Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Οι τελευταίοι μήνες, με την ήττα στις εκλογές, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, τις εσωκομματικές εκλογές, τις εντάσεις και αμφισβητήσεις της δημοκρατικής διαδικασίας και της εκλογής της νέας ηγεσίας, τις τοξικές αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις που ακολούθησαν, έχουν τραυματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την εικόνα του και τον έχουν οδηγήσει σε μία πρωτόγνωρη κρίση και εσωστρέφεια. Οφείλουμε σήμερα με αίσθημα ευθύνης και στρατηγική αντίληψη της συγκυρίας να συμβάλλουμε σε μία συλλογική προσπάθεια επούλωσης των τραυμάτων, σύνθεσης και υπέρβασης με πολιτικούς όρους των διαφορών και αντιθέσεων. Η επίτευξη μιας νέας πολιτικής, προγραμματικής ενότητας και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί σήμερα πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα. Αφορά συνολικά τον ευρύτερο προοδευτικό αριστερό χώρο, καθώς και τη χώρα και την προοπτική της.

Αφορά την επιτακτική ανάγκη μιας ισχυρής και δυναμικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και των πολιτικών που εφαρμόζει. Πολιτικές που θίγουν τη θεσμική δημοκρατική λειτουργία και  την πλειονότητα της κοινωνίας, ανατροφοδοτούν την κρίση της ακρίβειας, της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, της υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους και της μονόπλευρης οικονομικής πολιτικής υπέρ των λίγων και ισχυρών συμφερόντων. Αυτό που εισπράττουμε καθημερινά από τον κόσμο είναι η ανάγκη να σταματήσει επιτέλους αυτή η εικόνα διάλυσης και εσωτερικής αντιπαράθεσης και να ασχοληθούμε αποτελεσματικά με τα κρίσιμα και σοβαρά που αφορούν τους πολίτες και την κοινωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη λογική που εφάρμοσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, επιχειρεί συστηματικά τη στρατηγική εδραίωση στον κεντρώο χώρο επιδιώκοντας να παρουσιαστεί ως ο σημερινός εκφραστής του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού ρεύματος» με την πρόθυμη στήριξη και αξιοποίηση δυνάμεων του ακραίου Κέντρου, αφήνοντας ταυτόχρονα χώρο ανάπτυξης σε ακροδεξιά και υπερσυντηρητικά μορφώματα. Η παγίωση αυτής της πραγματικότητας θα έχει στρατηγικές συνέπειες για την προοδευτική παράταξη και την Αριστερά, καθώς και στην ίδια την προοπτική της χώρας μας. Ιστορικά ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου είχε ολέθριες και μακροπρόθεσμες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Αντίθετα, η συνένωση και πλειοψηφική έκφραση σε έναν ισχυρό πόλο των προοδευτικών  δυνάμεων στη βάση κοινού αξιακού πλαισίου και μιας πολιτικής προγραμματικής συμφωνίας και στρατηγικής οδήγησε σε προοδευτικές κυβερνήσεις που υλοποίησαν μεγάλες δημοκρατικές, αναπτυξιακές  και κοινωνικές αλλαγές. Στη μεταπολίτευση αυτό κατεξοχήν εκφράστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία που διατηρήθηκε μέχρι το 2012 και στη συνέχεια εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, στη ρύθμιση του χρέους και σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ χρειάζεται θάρρος και ειλικρίνεια να αναγνωρίσουμε και να αναλύσουμε τα αίτια της ήττας, να κάνουμε γενναία αυτοκριτική και να αποτιμήσουμε κριτικά την πορεία μας. Χρειάζεται να διατηρήσουμε τη δύναμη της ελεύθερης έκφρασης και της διαφωνίας, αλλά και την αναγκαία βούληση της συλλογικής ενότητας και δράσης. Χρειάζεται λιγότερος εγωισμός, προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες και ομαδοποιήσεις και περισσότερος αλληλοσεβασμός, εποικοδομητικός εσωκομματικός διάλογος και ειλικρινής διάθεση υπέρβασης των αντιθέσεων και σύνθεσης των απόψεων. Κυρίως χρειάζεται να μη χάσουμε τον βασικό προσανατολισμό μας. Τη ζωντανή επαφή με την κοινωνία, τον λαϊκό σφυγμό και τα κινήματα και τη σημασία να διασφαλίσουμε μία ισχυρή, συγκροτημένη και αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική πρόταση και προοπτική διακυβέρνησης που να δίνει απαντήσεις στις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις και να εκφράζει ξανά την κοινωνική πλειοψηφία που σήμερα δοκιμάζεται.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Related posts

Να παραδώσει την έδρα η Μερόπη Τζούφη, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

admin

Στόχος μπορεί να ήταν και ο Μητσοτάκης, λέει το Κίεβο

admin

Δένδιας: Δεν φτάνουν τα F-35 που θα πάρουμε, τα drones είναι το μέλλον – Δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία

admin

ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης αποφεύγει την αυτοκριτική – Δεν έχει προτάσεις

admin

Χειραψία και ασπασμοί Κασσελάκη και Γεροβασίλη στην απεργία για τα Τέμπη

admin

Σοζτζού: Η Ελλάδα εγκαθίσταται για τα καλά στην Ψέριμο, εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας

admin

Η απάντηση Γεραπετρίτη στα περί «υπόκλισης» στον Ερντογάν

admin

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι καθήκον της γενιάς μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας»

admin

Κασσελάκης: Βασιλιάς του νεολαϊκισμού ο Μητσοτάκης – Η απάντηση για το άρθρο στον Economist

admin