Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία υπέγραψε νέα συμφωνία με τη Ρουάντα για τη μεταφορά εκεί παράτυπων μεταναστών

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι υπέγραψε σήμερα μια νέα συνθήκη με τη Ρουάντα στην προσπάθεια να ξεπεράσει μια δικαστική απόφαση που μπλόκαρε την αμφιλεγόμενη πολιτική της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Το σχέδιο Ρουάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρετανικής κυβέρνησης για τη μείωση της μετανάστευσης και παρακολουθείται στενά από άλλες χώρες που εξετάζουν να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε τον περασμένο μήνα ότι μια τέτοια συμφωνία θα παραβίαζε διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί στην εγχώρια νομοθεσία.

Η νέα συνθήκη θα περιλαμβάνει μια συμφωνία που προβλέπει πως η Ρουάντα δεν θα απελαύνει αιτούντες άσυλο σε μια χώρα όπου η ζωή ή η ελευθερία τους μπορεί να απειληθεί — μία από τις κύριες ανησυχίες του δικαστηρίου.

Θα υπάρξει επίσης μια επιτροπή παρακολούθησης ώστε τα άτομα να μπορούν να υποβάλουν εμπιστευτικές καταγγελίες απευθείας σε αυτήν και ένα νέο σώμα εφέσεων που θα αποτελείται από δικαστές από όλο τον κόσμο.

Ο Κλέβερλι είπε πως τώρα δεν υπάρχει “αξιόπιστος” λόγος ώστε να μπλοκαριστούν οι πτήσεις απέλασης επειδή η συνθήκη αντιμετώπισε όλα τα θέματα που ήγειρε το Ανώτατο Δικαστήριο και πως δεν δόθηκαν επιπλέον χρήματα στη Ρουάντα προκειμένου να αναβαθμίσει τη συμφωνία από το υπάρχον μνημόνιο κατανόησης.

“Ελπίζω πραγματικά πως μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε γρήγορα”, δήλωσε ο Κλέβερλι σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι.

Πολλοί δικηγόροι και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτίμησαν πως δεν είναι πιθανή η έναρξη των πτήσεων απέλασης πριν από τις εκλογές του ερχόμενου έτους. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, που προηγείται με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, σχεδιάζει να εγκαταλείψει την πολιτική για τη Ρουάντα εφόσον κερδίσει.

Με βάση το σχέδιο που συμφωνήθηκε πέρυσι, η Βρετανία σκοπεύει να στείλει στη Ρουάντα χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έφθασαν χωρίς άδεια στις ακτές της, με στόχο να αποτρέψει τους μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια.

Σε αντάλλαγμα η Ρουάντα έχει λάβει ήδη 140 εκατ. λίρες (163 εκατ. ευρώ), με την υπόσχεση να της δοθούν περισσότερα χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η στέγαση και η φροντίδα των απελαθέντων.

Πίεση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται έντονες πιέσεις να περιορίσει την καθαρή μετανάστευση που έφθασε τους 745.000 ανθρώπους πέρυσι, αριθμός ρεκόρ, με την τεράστια πλειονότητα να έρχονται μέσω νόμιμων οδών.

“Σταματήστε τα πλοιάρια” είναι ένας από τους πέντε στόχους που έχει θέσει ο Σούνακ για την κυβέρνησή του, προκειμένου να σταματήσει τη ροή αιτούντων άσυλο που πληρώνουν διακινητές για να περάσουν τη Μάγχη, συχνά σε υπερπλήρη πλοιάρια που δεν είναι αξιόπλοα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδοκίμασε το σχέδιο Ρουάντα επειδή υπάρχει κίνδυνος τα αιτήματα των απελαθέντων προσφύγων να μην τυγχάνουν σωστής αξιολόγησης ή οι ίδιοι να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους για να αντιμετωπίσουν διώξεις.

Τη νέα συνθήκη αναμένεται να ακολουθήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα η δημοσίευση νομοθεσίας με την οποία η Ρουάντα θα κηρύσσεται ‘ασφαλής’ χώρα, με στόχο να σταματήσουν οι νομικές προσφυγές κατά των σχεδιαζόμενων πτήσεων απέλασης αιτούντων άσυλο.

Ωστόσο είναι πιθανό να προκαλέσει έναν νέο κύκλο πολιτικής και νομικής αντιπαράθεσης. Η πρώτη πτήση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω νομικών προσφυγών.

Η Σάρα Γκόγκαν, δικηγόρος μετανάστευσης στη δικηγορική εταιρία Harbottle & Lewis, δήλωσε πως το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρουάντας δείχνει πως η πολιτική της κυβέρνησης θα τεθεί σε δοκιμασία.

“Η Ρουάντα είναι μια μη ασφαλής χώρα και αυτό δεν είναι εύκολο να λυθεί”, είπε. “Δεν μπορείς μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες να μεταρρυθμίσεις μια χώρα και να τη μετατρέψεις σε μια χώρα με αμερόληπτο δικαστικό σύστημα και διοικητική νοοτροπία”.

Η Ιβέτ Κούπερ, εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, χαρακτήρισε “τέχνασμα” τα τελευταία σχέδια της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ουκρανία: Aνακατέλαβε 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή γύρω από την Μπαχμούτ

admin

Η Γαλλία επεξεργάζεται νέο σχέδιο ψηφίσματος για άμεση εκεχειρία στη Γάζα

admin

Η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού έως το τέλος του 2023

admin

Το Ισραήλ δημοσιεύει ηχητικό: Η Χαμάς αποθηκεύει τα καύσιμά της κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα

admin

Προυπολογισμός 2024 – Γ. Γεραπετρίτης: Η εξωτερική μας πολιτική είναι επί την βάση Αρχών που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα

admin

Ρωσία: Οι ΗΠΑ βυθίζονται σε έναν υβριδικό πόλεμο που θα τις οδηγήσει σε νέο Βιετνάμ

admin

Ουκρανία: Ρώσος πρώην στρατιώτης θέλει να καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

admin

Λίβανος: Ο Χάνιμπαλ Καντάφι, γιος του Μουάμαρ Καντάφι, σε “κρίσιμη κατάσταση” σε νοσοκομείο

admin

Burberry: Άλμα 16% στις πωλήσεις το δ’ τρίμηνο καθώς η Κίνα ανακάμπτει

admin