Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ και Κίνα πλήγωσαν την Κορρές

Πλήγμα από τις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας δέχθηκε το 2022 η εταιρεία φυσικών καλλυντικών Κορρές καταγράφοντας σημαντική κάμψη πωλήσεων κατά 14% εν μέσω πληθωριστικής χρονιάς, αλλά και ζημιές σε λειτουργικό και τελικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία και οι βασικές της θυγατρικές σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία ελέγχονται πλειοψηφικά από την Nissos Holdings ένα μικτό σχήμα (με κύριους μετόχους κινεζικά συμφέροντα και τοπικό fund συνδεδεμένο με την Morgan Stanley) που απέκτησε μέσω επενδυτικής συμφωνίας τη φίρμα στα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό του ομίλου οι πωλήσεις κατά την χρήση του 2022 διαμορφώθηκαν στα 48,252 εκατ. ευρώ από 56,107 εκατ. ευρώ το 2021. Η μείωση σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας αποδίδεται αφενός στην επιβράδυνση στην αγορά της Κίνας (η οποία παρέμενε σε lock down του 2022), αλλά και στη μείωση των πωλήσεων στις ΗΠΑ μέσω του τηλεοπτικού καναλιού της HSN, που επί χρόνια αποτέλεσε στρατηγική επιλογή διανομής των προϊόντων Κορρές στις ΗΠΑ. Τώρα η εταιρεία θα επικεντρωθεί στο δικό της κανάλι πωλήσεων μέσω eshop στην τοπική αγορά, όπως σημειώνεται.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4%, επίδοση που αποδίδεται από τη διοίκηση της εταιρείας τόσο στη θετική επίδραση του τουρισμού, όσο και στο λανσάρισμα νέων προϊόντων. Οι εξαγωγές, εξαιρουμένων των πωλήσεων σε ΗΠΑ και Κίνα αυξήθηκαν κατά 12%, με μοχλούς ανάπτυξης αγορές όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Νορβηγία και Αυστραλία.

Το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 24,914 εκατ. ευρώ το 2022 από 26,784 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του -7%. Το περιθώριο μικτού κέρδους, πάντως, βελτιώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 51,63% από 48% την αντίστοιχη χρήση του 2021. Η βελτίωση του οφείλεται κυρίως στο μίγμα πωλήσεων (λιγότερες πωλήσεις τηλεόρασης στις ΗΠΑ και την Κίνα), μικρότερες προωθητικές ενέργειες και βελτίωση του μικτού περιθωρίου στην Ελλάδα προς τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων αναδιοργάνωσης (Adjusted EBITDA), εάν αφαιρεθεί η επίπτωση των εκτάκτων εξόδων αναδιοργάνωσης στα οποία προέβη η Εταιρεία ανήλθαν στα 5,973 εκατ. ευρώ ευρώ από 7,548 εκατ. ευρώ το 2021. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4,102 εκατ. ευρώ από 6,102 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένα κατά 33%.

Πάντως στη σημείωση για τα έκτακτα έξοδα αναδιοργάνωσης που επιβάρυναν τη χρήση του 2022 αναφέρεται πως αυτά οφείλονται κυρίως σε συναλλαγματικές διαφορές και προβλέψεις, οι οποίες ανήλθαν σε ζημιές ύψους 1,870 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το μέγεθος είναι επαναλαμβανόμενο καθώς και το 2021 η εταιρεία εμφάνισε αντίστοιχα ζημιές «αναδιοργάνωσης» ύψους 1,445 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ως εκ τούτου διαμορφώθηκαν σε ζημιές 4,935 εκατ. ευρώ το 2022 από ζημιές 1,751 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν ζημιές 4,047 εκατ. ευρώ το 2022 από ζημιές 1,237 εκατ. ευρώ το 2021. Τέλος, οι λειτουργικές ταμειακές ροές, ήταν μεν θετικές και διαμορφώθηκαν στα 268 χιλ. ευρώ το 2022 δραστικά ωστόσο μειωμένες από τα 2,002 εκατ. ευρώ ευρώ το 2021.

Σημειώνεται ότι στη χρήση του 2022, η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού Δανείου ποσού 3 εκατ. ευρώ, 5ετούς διάρκειας για την ανάγκη κάλυψης κεφαλαίου κίνησης με spread 3,25% και με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυοδοσίας για χρηματοδοτήσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η εταιρεία στα τέλη του 2019 πραγματοποίησε αναδιάρθρωση του δανεισμού της, συνάπτοντας κοινό μη μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του προϋπάρχοντος ομολογιακού δανεισμού. Σύμφωνα με τους όρους του νέου ομολογιακού δανείου το επιτόκιο είναι 4% πλέον EURIBOR εξαμήνου και η αποπληρωμή του κεφαλαίου του ομολογιακού δανείου θα γίνει σε αρχική διάρκεια 5 ετών (option επέκτασης στην 7ετία), γεγονός που έθετε τη λήξη αποπληρωμής το 2024 ή το 2026. Ορισμένοι όροι του συγκεκριμένου μακροπρόθεσμού δανεισμού έχουν παραβιαστεί αλλά η εταιρεία έχει λάβει απαλλαγή (waiver).

Related posts

Μπαράζ νέων πακέτων τηλεφωνίας από τη «νέα» Nova

admin

Μοναδική υποψήφια για την Ψυττάλεια η κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ

admin

Τι να προσέξετε στις αίτησεις για την Επανεκκίνηση Εστίασης

admin

Διπλή διάκριση για την Kaizen Gaming στα EGR Marketing & Innovation Awards

admin

Coca Cola: Πλήγμα για τα έσοδα από τη Ρωσία

admin

SIM και Astarte δημιουργούν νέα κοινοπραξία για επενδύσεις στο Smart Infrastructure

admin

Τρία νέα δρομολόγια προς Τελ Αβίβ προσθέτει η Aegean

admin

Pfizer Hub Θεσσαλονίκης: Εκτο bootcamp για την επιλογή προσωπικού

admin

Πάτησε γκάζι στα έσοδα η Κωστόβολος το τελευταίο δίμηνο

admin