Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: “Στόχος η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους γείτονές μας”

“Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας”, ανέφερε ο Ερντογάν για την επίσκεψη του στην Αθήνα, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, μία ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα για την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι εχθρός της Τουρκίας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), καθώς και ότι οι δύο χώρες είναι και θα παραμείνουν γείτονες και ότι πρέπει να σέβονται αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου, αλλά και πως η Άγκυρα θέλει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και να ζήσουν ειρηνικά σε αυτή τη γεωγραφία.

Επανέλαβε πως προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας πως η αντίληψη “win-win” βρίσκεται στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. “Εάν οι διαφορές αντιμετωπιστούν ήπια, μέσω του διαλόγου και βρεθεί κοινό έδαφος, είναι προς όφελος όλων. Πρόσφατα, αποκτήσαμε καλή δυναμική στη διαμόρφωση των σχέσεών μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης. Αναβιώσαμε διμερείς μηχανισμούς που ήταν αδρανείς εδώ και πολύ καιρό. Τα κανάλια διαλόγου μας είναι ανοιχτά και λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα. Οι αμοιβαίες επισκέψεις είναι πυκνές. Έχουμε τη βούληση, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς σημαντικούς για τις χώρες και την περιοχή μας. Τώρα, ευθύνη και των δύο μερών είναι να εδραιώσουν, να θεσμοθετήσουν και να προωθήσουν αυτήν την αντίληψη” επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η κοινή αυτή πρόθεση θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα σε διακήρυξη που θα υπογραφεί.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 12.15 μ.μ. την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Νωρίτερα, στις 11.30 π.μ., και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη:

– Ερντογάν πριν την άφιξή του: “Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε – Να πάμε στη διεθνή Δικαιοσύνη για όλα τα θέματα”

Related posts

Handelsblatt: Νέα άρματα Leopard θα αποκτήσει το Κίεβο

admin

Δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζεται να στείλει η Τουρκία στη Γάζα

admin

Χαμάς: Καμιά ανταλλαγή ομήρων μέχρι να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα

admin

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

admin

Νότια Κορέα: Η συνεργασία μας με την Ιαπωνία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια ειρήνη

admin

Υεμένη: 17 αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα

admin

Ισραήλ: Τα θύματα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό ήταν “τρομοκράτες”

admin

Μπλίνκεν: Εφικτή ακόμη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά μένει να επιλυθούν “δύσκολα θέματα”

admin

Γάζα: Τουλάχιστον 26.422 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Χαμάς

admin