ξεκίνησε οργανωμένη στην ΟΝΝΕΔ και στη Νεολαία του ΕΛΚ, από το 2007 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έχει αναλάβει κομματικούς τομείς με επιτυχία. Η «γαλάζια οικογένεια», δηλαδή, την αναγνωρίζει ως μέλος κι έχει τις οργανωτικές ικανότητες για να αναλάβει κομματικές διεργασίες και ζυμώσεις. Βασικό αυτό. Επιπλέον, είναι άνθρωπος ήπιων τόνων και με γερά νεύρα. Χρήσιμο. Και, τέλος, είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη. Θυμίζω ότι αυτός την έβγαλε στην πρώτη γραμμή όταν της είχε αναθέσει τη θέση της υφυπουργού Εργασίας για θέματα ισότητας, δημογραφικού και οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε με απόφασή του για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021.

«Vintage PASOK is back!»

Αντίθετα με το τι φαντάζονται ίσως μερικοί, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρακολουθούσε όλο το διήμερο με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ενθάρρυνε τον γιο του που έτρεχε στην παιδική διαδρομή του Μαραθωνίου, ενώ το Σάββατο ήταν σε γνώριμα ευρωπαϊκά «μονοπάτια», στην Ισπανία, για το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κάνοντας στο περιθώριο πολλές συναντήσεις και επαφές με μέλη της πολιτικής οικογένειάς του, ενώ είχε και μια ιδιαίτερα συγκινητική γνωριμία με νεαρή Ισραηλινή που η γιαγιά της κρατείται από τη Χαμάς ως όμηρος. Πηγή μου στην αποστολή μού μετέφερε ότι υπήρχε αρκετή χαρά για τα καλά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τα οποία υπήρξε ρητή αναφορά από ομιλητές. Ο Ανδρουλάκης δέχτηκε συγχαρητήρια βέβαια, έβγαλε και πολλές σέλφι. Αλλαγή κλίματος σε σχέση με παλιότερα, που το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει σημείο αναφοράς των προκλήσεων που αντιμετώπιζαν οι Σοσιαλιστές, με τον όρο «pasokification». Τη μεγαλύτερη ατάκα την είπε, βέβαια, στον Ανδρουλάκη ένας βετεράνος ισπανός σοσιαλιστής: «Nikos, vintage PASOK is back!» («Νίκο, το παλιό ΠΑΣΟΚ επέστρεψε!»).

Τετ α τετ με Σολτς

Αξιοσημείωτο της αλλαγής κλίματος που αναφέρω είναι το επί 40 λεπτά τετ α τετ του Ανδρουλάκη με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης, με διάθεση συντονισμού θέσεων και δράσεων, με έμφαση στην οικονομία, το Μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά, το Μεσανατολικό. Ενώ συζήτησαν, από ό,τι μαθαίνω, ειδικότερα το θέμα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, μιας και η Αθήνα και το Βερολίνο είναι εδώ και χρόνια μπροστάρηδες στη στήριξή τους. Ενώ, στα πολιτικά, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την άνοδο δυνάμεων του λαϊκισμού και του εθνικισμού, που έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή τελευταία στη Γερμανία.

Σενάρια κι απαντήσεις για νέο κόμμα

Πολλές φήμες ξεσήκωσε μια αποστροφή του λόγου της Αννας Διαμαντοπούλου στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου (που, όπως κάθε φορά, έβγαλε θέματα και πολλές ατάκες). Αναφέρομαι, συγκεκριμένα, στη φήμη που έχει φουντώσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ότι η Διαμαντοπούλου ετοιμάζει νέο κόμμα ενόψει ευρωεκλογών. Οι πηγές μου με διαβεβαιώνουν ότι δεν ισχύει. Αλλά ότι, απλώς, διαπίστωσε ότι υπάρχουν οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα υπερβαίνει τον διαχωρισμό Αριστεράς – Δεξιάς, τον οποίο θεωρεί παρωχημένο. Σε έναν τέτοιο σχηματισμό, είπε, θα ήταν κι αυτή παρούσα. Αλλά, όχι, προς απογοήτευση των θαυμαστών της, δεν ετοιμάζει κάτι.

Οι κινήσεις Λοβέρδου

Οσο για τα σχέδια ενός άλλου άστεγου κεντρώου, του Ανδρέα Λοβέρδου, μαθαίνω ότι το πλάνο για πολιτική εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου ισχύει. Αλλά ούτε και εκεί θα περίμενα την ανακοίνωση νέου κόμματος. Προς Πειραιώς τον βλέπω να κινείται. Εχει ισχυρότατες φιλίες προσωπικές προς τα εκεί και αρκετές πολιτικές συμπάθειες επίσης.

Related posts

Ομόφυλα ζευγάρια: Πολιτεία και Εκκλησία μετρούν τις δυνάμεις τους

admin

Οι επιπτώσεις μιας ακύρωσης στο Αιγαίο

admin

ΑΜΗΧΑΝΙΑ

admin

Νέα στρατηγική για την ομογένεια

admin

Με ποιο κόμμα;

admin

Παρέμβαση Δένδια: «Οι σύμμαχοι να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το αγροτικό ζήτημα

admin

Σπύρος Πνευματικός: Συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή ζητά μετά την κυνική δήλωση για τους καρκινοπαθείς

admin

Χωρισμένη στα δύο η Νέα Δημοκρατία για τον γάμο των ομόφυλων

admin