Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: “Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι για πολλές δεκαετίες”

Αποφάσισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πείσει τους διεθνείς εταίρους του ότι τα πράγματα με την Ελλάδα είναι “μέλι-γάλα” και βάλθηκε να κάνει το άσπρο μαύρο. Αφού λοιπόν επί δύο και πλέον χρόνια είχε τα ελληνικά κλιμάκια στις Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, με υβριδικές επιθέσεις στον Έβρο, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και χιλιάδες καραβιές από τα παράλια της Μικράς Ασίας, ανιστόριτες δηλώσεις για την Αγια-Σοφιά, την ελληνοτουρκική ιστορία, πλωτά γεωτρύπανα και λοιπά πλοία να απειλούν, χώρο της ελληνικής ΑΟΖ, να απειλεί πλήγματα διαφόρων… Ταϊφούν την Αθήνα, απειλές απόβασης στην Κύπρο και τόσα άλλα, ξαφνικά μετά από το πλήγμα των δίδυμων σεισμών τον Φεβρουάριο του 2023, τράβηξε… χειρόφρενο και χτες μίλησε μάλιστα για φιλία!

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS και στη δημοσιογράφο Άμνα Ναουάζ, με αφορμή ερώτηση για τις επιφυλάξεις του Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος πιστεύει ότι η Τουρκία απειλεί την ελληνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο γερουσιαστής δε φαίνεται να είναι εξοικειωμένος με την Τουρκία ούτε με τον Τούρκο πρόεδρο και συμπλήρωσε: “Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι για πολλές δεκαετίες, δεν ήμασταν ποτέ σε αντίπαλα στρατόπεδα”.

“Ο Μενέντεζ δεν γνωρίζεται καλά με την Τουρκία ή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Φαίνεται πως έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση προς την Τουρκία και επιχειρεί να τη σύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του”, αποκρίθηκε στη δημοσιογράφο, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό”.

“Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν θα είναι όπως αυτοί θέλουν να φαίνεται”, κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος, δίνοντας παράλληλα τον τόνο για την επικείμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο “Σπίτι της Τουρκίας” (Türkevi) στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη στις 18:00 ώρα Ελλάδας. 

Ερωτηθείς για τη σχέση της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία με τη στήριξη της χώρας του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως αυτά τα δύο θέματα δεν συνδέονται.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωσή του ότι η Ρωσία και η Δύση είναι εξίσου αξιόπιστες, ενώ εμφανής ήταν η ενόχλησή του όταν ερωτήθηκε για τη φυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα αλλά και του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς. “Γιατί σας ενδιαφέρουν τόσο πολύ; Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Τέτοιες αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο από τη δικαστική εξουσία” υπογράμμισε ενώ όταν η δημοσιογράφος επέμεινε τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτό, είπε ενοχλημένος: “Μη με διακόπτετε, δεν έχετε δικαίωμα να με διακόπτετε. Θα με σέβεστε και θα σέβεστε τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών”.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Ουκρανία: Προεδρικό διάταγμα απαριθμεί ρωσικές περιοχές που κατοικούνται “ιστορικά” από Ουκρανούς

admin

Meta, Microsoft, X και Match “συμμαχούν” με την Epic Games κόντρα στην Apple

admin

Σουηδία: Απετράπησαν τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρίστερσον

admin

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

admin

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη σε Κομισιόν για “απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας κατά της ελληνικής κοινότητας”

admin

Ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στην Ουγγαρία διαμαρτύρεται για τον χάρτη της “ρωσικής Κριμαίας”

admin

Αντιπαράθεση του Ισραηλινού πρεσβευτή και του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τ

admin

Alibaba: Κέρδη έναντι ζημιών, αυξήθηκαν τα έσοδα

admin

Gazprom: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα

admin