Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναπάντεχη μείωση κατά 2% εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο

Μείωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε στα 63,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα πάνω το ύψος του εμπορικού ελλείμματος για τον Οκτώβριο, στα 64,5 δισ. δολάρια από 64,3 δισ. δολάρια που είχε ανακοινωθεί.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα 65 δισ. δολάρια για τον Νοέμβριο.

Η μείωση οφείλεται στη συρρίκνωση των εισαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν το ίδιο διάστημα κατά 1,9% και διαμορφώθηκαν στα 316,9 δισ. δολάρια, παραμένοντας πολύ χαμηλότερα της κορυφής του 2022.

Πτώση κατέγραψαν πάντως και οι εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν επίσης κατά 1,9% στα 253,7 δισ. δολάρια, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο ιστορικό υψηλό παρά την εκτεταμένη δυσπραγία των άλλων οικονομιών.

Το μέσο εμπορικό έλλειμμα το διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κυμάνθηκε στα 62,9 δισ. δολάρια, ήτοι 12% χαμηλότερα των 71,3 δισ. δολαρίων που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Το εμπορικό έλλείμμα, πάντως, δεν φαίνεται να είχε ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οπότε και έτρεξε με ρυθμό 2,5%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. 

Για το σύνολο του 2023, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ, μετά τα ελλείμματα ρεκόρ του 2021 και 2022.

Related posts

Η Air France σκοπεύει να επαναλάβει τις συνδέσεις με το Τελ Αβίβ στις 24 Ιανουαρίου

admin

The Body Shop: Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεών της στη Μ. Βρετανία

admin

Hellenic Train: Αναστολή λεωφορειακών συνδέσεων, λόγω πλημμυρικών φαινομένων

admin

Η Αίγυπτος ξεκινάει νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης για την ειρήνευση στο Σουδάν

admin

Η Χαμάς καταδίκασε το βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε για “ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”

admin

Οι βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία ενδέχεται να στερήσουν έναν σημαντικό σύμμαχο από το Κίεβο

admin

Haaretz: Ο Ισραηλινός συντονιστής για την απελεύθερωση των ομήρων έβαλε τις φωνές σε Ευρωπαίους πρεσβευτές

admin

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων προτίθενται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνουν την ένταξή τους στην ΕΕ

admin

Μεξικό: Οκτώ πτώματα εντοπίστηκαν σε εθνικό δρυμό κοντά στο Ακαπούλκο

admin