Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Δεκέμβριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:55

Επιτάχυνση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να υποχωρούν αλλά επίσης λιγότερο από όσο περίμενε η αγορά.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξε τον Δεκέμβριο με 3,4% ετησίως τον Δεκέμβριο έναντι του 3,1% του Νοεμβρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ανέμενε μικρότερη αύξηση στο 3,2%.

Στη μηνιαία σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου, ο ΔΤΚ αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% ξεπερνώντας την εκτίμηση για 0,2%, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με τη σύγκριση των προηγούμενων μηνών (0,3%). 

Στο λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, που εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές συνιστωσών όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, η μέτρηση έδειξε μικρή υποχώρηση στο 3,9% ετησίως από το 4% που είχε προηγηθεί, αλλά η μέση εκτίμηση έβλεπε ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση στο 3,8%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε στο 0,3% όσο περίμεναν και οι αναλυτές.

Μεγάλο μέρος της επιτάχυνσης του δείκτη προήλθε από τις αυξήσεις στο κόστος στέγασης, με την κατηγορία να ενισχύεται κατά 0,5% στο μήνα και να της αποδίδεται στο ήμισυ της συνολικής αύξησης του ΔΤΚ.

Σε ετήσια βάση δε, το κόστος στέγασης αυξήθηκε με ρυθμό 6,2% που αντιστοιχεί στα 2/3 της συνολικής αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Όπως σημειώνει το CNBC, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ περιμένουν ότι το κόστος στέγασης θα υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους καθώς οι νέες μισθώσεις δείχνουν χαμηλότερα ενοίκια. 

Στις υπόλοιπες συνιστώσες, οι τιμές των τροφίμων ήταν αυξημένες κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, όσο και τον προηγούμενο μήνα, ενώ μετά την ισχυρή πτώση κατά 2,3% του Νοεμβρίου η ενέργεια εμφάνισε μηνιαία αύξηση κατά 0,4%.

Σε άλλες σημαντικές κατηγορίες, οι τιμές της ασφάλισης οχημάτων αυξήθηκαν κατά 1,5%, της ιατρικής περίθαλψης κατά 0,6% και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων – μία κομβική στην πρώτη έκρηξη του πληθωρισμού – κατά 0,5%, επιβραδύνοντας όμως από το 1,6% του Νοεμβρίου.

Related posts

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές

admin

Το ΔΝΤ βλέπει “θύλακες ανθεκτικότητας” και επιβράδυνση δυναμικής στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ισραήλ – Γιαΐρ Λαπίντ: “Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του έχουν εξελιχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ”

admin

Causaly: Ενδυναμώνει την ομάδα στην Ελλάδα μετά την εξασφάλιση 60 εκατ. δολ.

admin

Μπάιντεν: “Δεν ζήτησα από τον Νετανιάχου να αναβάλει την επίθεση στη Γάζα”

admin

Η Ρωσία θα παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις επί των εξαγωγών της LNG

admin

Συνάντηση Μπάιντεν – Σταϊνμάιερ την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο

admin

Τουρκία: 18 άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή “εγκωμίασαν την τρομοκρατία” μετά τον θάνατο στρατιωτών στο Ιράκ

admin

ΗΠΑ: Παρέμεινε σε τροχιά επέκτασης ο κλάδος των υπηρεσιών και τον Απρίλιο

admin