Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γκάφα (;) από τον υποψήφιο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη: Είπε ότι οι νεκροί από τους σεισμούς είναι 130.000

Ο υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την Κωνσταντινούπολη δήλωσε σε ζωντανή εκπομπή την Τετάρτη ότι η Τουρκία έχασε 130.000 ανθρώπους, ενώ μιλούσε για την ετοιμότητα της πόλης για τους σεισμούς και τους μέγα-σεισμούς τον Φεβρουάριο που έπληξαν 11 επαρχίες, θέτοντας εν αμφιβόλω τον επίσημο απολογισμό των νεκρών, ο οποίος ανέρχετο σε 50.783, από τότε που το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης Ερντογάν σταμάτησε να ανακοινώνει νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια.

Η Κωνσταντινούπολη, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας, βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ο δήμος της λέει ότι υπάρχουν περισσότερα από 200.000 κτήρια που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Ο Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος προτάθηκε από τον αρχηγό του κόμματος πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υποψήφιος του AKP για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ήταν υπουργός Περιβάλλοντος από το 2018 έως το 2023 και επομένως υπεύθυνος για το κτηριακό απόθεμα της χώρας την εποχή της καταστροφής στις 6 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

“Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα μεταμορφώσουμε [την Κωνσταντινούπολη]. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Κύριε Τζαντάς, 130.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Βλέπετε, έγιναν σεισμοί σε 11 επαρχίες. Βλέπετε, ένας [πιθανός] σεισμός της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανταγωνιστεί 11 επαρχίες. Αν συμβεί κάτι στην Κωνσταντινούπολη, ο Θεός να βοηθήσει, χάνεται η χώρα, χάνεται η σημαία, χάνεται το κράτος. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτό είναι εξίσου σημαντικό με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”, είπε ο Κουρούμ μιλώντας για τον σεισμό σε ζωντανή μετάδοση στο TV100 την Τρίτη.

Τα σχόλιά του ακολούθησαν σωρεία επικρίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αυτό που πολλοί θεώρησαν ως ένα ολίσθημα κατά το οποίο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου σε αντίθεση με τον επίσημο αριθμό, που ορισμένοι πιστεύουν ότι ελαχιστοποιήαποσιωπήθηκε ή και αποκρύφτηκε ώστε να υποβαθμιστεί η κλίμακας της καταστροφής ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου του 2023, τις οποίες κέρδισε οριακά ο Ερντογάν.

“Ρώτησα ξανά τον Μουράτ Κουρούμ μετά το πρόγραμμα σχετικά με τη δήλωσή του ότι “130.000 άνθρωποι πέθαναν σε σεισμούς”. Είπε ότι αυτός ο αριθμός δεν αναφέρεται στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά στον κατά προσέγγιση συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε σεισμούς στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας”, δήλωσε ο Τζαντάς Τόλγκα Ισίκ, ο παρουσιαστής του προγράμματος.

Ωστόσο, αυτή η εξήγηση δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική καθώς ο συνολικός αριθμός των θανάτων από σεισμούς στην τουρκική ιστορία υπολογίστηκε από ορισμένους σε 106.000, ενώ άλλοι αναφέρονται σε έναν αριθμό άνω των 150.000. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κουρούμ διατύπωσε την πρόταση και το πλαίσιο δείχνουν ότι ο Κουρούμ αναφερόταν στον αριθμό των νεκρών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Μουμάι.

Όλως περιέργως, στον απόηχο της φαινομενικής γκάφας του Κουρούμ, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως έσπευσε να τον σώσει.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023, που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, προκάλεσε τον θάνατο 53.537 ανθρώπων και τον τραυματισμό 107.213, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα χρόνο μετά, σχεδόν 700.000 πληγέντες συνεχίζουν να ζουν σε 414 οικισμούς-κοντέινερ, όπου έχουν τοποθετηθεί 215.224 μονάδες.

Συνολικά, πάνω από 2,3 εκατ. κτίρια υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, εκ των οποίων 60.421 κατεδαφίστηκαν ή πρόκειται να κατεδαφιστούν άμεσα. Το 91% από τα χαλάσματα έχει απομακρυνθεί.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταστροφή, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί αύριο στην επαρχία του Χατάι, την πλέον πληγείσα επαρχία κοντά στη Συρία, όπου θα παραδώσει συμβολικά τα κλειδιά 41.000 νέων διαμερισμάτων και 5.000 σπιτιών σε χωριά στους νέους ιδιοκτήτες, όπως ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Αυστρία: Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για τον Σεμπάστιαν Κουρτς

admin

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Κοβάτσεφσκι εν όψει εκλογών

admin

Ουκρανία: Τρεις εργαζόμενοι εργοστασίου της SKF σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Λουτσκ

admin

Τραμπ: Οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν ένα 10% στους δασμούς

admin

Ισραήλ: Δύο Παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο Ισραηλινού σε εβραϊκό οικισμό

admin

Ο Ντ. Τουσκ δεσμεύεται στις Βρυξέλλες να αποκαταστήσει την θέση της Πολωνίας στην ΕΕ

admin

Αμπάς: Έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Στάγεχ

admin

Η ΕΕ στηρίζει τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για μια δεύτερη θητεία

admin

ΕΕ: Συμφωνία ορόσημο για την κανονιστική πλαισίωση της τεχνητής νοημοσύνης

admin