Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Έκλεισε ξανά το πέρασμα της Ράφα – Πέρασαν μόνο τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:53

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εξήλθαν από τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα και έφτασαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 20 φορτηγά, που αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας “αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση”, ανέφερε μία ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel το πέρασμα έκλεισε ξανά μετά τη διέλευση των φορτηγών.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου έδειξε εικόνες από πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα από το Ισραήλ εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα – οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι— βρίσκονται χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομική βοήθεια έχουν αρχίσει να κινούνται από τη Ράφα με κατεύθυνση προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις κοινότητες της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο και στα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση υγειονομικών υλικών πρώτης ανάγκης.

20 Trucks from the @EG_Red_Crescent have arrived at the Egyptian terminal at the #Rafahcrossing, where they will be delivering aid from several #UN agencies.


Following #US President Joe Biden’s visit to #Israel, Washington claimed that an agreement had been struck to allow aid to… pic.twitter.com/oGAlMIjaeK

— The Arab Posts (@The_Arab_Posts) October 21, 2023

Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει αναλάβει την παράδοση της βοήθειας από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εισήλθαν στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Στην παλαιστινιακή πλευρά δημοσιογράφος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλκά να εισέρχονται στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, έτοιμα να φορτωθούν τη βοήθεια.

Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.

The #Rafah border has reopened for aid trucks to enter Gaza.

The #RafahCrossing reopened after being closed for two weeks since the conflict broke out. Yasser Hakim has the latest from the Rafah border crossing.pic.twitter.com/xPV2atOZMI #Gaza #Palestine

— ⚡️🌎 World News 🌐⚡️ (@ferozwala) October 21, 2023

Χθες Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τη Ράφα όπου μετέβη – το μοναδικό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ– “την άμεση διέλευση” ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα περάσματα που διαθέτει η χώρα προς τη Γάζα, αλλά οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τις ισραηλινές αρχές να δώσουν την άδειά τους για την αποστολή βοήθειας μέσω της Αιγύπτου.

Το Ισραήλ έχει τονίσει ότι θα φροντίσει η βοήθεια αυτή να μην φτάσει στη Χαμάς, αλλά μόνο στους “αμάχους” και μάλιστα “στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας”, καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ενδέχεται να ανοίξει μέσα στην ημέρα το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να απομακρυνθούν από τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα ξένοι πολίτες.

Σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αμερικανική πρεσβεία αναφέρει ότι “έχει λάβει πληροφορίες” σύμφωνα με τις οποίες το πέρασμα της Ράφα θα άνοιγε στις 10:00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

“Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα θα παραμείνει ανοικτό για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα”, πρόσθεσε.

ΟΗΕ: Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας να μην είναι το τελευταίο

“Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο”, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη “Σύνοδο για την Ειρήνη”, μετά τη διέλευση 20 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

“Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα — κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια”, πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Συνολικά περίπου 175 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι συγκεντρωμένα εδώ και ημέρες στη Ράφα αναμένοντας το άνοιγμα του σημείου διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, του μοναδικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Εξάλλου δεκάδες κάτοικοι της Γάζας με διπλή υπηκοότητα αναμένουν στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί άδεια να φύγουν από τον θύλακα.

Related posts

Η Ολλανδία θα δώσει 350 εκατ. δολάρια για τον ουκρανικό στρατό

admin

VISA: Οι έξι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2024 στον κλάδο των πληρωμών παγκοσμίως

admin

Σομαλία: Οι ισλαμιστές Σεμπάμπ επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο στη Μογκαντίσου

admin

Βολιβία: Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη φερόμενου ως “διακινητή ναρκωτικών”

admin

Ρωσία κατά Αρμενίας: Έδρασε με τρόπο που δεν αρμόζει σε εταίρο μας στο θέμα της Χάγης

admin

Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν είναι αναπόφευκτη – Η μορφή της θα είναι κρίσιμη για τη Μέση Ανατολή

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Ρωσία έδειξε ότι “δεν είναι αξιόπιστος εταίρος”

admin

ΗΠΑ: Οι CEO των Meta, TikTok, X ενώπιον της Γερουσίας για την παιδική ασφάλεια

admin

Μαυριτανία: Η κυβέρνηση έκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητών, μετά από επεισοδιακές διαδηλώσεις

admin