Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία αποκάλυψε τη στρατηγική της για μετάβαση σε ηλεκτροπαραγωγή με υδρογόνο

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε σε σχέδιο για επιδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που θέλουν να στραφούν στο υδρογόνο, δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, ως μέρος των προσπαθειών για τη συμπλήρωση της διακοπτόμενης ανανεώσιμης ενέργειας και την επιτάχυνση της μετάβασης σε παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την πίεση από τη βιομηχανία, ανυπόμονη για λεπτομέρειες αφού η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την εκπόνηση της συγκεκριμένης στρατηγικής πέρυσι, καθώς η Γερμανία βασίζεται στο υδρογόνο για να βοηθήσει την οικονομία της να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών κοινής ωφελείας RWE και EnBW, των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν μεταξύ εκείνων που παροτρύνουν την πρόοδο, ενισχύονταν κατά 1,9% και 3,6% αντίστοιχα στις 12.34 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τις τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος έως 10 γιγαβάτ (GW) θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ανέφερε το Υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Είπε ότι τα σχέδια μετάβασης στο υδρογόνο θα πρέπει να εκπονηθούν έως το 2032 για να μπορέσουν οι μονάδες να μεταβούν πλήρως στο συγκεκριμένο καύσιμο μεταξύ 2035 και 2040.

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν αποκλειστικά με υδρογόνο με χωρητικότητα έως 500 μεγαβάτ για ενεργειακούς ερευνητικούς σκοπούς, ανέφερε το Υπουργείο, χωρίς να δώσει οικονομικές λεπτομέρειες.

Επιπλέον, το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένας νέος σχεδιασμός για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα εισαγάγει έναν μηχανισμό χωρητικότητας βασισμένο στην αγορά, που θα συμφωνηθεί γύρω στα μέσα του τρέχοντος έτους και θα είναι λειτουργικός έως το 2028.

Η ένωση επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Γερμανίας BDEW είπε ότι η συμφωνία πρέπει να ακολουθηθεί αμέσως από μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών φέτος.

Η Utility Uniper δήλωσε ότι αναμένει να δημιουργήσει μέρος της νέας χωρητικότητας.

“Μόλις μπορέσουμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, θα αποφασίσουμε αν και με ποιες επενδύσεις θα συμμετάσχουμε”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Lewis.

Η Γερμανία πέρυσι συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει 8,8 GW νέων μονάδων υδρογόνου και έως και άλλα 15 GW που θα λειτουργούν αρχικά με φυσικό αέριο πριν συνδεθούν με το δίκτυο υδρογόνου το αργότερο έως το 2035, ωστόσο Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν διαφωνίες σχετικά με πώς θα επιδοτηθούν οι μονάδες αερίου.

Η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει εάν χρειάζεται περαιτέρω χωρητικότητα φυσικού αερίου πέραν των 10 γιγαβάτ που σχεδιάστηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας τη Δευτέρα.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σημαίνοντα στελέχη των τριών κομμάτων του τρικομματικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες – Πράσινοι – Ελεύθεροι Δημοκράτες) συμφώνησαν επίσης να άρουν τα εμπόδια στην κατασκευή και τη λειτουργία ηλεκτρολύσεων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τον διαχωρισμό του υδρογόνου από το νερό, ανέφερε το Υπουργείο.

Η στρατηγική της Γερμανίας για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής υποτίθεται ότι ήταν έτοιμη πέρυσι, ωστόσο μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας που έθεσε βέτο στη χρήση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για έργα για το κλίμα, ανάγκασε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό της.

Οι προγραμματισμένες μονάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για το Βερολίνο για να πείσουν τους ανατολικούς παραγωγούς καφέ άνθρακα, του πιο ρυπογόνου είδους του καυσίμου, να καταργήσουν σταδιακά τους σταθμούς με καύση άνθρακα νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία του 2038 και να βοηθήσουν τη Γερμανία να επιτύχει τους στόχους της για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γρηγορότερα.

Related posts

Σφαγή στη ΛΔ Κονγκό: Αξιωματικός του στρατού καταδικάζεται σε θάνατο

admin

Μεσανατολικό: Τους οκτώ έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

admin

Ο ουκρανικός στρατός υποχώρησε από χωριό κοντά στην Αβντιίβκα

admin

Σουδάν: Πάνω από 100 νεκροί εξαιτίας επιδημιών χολέρας και δάγκειου πυρετού

admin

Παλαιστίνη: Αναστέλλει την αναπτυξιακή βοήθεια και η Σουηδία

admin

Αλβανία: “Πάγωσε” την έγκριση της συμφωνίας με την Ιταλία για το μεταναστευτικό

admin

Βόρεια Ιρλανδία: Η νέα κυβέρνηση “βλέπει” δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας

admin

Μακρόν: Η Ρωσία είναι “εύθραυστη” στρατιωτικά, η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι μακροχρόνια

admin

Γερμανία: Το Υπ. Οικονομίας τάσσεται υπέρ της “δίκαιης” κατανομής του κόστους για την επέκταση του δικτύου των ΑΠΕ

admin