Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αριθμούς

€8 δισ.

έχουν προβλεφθεί για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο (EDF) στο πλαίσιο του τρέχοντος επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (περίοδος 2021-27), ποσό που αντιπροσωπεύει  ποσοστό της τάξεως του 0,66%. Με το επιπλέον 1,5 δισ. το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί μόλις στο 0,78%.

€100 δισ.

εκτιμά ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν ότι είναι αναγκαία για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να διασφαλιστεί στοιχειωδώς η επιτυχία του σχεδίου της «ευρωπαϊκής άμυνας». Οσα, δηλαδή, προβλέπει ο ειδικός «κουμπαράς» τον οποίο έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση της Γερμανίας για τη χώρα ως το 2030.

€350 δισ.

υπολογίζεται ότι θα διαθέσουν φέτος τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε στρατιωτικές δαπάνες. Παρότι το ποσό είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα 240 δισ. του 2022 και τα 280 δισ. του 2023, παραμένει στο ένα τρίτο των αντίστοιχων δαπανών των ΗΠΑ.

80%

των οπλικών συστημάτων τα οποία έχουν προμηθευτεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνολικής αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ, προέρχονται από χώρες εκτός της Ενωσης, με τις ΗΠΑ να απορροφούν τη μερίδα του λέοντος, ήτοι το 60%.

50%

των προμηθειών των «27» σε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά πρέπει να προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγορά ως το 2030 και το 60% ως το 2035, σύμφωνα με τον στόχο που τέθηκε. Παράλληλα, ως το 2030 πρέπει το 40% της παραγωγής να προέρχεται από συνεργατικά σχήματα μεταξύ των εταίρων.

Γ.Π.

Related posts

Το σαράκι

admin

Η κυβέρνηση διαψεύδει τον Ερντογάν – «Δεν συζητήθηκαν ζητήματα κυριαρχίας στο Βίλνιους»

admin

Αλέξης Τσίπρας: Αντιμέτωπος με την ιστορία και τις βαριές ευθύνες του

admin

Γαλάζιο σήμα για μετωπική με Ανδρουλάκη

admin

Βελανιδιές

admin

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Πυρά της φρεγάτας «Ύδρα» κατά δύο drones στον κόλπο του Άντεν

admin

Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Ολγα Κεφαλογιάννη: «Πρέπει να προστατέψουμε τη φήμη της Ρόδου»

admin

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από πολλές περιοχές της χώρας άκουσε ο πρωθυπουργός

admin