Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Συμφωνία για μια γενική αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για μια γενική αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφού η Γερμανία και η Γαλλία ξεπέρασαν το αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίζεται η πυρηνική ενέργεια, μεταδίδει το Bloomberg. 

Αυτό το βήμα σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν τώρα να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική μορφή της συμφωνίας, ενισχύοντας την πιθανότητα να εφαρμοστεί πριν από τις περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο, και ενδεχομένως ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει το πρακτορείο.

Όλες οι χώρες υποστήριξαν τη συμφωνία εκτός από την Ουγγαρία.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αφού η Γερμανία υποστήριξε έναν συμβιβασμό που επιτρέπει στη Γαλλία να παρέχει επιδοτήσεις για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων της, αλλά με κάποιους περιορισμούς ώστε να μην αποκομίσει αθέμιτο όφελος η γαλλική βιομηχανία.

Η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας έσπευσε να επισημάνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να διατηρηθεί στις επόμενες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Είναι ένας συμβιβασμός που θέτει μια ισορροπία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τον τηρήσουμε”, δήλωσε η Agnes Pannier-Runacher, υπουργός της Γαλλίας για την ενεργειακή μετάβαση. “Επιτρέπει στα κράτη μέλη περιθώριο ελιγμών και να αναλάβουν δράση με βάση το δικό τους ενεργειακό μίγμα”, πρόσθεσε. 

Μια συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποδυνάμωση του ρόλου του φυσικού αερίου στον καθορισμό των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που πυροδότησε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην Ε.Ε. το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει το Bloomberg.

Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι χώρες της Ευρώπης βλέπουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην κλιματική μετάβαση.

Ο συμβιβασμός επανέφερε στους κανόνες της αγοράς ενέργειας την κρατική υποστήριξη για υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες συμβάσεις επί διαφοράς (contracts for differences).

Με τη συμφωνία, τυχόν επιδοτήσεις που παρέχονται από τη γαλλική κυβέρνηση στην κρατική Electricite de France SA θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους σχετικά με τον τρόπο κατανομής των εσόδων από την ενέργεια.

Η Επίτροπος Ενέργειας της Επιτροπής, Kadri Simson προειδοποίησε με αυστηρούς ελέγχους των κρατικών ενισχύσεων σε τυχόν επιδοτήσεις που θα παρέχονται.

Related posts

Γερμανία: Οι Πράσινοι ζητούν την καταψήφιση του Ταγίπ Ερντογάν

admin

Το ταξίδι του πρωθυπουργού της Αυστραλίας στη Γερμανία και το ΝΑΤΟ θα επικεντρωθεί στο εμπόριο και την ασφάλεια

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 44,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις οχημάτων εμπορικής χρήσης τον Νοέμβριο

admin

Πλημμύρες στη Σομαλία: Τουλάχιστον 31 νεκροί, 500.000 εκτοπισμένοι

admin

Τουρκία: Επίθεση με πέτρες στο λεωφορείο του Ιμάμογλου

admin

Ο Στόλτενμπεργκ δεν θεωρεί πρόβλημα για το ΝΑΤΟ τη στήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς

admin

Επίσκεψη του νέου Κινέζου ΥΠΕΞ στην Τουρκία – Η Ουκρανία στην ατζέντα με Φιντάν

admin

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περίπου το 50% των εδαφών που είχε πάρει τον έλεγχο η Ρωσία, δηλώνει ο Μπλίνκεν

admin

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ

admin