Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Μην εμπιστεύεστε την καμπύλη ομολόγων για σημάδια επερχόμενης ύφεσης

H καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων πιθανώς να μην είναι στην ίδια θέση να προβλέψει επερχόμενη ύφεση εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω των στρεβλώσεων που προκαλεί στην αγορά η μαζική αγορά ομολόγων που πραγματοποιεί η ευρωτράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η “ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης”, όταν δηλαδή η απόδοση πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι χαμηλότερη από μακροπρόθεσμων (συνήθως η σύγκριση μεταξύ 2ετών και 10ετών ομολόγων), υποδηλώνει απουσία εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και είθισται να εκλαμβάνεται ως προπομπός ύφεσης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το Bloomberg, στα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου που δημοσίευσε χτες, η ΕΚΤ επισήμανε ότι οι ενέργειές της έχουν συμπιέσει το premium απόδοσης που ζητούν οι επενδυτές για τη διατήρηση μακροπρόθεσμου χρέος.

Κάτι που “θα μπορούσε να μειώσει το προγνωστικό περιεχόμενο της κλίσης της καμπύλης των αποδόσεων για την οικονομική ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εν λόγω σχόλια της ΕΚΤ έρχονται εν μέσω μίας εξαιρετικά επίκαιρης συζήτησης που έχει συγκεντρώσει πλήθος, από τους επενδυτές στην Wall Sreet έως και την ίδια την Federal Reserve. 

Όπως προαναφέρθηκε, παραδοσιακά η αντιστροφή της καμπύλης υπήρξε ξεκάθαρη ένδειξη επερχόμενης ύφεσης. Ωστόσο, όλο και περισσότερες αμφιβολίες εγείρονται για το αν είναι σωστή αυτή τη φορά, ειδικά καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων είναι αντεστραμμένες για περισσότερο από ένα έτος αλλά οι αναλυτές βλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει προοπτικές νε συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Σύμφωνα με τη χτεσινή δήλωση της ΕΚΤ, η αντιστροφή των αποδόσεων της ευρωζώνης “είχε αναζωπυρώσει τις ανησυχίες μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά για ύφεση”.

Στην Γερμανία, η καμπύλη (2ετούς και 10ετούς) είναι αντεστραμμένη επί του παρόντος κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ τον Ιούλιο είχε βρεθεί στις 80 μ.β. – η μεγαλύτερη αντιστροφή της από το 1992. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που εξήλθε από ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται ευρέως ότι θα παραμείνει στάσιμη στο άμεσο μέλλον.

Ερωτηθείς πέρυσι γιατί η αντιστροφή των αποδόσεων μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου προβλέπει ύφεση, ο πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ είχε απαντήσει ότι “είναι δύσκολο να το εξηγήσεις με κάποια οικονομική θεωρία”. Ωστόσο, είχε προσθέσει ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των αποδόσεων, ειδικά των μακροπρόθεσμων τίτλων.

Το τελευταίο διάστημα, η ακρίβεια της προγνωστικής ικανότητας της καμπύλης έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και από άλλους. Ο “γερόλυκος” της Wall Street Εντ Γαρντένι, που συμμετέχει στην αγορά από το 1970, είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι η αντιστροφή της καμπύλης σηματοδοτεί την επιβράδυνση του πληθωρισμού που είθισται να συνοδεύει μία ύφεση, αλλά όχι την ίδια την ύφεση.

Related posts

Εμπρηστική ρητορική Σοϊλού: “Αυτές είναι οι εκλογές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”

admin

Επιστρέφουν στο Ισραήλ ακόμα 17 όμηροι της Χαμάς

admin

Τουρκία: “Επικοινωνήσαμε με Ιράν και ΗΠΑ” σημειώνει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ – Αυτοσυγκράτηση ζητά η Άγκυρα

admin

We Fly! Team: Δύναμη ψυχής και μήνυμα θάρρους από Ιταλούς πιλότους με κινητικά προβλήματα

admin

Κλιματική αλλαγή: Το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη το καλοκαίρι

admin

Νιγηρία: Επτά προσκυνητές σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε τέμενος στην πόλη Ζάρια

admin

Κύπρος: Σήμερα η συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη – Β. Νετανιάχου στη Λευκωσία – Αύριο η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

admin

Πασινιάν: Η Αρμενία δεν συμμετείχε στη σύνταξη της συμφωνίας εκεχειρίας

admin

Μεσανατολικό: Ένας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε προσφυγικό καταυλισμό

admin