Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: 13 κράτη-μέλη, μεταξύ τους και η Ελλάδα, ζήτησαν δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεκατρία κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει στήριξη με δάνειο, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η 31η Αυγούστου ήταν η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) που γεννήθηκε μετά την πανδημία, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 385,8 δις. ευρώ προορίζονταν για τη στήριξη με τη μορφή δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την τελική επισκόπηση των αιτημάτων των κρατών μελών για δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Συνολικά 385,8 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη με τη μορφή δανείων είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του RRF. Βάσει των ισχυουσών εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου, επτά κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία) έχουν ήδη λάβει στήριξη με τη μορφή δανείων, ύψους περίπου 165,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ως μέρος των αναθεωρήσεων των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, και σύμφωνα με την προθεσμία της 31ης Αυγούστου 2023 που ορίζεται στον κανονισμό RRF, τέσσερα κράτη μέλη ζήτησαν πρόσθετα δάνεια για να αυξήσουν τη δανειακή στήριξη που τους έχει ήδη χορηγηθεί (Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβενία) και έξι κράτη-μέλη ζήτησαν τώρα για πρώτη φορά δάνεια τα οποία θα προστεθούν στη στήριξή τους με τη μορφή επιχορηγήσεων (Βέλγιο, Τσεχία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία και Ουγγαρία), συνολικού ποσού 127,2 δισ. ευρώ.

Εάν αυτά τα πρόσθετα αιτήματα δανείων αξιολογηθούν θετικά από την Επιτροπή και εγκριθούν από το Συμβούλιο, θα δεσμευθούν περίπου 292,6 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) δανειακής στήριξης στο πλαίσιο του RRF. Ως εκ τούτου, μόνο περίπου 93 δισεκατομμύρια ευρώ σε δανειακή στήριξη δεν ζητήθηκαν από τα κράτη μέλη, γεγονός που οδηγεί σε απορρόφηση δανείων RRF κοντά στο 76%, επισημαίνει η Επιτροπή.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 6 του κανονισμού του RRF, όταν το αίτημα δανείου ενός κράτους μέλους υπερβαίνει το όριο του 6,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) του 2019 αυτού του κράτους μέλους σε τρέχουσες τιμές, η Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη την αιτιολόγηση που παρέχεται από κράτος μέλος ως προς την εμφάνιση εξαιρετικών περιστάσεων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή το όριο αυτό φτάνει ή ξεπερνάει η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Κροατία και η Ρουμανία.

- -

Related posts

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αντήλλαξαν κατηγορίες περί “γενοκτονίας” στον ΟΗΕ

admin

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Απίθανη η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

admin

Κίνα: Διάθεση 732 εκατ. γουάν για την αποκατάσταση ζημιών στη γεωργική παραγωγή και στην αγροτική οικονομία

admin

Λιθουανία: Να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την στήριξη της Ουκρανίας

admin

Συρία: Εκρήξεις στα περίχωρα της Δαμασκού – Αναφορές για ισραηλινή επίθεση

admin

Νετανιάχου: Κανένα νόημα για συνομιλίες εκεχειρίας μέχρι να αλλάξει απαιτήσεις η Χαμάς

admin

Ισραήλ: Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

admin

Ρωσία: “Η Αντρίιβκα δεν έχει ανακαταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις”

admin

Ρωσία: Ο Λαβρόφ ζητά διεύρυνση της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin