Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμφύλιος, αδειάσματα και βολές στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ήταν η κριτική που άσκησαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά αυτή που τελικά έκρινε την απομάκρυνση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι από την Κουμουνδούρου διατείνονταν ότι η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει εκτός τον δημοσιογράφο ήταν προσωπική και ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης, στην πραγματικότητα ήταν οι παρεμβάσεις δύο γυναικών συνυποψηφίων του Παπανώτα, μία εκ των οποίων έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα #MeToo, που έγειραν την πλάστιγγα.

«Ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει», ανέφερε από νωρίς χθες το πρωί η ολυμπιονίκης και υποψήφια ευρωβουλευτής του Σοφία Μπεκατώρου («Παραπολιτικά»), μιλώντας για αναχρονιστικές απόψεις. Είχε προηγηθεί η Δώρα Τσαμπάζη (Kontra), που είχε κάνει λόγο για παραπομπή του ζητήματος Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος – «μου φέρνει μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας», ανέφερε εκείνη, δίνοντας τον τόνο που επικρατούσε ήδη από την ανάδειξη των δηλώσεων μεταξύ αρκετών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρότι ο Παπανώτας έκανε διορθωτική δήλωση, η οποία αναγνωρίστηκε από τον Κασσελάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάρει το θέμα πάνω του, μιλώντας για ένα κόμμα που έχει «προμετωπίδα» τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο δημοσιογράφος σχολίασε την απόφαση, από την πλευρά του, λέγοντας πως το προηγούμενο βράδυ είχε προτείνει να παραιτηθεί, όμως ανώτατα κλιμάκια του κόμματος τον είχαν προτρέψει να μην το κάνει και πως η ηγεσία τον στήριζε. Σε μια άλλη (προεδρική) εκδοχή του τι συνέβη, ο Κασσελάκης ζήτησε να δει ολόκληρο το απόσπασμα της δήλωσης Παπανώτα για τους σατράπηδες, ώστε να πάρει την τελική του απόφαση – τη θέση του Παπανώτα στο ψηφοδέλτιο πήρε ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, πρώτος επιλαχών στις προκριματικές της Περιφέρειας Αττικής και μέλος του Σωματείου φροντίδας ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις.

Ο χρόνος που επελέγη να γίνει η ανακοίνωση Κασσελάκη για την αλλαγή στο ευρωψηφοδέλτιο, την καθορισμένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, ήταν σημαντικός – καθώς γλίτωσε την Κουμουνδούρου και τα στελέχη της από τη διαχείριση μιας γενικότερης «γκρίνιας» που θα μπορούσε να διαχυθεί για μια σειρά δηλώσεων και χειρισμών που αφορούσαν κυρίως τα περί της βάφτισης που ειπώθηκαν στις ΗΠΑ. Μαζί, θα αφορούσε και την οικειοποίηση του τρίπτυχου «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» που ακούστηκε περίεργα ακόμα και στα αφτιά προεδρικών στελεχών, τα οποία δεν είναι αρνητικά στην προσέγγιση ενός νέου, ευρύτερου ακροατηρίου, αλλά χωρίς «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, αναφορές σε δηλώσεις που βλάπτουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Παπανώτα μέχρι τις βαφτίσεις, έγιναν στο Εκτελεστικό Γραφείο, με στελέχη να επισημαίνουν πως «όλα ακούστηκαν» σε ήρεμο κλίμα.

Η… βάφτιση

Υπενθυμίζεται πως ένας άλλος υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Τσίπρας, σχολίασε χθες τα όσα έχουν ειπωθεί για τη βάφτιση Κασσελάκη από τον ίδιο, λέγοντας πως «κανείς ορθολογιστής άνθρωπος δεν μιλάει για τέτοια πράγματα» και χαρακτηρίζοντας την αναφορά σε θαύμα «σοκαριστική». Ο Κασσελάκης ο ίδιος (ΑΝΤ1), σε κάθε περίπτωση, έσπευσε να διευκρινίσει πως το σύνθημα «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» είναι «χουντικό», μιλώντας για «ακροδεξιούς σελέμπριτι» που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ για το ζήτημα της βάφτισης σημείωσε πως «το μόνο θαύμα που υπάρχει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί στα πόδια του και έχει αναστηθεί μετά από όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια και είμαι υπερήφανος για ό,τι έχουμε πετύχει».

Related posts

Παραπληροφόρηση, ένας μέγας κίνδυνος για την ανθρωπότητα

admin

ΕΕ: Το Ευρωκοινοβούλιο ανακηρύσσει τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη»

admin

Βουλή: Πέρασαν τα μέτρα κατά της ακρίβειας και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση

admin

Καλάθι του Αι Βασίλη: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα παιδικά παιχνίδια

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινούν τις επόμενες ώρες οι αποζημιώσεις

admin

Χτισμένες πόρτες

admin

Επιστροφή στην ακραία πόλωση

admin

Ευριπίδης Στυλιανίδης για ομόφυλα ζευγάρια: «Δεν θα απέχω από την ψηφοφορία. Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο»

admin

ΠΑΣΟΚ: Στη βυθισμένη Θεσσαλία το κράτος ναυάγησε

admin