Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Με ισχυρούς ρυθμούς συνέχισε να αναπτύσσεται η οικονομία – καθοδικές αναθεωρήσεις για τα προηγούμενα χρόνια

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το β’ τρίμηνο του έτους, όπως έδειξε η τελευταία μέτρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία περιλαμβάνει επίσης μεγάλες καθοδικές αναθεωρήσεις για τα προηγούμενα χρόνια. 

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το β’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη μέτρηση του. Αυτή είναι η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. 

Παράλληλα, η ανάπτυξη του α’ τριμήνου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,2% από 2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. 

Η κυβέρνηση αναθεώρησε και τα στοιχεία της για τα προηγούμενα χρόνια, ανακοινώνοντας χαμηλότερες μετρήσεις του ΑΕΠ για τα πρώτα τρίμηνα των ετών 2020, 2021 και 2022. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020 αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε συρρίκνωση 5,3% του ΑΕΠ από 4,6% προηγουμένως. Συνολικά για το 2020 ωστόσο το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνοντας συρρίκνωση κατά 2,2%, καθώς οι επιδόσεις της οικονομίας ήταν πιο ισχυρές το γ’ και το δ’ τρίμηνο. 

Το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% αντί για 6,3%, ενώ για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στο 5,8% από 5,9%.

Τέλος, για το α’ τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,0%, αντί για 1,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, ενώ για το σύνολο του έτους, η οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,9%.

Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων, η ύφεση από την πανδημία της COVID-19 παρέμεινε η χειρότερη στην ιστορία, με την οικονομία να συρρικνώνεται με μέσο ρυθμό 17,5% από το δ’ τρίμηνο του 2019 μέχρι το β’ τρίμηνο του 2020. Η ανάκαμψη που ακολούθησε είναι η δεύτερη ισχυρότερη στην ιστορία. 

Related posts

Η BoE “θα χρειαστεί να εκδώσει ψηφιακή στερλίνα”, εκτίμησε ο Βρετανός υπ. Οικονομικών

admin

“Κατάπαυση του πυρός και διατήρηση από τη Ρωσία των προσαρτημένων εδαφών” προτείνει η Κίνα – Απορρίπτει την πρόταση η Ευρώπη

admin

Το Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση

admin

Interpol: Σε παγκόσμια κρίση έχει εξελιχθεί η διακίνηση ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία

admin

Μεχμέτ Σιμσέκ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε “ορθολογικό έδαφος” η οικονομία

admin

Ρωσία: Εφεξής θα ελέγχει τη νομιμότητα του περιεχόμενου των βιβλίων που εκδίδονται

admin

Σερβία-Κόσοβο: Απέτυχε το δημοψήφισμα για την αποπομπή των δημάρχων στο Βόρειο Κόσοβο

admin

“Ζητήσαμε συνάντηση από τη Μελόνι, αλλά δεν λάβαμε απάντηση”, λένε οι αγρότες της Σαρδηνίας

admin

Πολωνία: Μαζική διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία

admin