Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Επανήλθε σε ανάπτυξη μετά απο 10 μήνες η επιχειρηματική δραστηριότητα

Την πρώτη της ανάπτυξη από τον Μάιο του 2023 κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, αν και η ανάκαμψη ήταν άνιση με τις ισχυρές επιδόσεις στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών να αντισταθμίζονται από την βαθύτερη επιβράδυνση στη μεταποίηση.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης των managers παραγγελιών (Purchasing Managers’ Index – PMI) της HCOB που καταρτίζει η S&P Global, αυξήθηκε στο 50,3 τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη από το 49,2 του Φεβρουαρίου και ελαφρώς υψηλότερα από το 49,9 της προκαταρκτικής μέτρησης.

Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει την περιοχή της ανάπτυξης από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών πραγματοποίησε άλμα στο 51,5 από το 50,2, επίσης βελτιωμένος από προκαταρκτική μέτρηση για 51,1 ενώ βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Ιούνιο.

“Επιτέλους μερικά καλά νέα ξανά. Ο τομέας των υπηρεσιών στην ευρωζώνη βρίσκει σταδιακά το βηματισμό του, με τη δραστηριότητα να σταθεροποιείται τον Φεβρουάριο και να δείχνει σημάδια μέτριας ανάπτυξης τον Μάρτιο”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγο της HCOB, Σίρους ντε λα Ρούμπια.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι όπως είχε δείξει η μέτρηση της Τρίτης, ο έτερος κλάδος της μεταποίησης είχε υποχωρήσει περαιτέρω σε περιοχή ύφεσης στο 46,1 τον Μάρτιο από το 46,5 του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία, η ζήτηση για υπηρεσίες έχει αυξηθεί πλέον, με τον δείκτη νέων επιχειρήσεων να περνάει στο 51,4 από το 49,8.

“Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι νέες επιχειρήσεις επανήλθαν σε ανάπτυξη μετά από μία οκτάμηνη περίοδο ξηρασίας”, σημειώνει ο Σ. ντε λα Ρούμπια. “Η θετική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των μισθών που ξεπερνά τον πληθωρισμό, ενισχύοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών”.

Με τον κλάδο των υπηρεσιών να επιστρέφει στην ανάπτυξη εκτοξεύθηκε συνολικά και η αισιοδοξία για το επόμενο έτος, με τον σύνθετο δείκτη μελλοντικής παραγωγής να εκτινάσσεται στο 61,8 από το 60,5. Ένα επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί δύο χρόνια.

Στις κατά τόπους μετρήσεις των μεγαλύτερων οικονομιών, στην Ισπανία ο σύνθετος PMI βρέθηκε στο 56,1 από το 55,5 στην Ιταλία στο 54,6 από το 52,2 στην Γαλλία στο 48,3 από το 47,7 και στην Γερμανία στο 47,7 από 47,4.

Related posts

Ρωσία: Συντριβή ελικοπτέρου στην περιοχή του Μπριάνσκ

admin

FT: Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την επιστροφή παιδιών

admin

Ρωσία: Κάθειρξη 6 ετών σε μουσικό επειδή ανήρτησε τρία αντιπολεμικά μηνύματα

admin

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την περικύκλωση της πόλης της Γάζας – Η Λωρίδα έχει πια κοπεί στα δύο

admin

ΟΟΣΑ: Σε τροχιά ανάκαμψης η παγκόσμια οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι

admin

ΗΠΑ: Ένωση συγγραφέων μήνυσε την OpenAI γιατί χρησιμοποιεί έργα τους για να “εκπαιδεύσει” το ChatGPT

admin

Ο Μπλίνκεν καλεί το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα

admin

Ρωσία: Σύζυγος στρατιώτη ζητά την επιστροφή του από την Ουκρανία στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Πούτιν

admin

Ουκρανία: Υψηλόβαθμος Ουκρανός στρατιωτικός συντόνισε την επίθεση στον αγωγό Nord Stream

admin