Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδοοικογενειακή βία: Οι 13 νέες διατάξεις για την αντιμετώπισή της – Ανακοινώσεις Φλωρίδη για τους δράστες

Μια σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την προστασία των θυμάτων και με την αυστηρότερη αντιμετώπιση των δραστών, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Ο νέος οδικός χάρτης περιλαμβάνει 13 νέες διατάξεις, που σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή και που υπήρξαν προϊόν νομοθετικής εργασίας, στην οποία έλαβαν μέρος δικαστές και εισαγγελείς.

Ειδικότερα με τα νέα μέτρα:

-Η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως βραχιολάκι και κατ’ οίκον περιορισμός.

-Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

-Η παραπομπή τους σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.

-Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Για τα αυτόφωρα δε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.

-Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.

-Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί (για παράδειγμα να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί και λοιπά) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της αστυνομίας.

– Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

– Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση (δηλαδή να τα βρουν και να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία). Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

-Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.

⁃ Επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

⁃ Καθώς και η δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πριν μια εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή και η νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ η ελληνική νομοθεσία που άλλαξε τελευταία έχει περιλάβει πολλές προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα τέτοιων αντικοινωνικών και εγκληματικών συμπεριφορών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Related posts

Η Πεν Νταλαούρα, ο Σκουρλέτης και η πολιτική θύελλα για τα τρολ

admin

Μητσοτάκης: Ολόκληρη η επιστολή του στην ΕΕ για την ενέργεια

admin

Οι 4 παγίδες όπου έπεσε η ΝΔ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα δήλωση περιουσίας και μετά το πόθεν έσχες του Κασσελάκη

admin

Υποκλοπές: ένας ακήρυχτος πόλεμος με «απειλές» και «σουρωτήρια»

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τον Γιώργο Κασαπίδη για Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας

admin

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Ανθέλληνας είναι όποιος κάνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη

admin

Φάμελλος: Το αποτύπωμα των προτεραιοτήτων της πολιτικής Μητσοτάκη είναι έκδηλο στη Θεσσαλία

admin

Τα ηνία της πολιτικής στους 40άρηδες

admin