Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σφαγή στη ΛΔ Κονγκό: Αξιωματικός του στρατού καταδικάζεται σε θάνατο

Αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων καταδικάστηκε σε θάνατο, άλλοι τρεις στρατιωτικοί να εκτίσουν ποινές κάθειρξης δέκα ετών και δύο αθωώθηκαν χθες Δευτέρα από τη στρατιωτική δικαιοσύνη χθες Δευτέρα στη δίκη τους για την επιχείρηση καταστολής διαδήλωσης με απολογισμό πάνω από πενήντα νεκρούς την 30ή Αυγούστου στην Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, που ζητούσαν να αθωωθούν οι εντολείς τους, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση.

Η ποινή του θανάτου επιβάλλεται συχνά στη ΛΔ Κονγκό, όμως δεν εφαρμόζεται εδώ και είκοσι χρόνια, μετατρέπεται γενικά σε ισόβια κάθειρξη.

Την Παρασκευή, κατά την εισαγγελική έγκληση, ο “ανώτερος ελεγκτής” –ο στρατιωτικός εισαγγελέας– δεν ζήτησε να επιβληθεί η ποινή του θανάτου, αλλά ισόβια κάθειρξη στον βασικό κατηγορούμενο, τον συνταγματάρχη Μάικ Μικόμπε. Το δικαστήριο του επέβαλε την εσχάτη των ποινών, χωρίς πάντως να τον κρίνει ένοχο για “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, αλλά για “φόνους”.

Είχε ακόμη ζητήσει να επιβληθούν ποινές από 10 ως 20 χρόνων κάθειρξης στους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους.

Από την 5η Σεπτεμβρίου, οι έξι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους δυο ανώτεροι αξιωματικοί, της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, δικάζονταν για την πολυαίμακτη επιχείρηση που εξαπέλυσαν εναντίον θρησκευτικής σέκτας, εξαιτίας του καλέσματός της σε διαδήλωση εναντίον της παρουσίας δυνάμεων του ΟΗΕ, περιφερειακής δύναμης της ανατολικής Αφρικής και διεθνών ΜΚΟ.

Η επιχείρηση, ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός των θυμάτων της οποίας κάνει λόγο για 57 νεκρούς πολίτες, αύξησε ξανά κατακόρυφα την ένταση στην Γκόμα, στην καρδιά περιοχής όπου μαίνεται η βία ένοπλων ομάδων και ανταρτών.

Αναπάντητα ερωτήματα

Αφού αποκαλύφθηκε η σφαγή, η κυβέρνηση της τεράστιας χώρας της Αφρικής ανακοίνωσε πολύ γρήγορα πως συνελήφθησαν στρατιωτικοί και δεσμεύτηκε πως θα αποδιδόταν δικαιοσύνη.

Ωστόσο, η δίκη δεν έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τις περιστάσεις του μακελειού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Καζάντι είχε δηλώσει πως η Ρεπουμπλικανική Φρουρά επενέβη αφού λιντσαρίστηκε αστυνομικός από πιστούς της σέκτας.

Όμως αντιθέτως μάρτυρες, ανάμεσά τους δυο συνταγματάρχες, κατέθεσαν στη δίκη πως η επιχείρηση εξαπολύθηκε προτού σκοτωθεί ο αστυνομικός.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις, πριν από τη σφαγή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον στρατό και τους πιστούς πήγαιναν καλά, όμως εν μέσω των συνομιλιών στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον αφοπλισμένων πολιτών.

Το βασικό ερώτημα παραμένει αν ο συνταγματάρχης Μικόμπε, ο βασικός κατηγορούμενος, έδωσε ή όχι διαταγή στους άνδρες του να ανοίξουν πυρ, κι αν ακολούθησε διαταγές ανωτέρου του ή αποφάσισε ιδία βουλήσει.

Στη δίκη, ο συνταγματάρχης άφησε να εννοηθεί πως παραπλανήθηκε από “επιχειρησιακή διαταγή” της 34ης στρατιωτικής περιφέρειας (του Βόρειου Κίβου), που παρουσίαζε τους πιστούς της σέκτας ως “βοηθητικούς” των ανταρτών του M23 και του στρατού της Ρουάντας –που έχουν κυριεύσει πελώρια τμήματα της επαρχίας–, τους κατηγορούσε πως “διευκόλυναν την παρείσφρηση του εχθρού” κι ότι “έσπερναν ταραχές στην πόλη”.

Κατόπιν ζήτησε να καταθέσει ο στρατιωτικός κυβερνήτης του Βόρειου Κίβου, ο οποίος ανακλήθηκε για “διαβουλεύσεις” στην Κινσάσα μετά τη σφαγή και αντικαταστάθηκε από άλλον αξιωματικό στην Γκόμα. Ο αξιωματικός τελικά δεν κατέθεσε.

“Δεν επιτρέπεται να κηλιδώνεται η τιμή της μονάδας της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς ενώπιον του σεβάσμιου δικαστηρίου επειδή πρέπει να προστατευτεί ο κυβερνήτης!”, είπε ο συνταγματάρχης.

Related posts

“Όχι” Ουκρανίας στην τουρκική πρόταση για ελάφρυνση των κυρώσεων στη Μόσχα για αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά

admin

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν πάνω από 30 ενόπλους Παλαιστινίους στην Ζεϊτούν στην Πόλη της Γάζας

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή μετά από δύο μήνες

admin

Ουκρανία: Καλεί την Πολωνία να τιμωρήσει όσους βρίσκονται πίσω από την καταστροφή σιτηρών

admin

Τουρκία: Μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη για την έγκριση της πώλησης F-16 από το Κογκρέσο

admin

Ολλανδία: Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού

admin

Η EasyJet ανέστειλε τις πτήσεις προς το Ισραήλ έως τις 27 Οκτωβρίου

admin

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ στοχοθέτησε τη νότια Δαμασκό

admin

Βρετανία σε Σερβία-Κοσσυφοπέδιο: Μειώστε τις εντάσεις

admin