Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Τουρκία: Συνάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γιερλίκαγια, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στο πλαίσιο του δεύτερου υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση Γιόχανσον-Γιερλίκαγια αφορούν τις “κοινές προτεραιότητες” στη διαχείριση της μετανάστευσης και τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών και τις διαδικασίες αίτησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται και ζητήματα ασφάλειας, όπως η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

“Η ΕΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την προώθηση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας”, επαναλαμβάνει στη σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στο πρόσφατο σχέδιο δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο που παρουσίασε η Επιτροπή τον Οκτώβριο. Αυτό το σχέδιο δράσης προσβλέπει στη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης κατά μήκος του διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω στοχευμένων επιχειρησιακών μέτρων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη φιλοξενία και την αντιμετώπιση των αναγκών περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων — ο μεγαλύτερος αριθμός φιλοξενούμενων προσφύγων στον κόσμο.

Η συνολική βοήθεια της ΕΕ που έχει χορηγηθεί για τους πρόσφυγες στην Τουρκία από το 2011 ανέρχεται σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση της σημαντικής ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και μετά το 2023.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νεκρός Αρμένιος στρατιώτης από πυρά του αζέρικου στρατού κοντά στα σύνορα

admin

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν συνάντηση του Χαμενεΐ με τον ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια, στην Τεχεράνη

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: 11 εργαζόμενοι του ΟΗΕ και 30 μαθητές σκοτώθηκαν στη Γάζα

admin

Βουλγαρία: Κατά σχεδόν 2 φορές αυξήθηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα μέσα στα τελευταία 10 χρόνια

admin

Ισπανία – Λα Πάλμα: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η δασική πυρκαγιά

admin

Uber: Απροσδόκητο πέρασμα σε κερδοφορία με ρεκόρ επιβατών στο τρίμηνο

admin

Σκληρές επικρίσεις Κίνας κατά Ιαπωνίας για την απόρριψη ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό

admin

ΗΠΑ: “Ανατροπή” στο Ανώτατο Δικαστήριο και ο Τραμπ κανονικά υποψήφιος στις εκλογές

admin

Ουκρανία: Εννέα άτομα σκοτώθηκαν στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις διορισμένες από τη Ρωσία αρχές

admin