Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Νορβηγία πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να μην έχει σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο

Η Νορβηγία πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα που ισοπέδωσαν γειτονιές και σκότωσαν χιλιάδες Παλαιστίνιους, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι ενώ το Όσλο υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πρέπει να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων και διασφάλιση της αναλογικότητας των στρατιωτικών επιθέσεων ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική ζημιά στους πολίτες και στις μη στρατιωτικές υποδομές, είπε. “Πιστεύουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που αυτή η αναλογικότητα και αυτή η διάκριση δεν έχουν γίνει πλήρως σεβαστά”, είπε, μιλώντας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Άμπου Ντάμπι δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο, αλλά η χώρα λέει ότι οι δυνάμεις της δεν στοχεύουν αμάχους.

Στο Όσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στούρε είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί ανακούφιση στους αμάχους στη Γάζα το συντομότερο δυνατό: “Είναι υψίστης σημασίας τώρα να έχουμε μια ανθρωπιστική παύση για να λάβουμε την υποστήριξη, να δώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους που τώρα βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση”, είπε στους δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στις οποίες οι αρχές λένε ότι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν θα εγκαταλείψουν την επίθεσή τους στη Γάζα έως ότου καταστρέψει τη Χαμάς, την υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική μαχητική ομάδα που κυβερνά τον θύλακα.

Η Νορβηγία χρησίμευσε ως μεσολαβητής στις συνομιλίες 1992-1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Απελευθερωτικής Οργάνωσης (PLO) που οδήγησαν στις Συμφωνίες του Όσλο το 1993. Έκτοτε, παρέμεινε ως πρόεδρος της ομάδας εγγυητών που συντονίζει τη διεθνή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους εδάφη.

Οι διεθνείς εκκλήσεις για προσωρινή παύση των μαχών για να επιτραπεί να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα απορρίφθηκαν από το Ισραήλ: “Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι μια τρομερά δραματική ανθρωπιστική κατάσταση”, είπε ο Μπαρθ Έιντε. Περιέγραψε τις συνθήκες εκεί ως “τρομερές” με τους ανθρώπους να έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από νερό, ηλεκτρισμό και ιατρικές προμήθειες μετά από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών από το Ισραήλ. Είπε ότι οι δορυφορικές εικόνες που έδειχναν ολόκληρες περιοχές βομβαρδισμένες, σπίτια χιλιάδων ανθρώπων που καταστράφηκαν και ιατρικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επίθεση ως “σαφώς προβληματικές” από την άποψη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. “Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο από νομική άποψη, είναι επίσης σημαντικό γιατί θα έρθει μια στιγμή που θα πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικές λύσεις”, δήλωσε ο Μπαρθ Έιντε. “Πρέπει να επιστρέψουμε στο βασικό ζήτημα του τι πρέπει να κάνουμε για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση”. Η λύση των δύο κρατών που προβλέπεται στις Συμφωνίες του Όσλο ήταν η μόνη λύση, είπε.

Η Νορβηγία έχει επίσης καταδικάσει τις επιθέσεις της Χαμάς. Περίπου 200 Νορβηγοί πολίτες εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα και δεν μπορούν να φύγουν λόγω του αποκλεισμού.

Related posts

TJX: Αύξηση κερδών και εσόδων το γ’ τρίμηνο

admin

ΗΠΑ: Ένας διασώστης καταδικάστηκε για τον ρόλο του στον θάνατο Αφροαμερικανού, που πέθανε μετά τη σύλληψή του

admin

Ισραήλ: Καλεί εκ νέου τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν προς τη νότια Γάζα πριν από την επικείμενη χερσαία επιχείρηση

admin

Γάζα – Μπλίνκεν: Το 100% του πληθυσμού υποφέρει από “οξεία επισιτιστική ανασφάλεια”

admin

Johnson & Johnson: Άλμα κερδοφορίας στο τρίμηνο αλλα συντηρητικό outlook για το έτος

admin

Ιαπωνία: Ένας στους δέκα πολίτες είναι ηλικίας 80 ετών και άνω

admin

Ο Ορμπάν εμφανίστηκε στο πλευρό θυμωμένων αγροτών στις Βρυξέλλες

admin

Ρωσία: Νέος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ο ναύαρχος Μοϊσέγεφ

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρουμανία εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F-16

admin