Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί περιμένουν «δυνατό» 2024 οι ασφαλιστικές εταιρείες

Στη γενικότερη «κοιλιά» που παρατηρήθηκε στο σύνολο της οικονομίας τον Σεπτέμβριο εξ’ αιτίας των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου που σημείωσε η ασφαλιστική παραγωγή τον συγκεκριμένο μήνα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το «πάγωμα» δεν αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια, ούτε φυσικά μόνο την ασφαλιστική παραγωγή, αλλά αντίθετα ολόκληρη τη χώρα και το σύνολο της κατανάλωσης λόγω της επιδείνωσης της ψυχολογίας (καλλιέργεια αρνητικού κλίματος).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ο Σεπτέμβριος επιβράδυνε το ρυθμό αύξησης της παραγωγής του εννεαμήνου στο 9,7% από το 10,7% του πρώτου οκταμήνου.

Παρόλα αυτά, το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας συνεχίζει να επικρατεί στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

  1. Αναγνωρίζεται μεν ότι ένα σημαντικό τμήμα της αυξημένης φετινής παραγωγής οφείλεται στις (ενίοτε και διπλές) αναπροσαρμογές των τιμολογίων, ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχει παράλληλη άνοδος και στον όγκο των εργασιών, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους κλάδους (συνέβαλε και η πορεία του ΑΕΠ).
  2. Εκτιμάται, ότι η παραγωγή του τελευταίου φετινού τριμήνου θα συνεχίσει να είναι ανοδική, με αποτέλεσμα η επίδοση του 2023 είτε να ξεπεράσει, ή έστω να κυμανθεί αρκετά κοντά στο ιστορικό υψηλό του 2009, επανερχόμενη στα προ κρίσης επίπεδα (με τα τιμολόγια σε άλλους κλάδους να είναι σαφώς ανώτερα από τότε -πχ νοσοκομειακά προγράμματα- και σε κάποιους άλλους -πχ αυτοκίνητο- χαμηλότερα).
  3. Η φετινή αύξηση της παραγωγής θα υπερβεί την αντίστοιχη του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, βελτιώνοντας οριακά το δείκτη συμμετοχής της παραγωγής επί του ΑΕΠ, ο οποίος θα εξακολουθήσει να είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Γενικότερα, φαίνεται να επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου τόσο για το 2024, όσο και για τα επόμενα χρόνια, με βασικό καταλύτη το μέτωπο των φυσικών καταστροφών. Παράγοντες της αισιοδοξίας αποτελούν είτε η κατανόησης του κινδύνου από την πλευρά των πολιτών μετά τα φετινά φαινόμενα σε Ρόδο, Έβρο και Θεσσαλία, είτε τα μέτρα που ενδεχομένως να λάβει η Πολιτεία, πέρα από τη θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσες κατοικίες ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

Related posts

Τζιρακιάν Profil: Πόσο μας επηρεάζει η επίθεση στην Ουκρανία

admin

ΒΙΚΟΣ: Έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2022

admin

Αλλαγή πλεύσης των ΕΛΤΑ στην χρήση drones

admin

Εκδήλωση για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων από την Anytime

admin

ΕΡΓΟΣΕ: Εργα €3,3 δισ. αλλάζουν το τοπίο στο σιδηροδρομικό δίκτυο

admin

Πρόγραμμα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων από την NN Hellas

admin

Αριστοτέλης Χαντάβας (Enel): Η πράσινη ενέργεια μπορεί να γίνει ατμομηχανή για την οικονομία

admin

Οι εξασφαλίσεις του Δημοσίου στο σχέδιο ενίσχυσης του Πρίνου

admin

Wind Ελλάς: Η Καλαμάτα πρότυπη πόλη για ψηφιακούς νομάδες

admin