Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έσπασε τα κοντέρ η ανάπτυξη και στο 4ο τρίμηνο με 3,3%

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:52

Με ισχυρούς ρυθμούς που άφησαν πίσω κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αγοράς αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία και στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα, μετά το “εκρηκτικό” 4,9% στο τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% στο κλείσιμο του περασμένου έτους, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για αύξηση κατά μόλις 2%.

Στο σύνολο του έτους δε, η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει ότι αναπτύχθηκε κατά 2,5% διαψεύδοντας χαρακτηριστικά τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, που κατά βάση έβλεπαν ισχνή ή και μηδενική ανάπτυξη.

Στα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο, για ακόμα μία φορά οι καταναλωτικές δαπάνες ηγήθηκαν την ανάπτυξης της οικονομίας με αύξηση κατά 2,8% και τους Αμερικάνους να δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις οικονομικές πιέσεις, κυρίως λόγω πληθωρισμού.

Οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνητικές δαπάνες συνέβαλαν επίσης με αύξηση κατά 3,7%, όπως και οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 2,5%.

Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας στο ισχυρό τρίμηνο ήταν οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις, με 2,1%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (personal consumption expenditures) στον οποίο εστιάζει η Fed αξιολογώντας τον ως πιο κατατοπιστικό μέτρο, επιβράδυνε στο 2,7% για το σύνολο του 4ου τριμήνου από το 5,9% στο τρίτο.

Παρομοίως, στο πιο στενό μέτρο που εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές κλάδων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης PCI έτρεξε με ρυθμό 3,2%, επιβραδύνοντας έντονα από το 5,1% που είχε προηγηθεί.

Επιπλέον, ο γενικός πληθωρισμός σε επίπεδο τριμήνου κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα με 1,7% στο τρίμηνο υποχωρώντας κάτω και το στόχο της Fed (2%) με το δομικό του μέρος – στο οποίο εξετάζει πιο στενά η κεντρική τράπεζα – στο 2%.

Related posts

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 41 νεκροί στο κρατίδιο Ραχίν από τον κυκλώνα Μόκα

admin

Η Ρωσία απορρίπτει τον υπαινιγμό της Αρμενίας ότι αποχωρεί από τον Νότιο Καύκασο

admin

Σερβία: Αγόρασε 11 ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα από την Κύπρο

admin

Ρωσία: Η χώρα έχει “εξουδετερώσει” εκατοντάδες πράκτορες ξένων υπηρεσιών πληροφοριών

admin

Λέιν (ΕΚΤ): Υπάρχουν κάποιοι ανοδικοί κίνδυνοι στις μισθολογικές αυξήσεις

admin

Τουρκία: Πέντε μαθήματα από τις προεδρικές εκλογές

admin

Τουρκία: Έκρηξη σε σιλό σιτηρών σε λιμάνι της Ντερίντζε – Τουλάχιστον 10 τραυματίες

admin

Μισέλ: H μετανάστευση είναι μια κοινή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση

admin

Γάζα: Έφυγε ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera από τον παλαιστινιακό θύλακο

admin